Specialiştii avertizează că un nou vortex stratosferic a apărut la Polul Nord și va continua să se intensifice până la iarnă. Fenomenul meteorologic va fi amplificat de o anomalie puternică a vânturilor estice care vin dinspre tropice, interacțiune ce are loc periodic, la intervale de câţiva ani, şi care a provocat în trecut ierni deosebit de friguroase în Europa şi SUA.
În România, prima ninsoare din acest sezon s-a înregistrat la finele lunii septembrie pe Transfăgărășan. Estimările arată că stratul de zăpadă la munte va depăşi în decembrie 80 de cm. În celelalte regiuni, se pare că vom avea şi în acest an Sărbători de iarnă fără zăpadă.
Ne așteaptă o iarnă nu foarte diferită de cea trecută, când în luna decembrie se vor înregistra temperaturi în medie deasupra limitei de zero grade în general, mai puțin în nordul țării unde ar putea coborî până la minus cinci grade, respectiv minus 1 grad, anunţă ANM.
Un vortex polar este, în esenţă, asemănător cu un ciclon care se formează atunci când stratosfera de la Polul Nord începe să se răcească. Iar prin „stratosferă” înţelegem stratul aflat deasupra norilor şi mişcărilor înregistrate în interiorul păturii inferioare a atmosferei (troposferă), explică severe-weather.eu. Stratosfera este uscată, având o grosime de aproximativ 30 de kilometri, iar aici se află şi stratul de ozon. Şi, cu toate că distanţele pot părea foarte mari, vortexul polar stratosferic afectează condiţiile meteorologice de pe Pământ, în special în privinţa fenomenelor din emisfera nordică.
VREMEA în octombrie. Ninsori şi lapoviţă la munte în următoarele două săptămâni
În fiecare an, când vine toamna, Polul Nord începe să se răcească treptat, în vreme ce regiunile sudice continuă să primească suficientă căldură de la Soare. Diferenţa de temperatură determină, la rândul său, o scădere a presiunii atmosferice în regiunile polare, ceea ce duce la formarea unui ciclon. Un proces similar se petrece şi în stratosferă, în cadrul unui sistem de amploare, ce se roteşte în sens invers acelor de ceasornic.
Anul 2020 a fost cel mai călduros din istorie și 2021 a continuat în aceeași notă climatologică. A fost un an în care meteorologii au emis sute de coduri de caniculă, val de căldură și disconfort termic accentuat.
Temperaturile extreme au alternat cu episoadele de instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi torențiale, vânt puternic, vijelii, descărcări electrice și grindină.
Cum se formează un vortex polar
https://www.youtube.com/watch?v=SGwPVEZLbCY