Vortexul polar a lovit deja mai multe ţări, extinzându-se de la nord spre sud, aducând furtuni de zăpadă şi frig pe tot parcursul lunii noiembrie. „În această duminică, satelitul care monitorizează vaporii de apă și masa de aer din Europa și Atlantic a arătat un model stabil deasupra Oceanului Atlantic și a Groenlandei. O mare depresiune se formează deja în nordul Europei, iar masa de aer rece se extinde treptat între această și continent. Aceasta va modifica configurația generală a vremii pe continent până marți, când primul sistem va pătrunde din vestul Europei în nord”, transmit meteorologii de la Severe Weather.
După ce va provoca furtuni extreme în Suedia, Finlanda, dar şi în Alpi, vortexul polar va ajunge în România spre finalul săptămânii. Luni vom avea parte de ninsori ușoare în nord, maxime între 7–14°C și minime de -5–4°C. În estul Transilvaniei, temperaturile pot scădea până la -8°C. Marți, cerul va fi predominant noros, cu precipitații în vestul țării și la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7–15°C, iar minimele între -3°C (Transilvania) și 10°C (litoral). Miercuri încep să apară lapovița și ninsorile în nord, centru și nord-est. Vântul va fi intens, iar temperaturile vor varia între 10–19°C la maxime și -2–9°C la minime. De joi, masa de aer rece va afecta întreaga țară. În zonele de deal și munte, sunt prognozate ninsori abundente. Temperaturile maxime vor varia între 0 și 13°C, iar minimele vor coborî până la -10°C în depresiunile din estul Transilvaniei.
Citeşte şi: Prognoza meteo. Un val de aer polar loveşte România la mijlocul săptămânii
„Vorbim de alternanțe semnificative între perioade mai calde, cu temperaturi peste medie și altele mai reci, mai ales în primele zile ale săptămânii. Astfel, dacă marți avem un ecart al temperaturilor între 8 și 15 grade Celsius, pentru miercuri o să avem 7-19 grade. După acest vârf termic, mai precis de joi, temperaturile scad semnificativ, mai ales în zona de centru, sud și est a țării. Astfel, valorile se apropie de normalul termic al perioadei, iar în depresiuni să vorbim de o vreme ușor mai rece, maximele fiind cuprinse între 0 și 13 grade, iar minimele între minus 5 – 4 grade Celsius. Cele mai coborâte temperaturi, de până la minus 10 grade, se vor înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu.