O astfel de coaliție ar putea să învestească un nou guvern, iar peste câteva luni ar putea să-l aleagă și pe noul președinte al țării, întrucât cele trei formațiuni dețin 64 de mandate împreună, a afirmat Voronin în sprijinul inițiativei sale, într-o emisiune politică găzduită de filiala din Chișinău a postului rus de televiziune RTR.
‘În Republica Moldova se așteaptă o explozie socială, oamenii vor ieși în stradă (…), va fi o revoltă incontrolabilă, deoarece populația a ajuns la cel mai jos nivel al sărăciei. Nu este normal ca țara să rămână fără executiv în prag de iarnă. Acum este foarte complicat să găsim soluții cum să ieșim din criza de formare a executivului, dar și pe viitor în perioada alegerii președintelui’, pentru că există riscul ca în câteva luni să existe o nouă criză, a argumentat fostul președinte moldovean.
În opinia sa, eventualele alegeri parlamentare anticipate nu ar schimba prea mult lucrurile. ‘Dacă am rezolva foarte multe probleme în sistemul electoral poate că alegerile ar avea alte rezultate, dar așa nu cred să se schimbe ceva’, a adăugat el.
Vladimir Voronin a mai apreciat că termenul de ‘guvern proeuropean’ nu mai este deja de actualitate. ‘S-au grăbit cu semnarea Acordului de Asociere (la UE), acesta este un document cu efect îngust, iar modernizarea este o noțiune largă. Dacă va fi creat un executiv normal, cinstit, noi vom putea face propunerile de modificare a Acordului de Asociere. Ne-am grăbit foarte mult cu semnarea acestui document, el încă vreo 25 de ani nu ne trebuia. În 2008, noi am obținut acel comerț asimetric cu UE și am fi putut să dezvoltăm țara profitând de acest comerț’, a subliniat liderul comuniștilor moldoveni.
În același context, Voronin a propus să se evite discuțiile de creare a majorității parlamentare cu Partidul Liberal (PL) și cu ‘ceea ce a mai rămas din Partidul Liberal Democrat’ (PLDM), al fostului premier Vlad Filat, în arest preventiv în prezent într-un răsunător dosar de corupție.
Republica Moldova traversează la ora actuală o gravă criză politică, cu efecte pe termen lung, după ce guvernul premierului liberal-democrat Valeriu Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști cu sprijinul PD, din care acesta din urmă făcea parte, fapt ce a dus la destrămarea alianței de guvernare proeuropene formate din PLDM, PD și PL. Negocieri pentru formarea noii alianțe și a unui nou guvern se duc în continuare la Chișinău, însă PLDM a decis să treacă în opoziție, iar crearea unei coaliții proeuropene pare o misiune din ce în ce mai dificilă.