Risc de brumă și îngheț în unele zone, deja sunt ninsori la altitudine înalte. În următoarele nopți va fi din nou frig în nordul, centrul și nord-estul țării. Pe alocuri, temperaturile din apropierea solului vor scădea sub pragul de îngheț.
Vremea din România se află sub influența unei zone de înaltă presiune în ultimele zile din aprilie. Aceasta ne oferă o vreme frumoasă și însorită ziua, dar noua săptămână începe cu nopți reci.
Temperaturile maxime de duminică vor ajunge în mare parte din țară la 12 – 18°C, dar noaptea dintre duminică și luni va fi semnificativ mai rece, datorită calmării vântului și a cerului senin. Minimele vor fi cuprinse între 5 și 0°C în nord, centru, est și sud-est.
În văi și depresiuni, dimineața vor fi posibile înghețuri la sol și apariția brumei. Prin urmare, plantele sensibile din grădină sau de pe terasă ar trebui protejate pe cât posibil.
Cel mai frig va fi în zonele depresionare din estul Transilvaniei și vestul Moldovei, unde mercurul va coborî sub pragul de îngheț, izolat chiar până la -5°C.
Marți dimineața temperaturile vor fi aproape la fel de scăzute, după care minimele nocturne vor crește treptat în următoarele zile.
Ne-am bucurat de câteva zile de temperaturi de vară, dar vremea se va răci din nou. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că instabilitatea atmosferică se va accentua în următoarele zile.
Elena Mateescu anunţă ninsori: „Avem și intervale cu răciri bruște, care pot aduce — așa cum s-a întâmplat — chiar și strat de zăpadă, în mijlocul primăverii, în țara noastră”
„Veștile sunt bune din perspectiva temperaturilor. Totuși, căldura vine la pachet și cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Sunt prognozate averse în zonele aflate sub cod galben — în special în regiunile montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei, precum și în sudul Banatului. Ne putem aștepta la averse torențiale, cu cantități de apă de 20–25 de litri pe metru pătrat, iar izolat chiar peste 40 de litri.
Vom actualiza atenționarea meteorologică, întrucât vremea va fi instabilă mai ales în vestul, sud-vestul și centrul țării. De asemenea, în continuare, în zonele montane și submontane, este posibil să se înregistreze cantități de apă de 15–25 de litri pe metru pătrat.
Având în vedere regimul termic ridicat — cu temperaturi între 18 și 26 de grade local, în timpul averselor, pot apărea și intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, sau izolat căderi de grindină”, a declarat Elena Mateescu.
„Vorbim, încă de la începutul anului 2025, de perioade în care temperaturile foarte ridicate vin la pachet cu fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. În același timp, avem și intervale cu răciri bruște, care pot aduce — așa cum s-a întâmplat — chiar și strat de zăpadă, în mijlocul primăverii, în țara noastră.
Dacă anul trecut, în iarna 2023–2024, discutam despre o primăvară în mijlocul iernii, anul acesta, în plină primăvară, vorbim despre iarna din primăvară. Este un semn clar că schimbările climatice sunt o realitate. Fenomenele extreme, trecerile bruște și amplitudinile termice foarte mari devin deja un tipar de vreme tot mai obișnuit”, a mai declarat Elena Mateescu