Vortex polar în SUA. Serviciile de meteorologie au prognozat că temperaturile vor scădea pe alocuri până la -18 grade Celsius, cu rafale puternice de vânt în urma primei furtuni a anului, care a înaintat „rapid spre est, peste Oceanul Atlantic”, luni seară.
Ninsorile abundente care s-au deplasat pe parcursul zilei din statele centrale către cele de pe coasta de est (Delaware, Maryland, Virginia, Districtul Columbia), au condus la anulări de zboruri, închiderea şcolilor şi accidente rutiere.
Ninsorile, care au îngropat străzile din nordul şi vestul Regatului, dau coşmaruri şoferilor. Zeci de maşini au rămas împotmolite pe marginea drumului din cauza unei furtuni de zăpadă. Peste 100 de şcoli au fost închise din cauza vremii.
Temperatura din Regatul Unit a fost la extreme. În timp ce în Scoţia erau minus 13 grade, în sudul Angliei, la aceeaşi oră, a fost o temperatură specifică primăverii, 11 grade Celsius. Aici, au fost în vigoare peste 400 de alerte de inundaţii, iar sute de drumuri au fost înghiţite de ape.
Haos este şi în aeroporturile din Germania. Zeci de zboruri au fost anulate în Berlin şi peste 120 în Frankfurt, după ce o ploaie îngheţată a încremenit avioanele care ar fi trebuit să-i aducă acasă pe cei ce se întorceau din concediul de Anul Nou.
Pe autostrăzi, drumarii încearcă să cureţe şoselele de polei şi zăpadă. În doar câteva ore, peste 20 de accidente rutiere au avut loc din cauza gheţii. Din fericire, victimele au avut răni uşoare. Francezii se pregătesc şi ei pentru furtună.
Peste ocean, zăpadă a paralizat mai multe state americane. În Missouri, Kentuchy, Virginia şi Kansas este stare de urgenţă, după ce un vortex polar a îngropat sub zăpadă mai multe oraşe din centrul ţării şi a coborât mercurul din termometre până la minus 29 de grade Celsius. Meteorologii spun că este cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimele decenii, iar stratul de omăt a ajuns, pe alocuri, şi la 40 de centimetri. Cel puţin 60 de milioane de oameni sunt afectaţi de furtuna de zăpadă.
Vortexul polar care a lovit Statele Unite ale Americii cu zăpadă, gheață, vânt și temperaturi extreme de până la -25 de grade, a creat haos, luni dimineață. Printre măsurile adoptate de guvernul american se numără închiderea drumurilor, a școlilor și anularea zborurilor, informează CNN și The Guardian. Unele zone s-ar putea confrunta cu cele mai abundente ninsori din ultimii zece ani, potrivit alertelor meteo emise.
Peste 50 de milioane de persoane au fost afectate, aproape 200.000 fiind încă private de curent electric, majoritatea în statul Virginia, în timp ce 2.300 de zboruri au fost anulate şi alte câteva mii au avut întârzieri, potrivit site-urilor Poweroutage.us, respectiv FlightAware.
Cinci persoane au murit în accidente asociate condiţiilor meteorologice nefavorabile din statele centrale Missouri şi Kansas, potrivit autorităţilor locale.
„Drumurile rămân periculoase”, în special din cauza gheţii, a avertizat guvernatorul Andy Beshear din Kentucky (centru-est), îndemnând locuitorii să nu-şi părăsească casele.
Zăpada a acoperit străzile din Washington, unde trotuarele şi parcurile au devenit loc de joacă cu bulgări pentru copii şi adulţi. Unii dintre ei şi-au pus chiar schiuri.
„Sunt atât de fericită. Am crescut în zăpadă”, a declarat Nikki White pentru postul AFPTV, cu schiurile în picioare şi plănuind să profite de zăpadă „pentru că nu mai ninge mult” în aceste vremuri marcate de încălzirea globală.
Oamenii de ştiinţă susţin că evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente şi mai severe pe fondul schimbărilor climatice cauzate de om.
Pentru Patricia Kristjanson, care „a crescut în Winnipeg, Canada”, aceste „zile cu zăpadă sunt cel mai bun lucru atunci când eşti copil pentru că nu se face şcoală”.
Nu departe, cele două aeroporturi principale ale capitalei federale au fost nevoite să anuleze peste 500 de zboruri.
Intemperiile din capitală nu au împiedicat Congresul să certifice luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris, deschizând calea pentru învestirea acestuia în ziua de 20 ianuarie.
În timp ce autorităţile au avertizat luni cu privire la pericolul deplasării pe drumurile acoperite cu zăpadă şi polei, înregistrări video difuzate de The Weather Channel au arătat autovehicule derapând pe drumuri şi semiremorci ajungând în parapeţi, în Kansas.
„Zăpada s-a transformat în gheaţă, ceea ce a dus la întreruperi de curent şi la condiţii de drum mai periculoase. Echipele de la siguranţa în transporturi lucrează din greu pentru a curăţa drumurile pentru a permite deplasarea echipajelor de la serviciile publice şi de urgenţă”, a spus Andy Beshear, care a declarat stare de urgenţă în Kentucky.
Guvernatorii Missouri, Virginia şi Maryland i-au urmat exemplul.
Statele din sud-estul ţării ar putea fi de asemenea afectate, potrivit serviciilor meteorologice, care au prognozat furtuni însoţite de grindină şi chiar ninsoare în Texas – unde ninge rareori -, dar şi posibile tornade.
Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a anunţat pe reţeaua X că a declarat stare de urgenţă înaintea acestor precipitaţii, care ar putea aduce ninsori semnificative în Dallas.
Pe coasta de vest, însă, vânturile violente sunt cele care îngrijorează autorităţile, umiditatea scăzută putând favoriza răspândirea incendiilor.