Vortexul polar dă peste cap vremea în România. Meteorologii spun că vom avea parte de zile friguroase cu ninsori în cea mai mare parte a ţării.
„Vorbim până miercuri dimineaţă de o informare meteorologică ce vizează precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, mai ales în jumătatea de sud, unde se vor cumula cantităţi de 10-15 litri pe metrul pătrat. De asemenea, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi local în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă.
Vântul va putea avea intensificări pe litoral, cu rafale între 40 până la 50 de kilometri pe oră”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la România TV.
Citeşte şi: Cod galben de ninsori şi polei. Comandamentul de iarnă este pregătit să intervină
„În primele zile ale acestei săptămâni, temperaturile minime se vor situa în general între minus 8 şi minus 10 grade Celsius în zonele depresionare, cel mult 1-2 grade Celsius în zona litoralului. Maxime până la 5-6 grade în partea de sud-est a ţării
Sfârşitul săptămânii aduce într-adevăr o răcire în ceea ce priveşte vremea pentru că o masă de aer rece va staţiona cel puţin pentru următoarele zile până spre finele celei de-a doua decade a lunii ianuarie. În zonele depresionare vorbim de temperaturi cu minus 15, minus 18 grade Celsius şi cel mult minus 5 grade Celsius în zona litoralului”, a spus directorul ANM.
Meteorologii spun că temperatura de minus 18 Celsius nu este una record.
„Nu este o temperatură record, mai ales că minima absolută a temperaturii aerului în ţara noastră s-a înregistrat în 25 ianuarie 1942 – minus 38,5 grade Celsius.”
Suntem departe de această valoare, dar, după perioada foarte călduroasă de la începutul lunii ianuarie, din prima săptămână, într-adevăr acest episod ne confirmă faptul că suntem în luna ianuarie şi putem să avem astfel de valori mai coborâte cu perioade de ger semnificative, ceea ce este normal pentru o lună ianuarie în ţara noastră”, a explicat meteorologul Elena Mateescu.
Meteorologii spun că vom avea parte de frig şi ninsori în următoarele şapte zile, iar apoi temperaturile vor creşte.
„Durează cel puţin spre finele celei de-a doua decade a lunii ianuarie, după care, aşa cum arată informaţiile la acest moment, discutăm din nou de temperaturi în creştere de la o zi la alta.
După data de 18-19 ianuarie, începem să avem valori de 10-12 grade la nivelul maximelor în partea de vest a ţării”, a afirmat directorul ANM.
Citeşte şi: Val de căldură fără precedent. 22,4 grade Celsius în Canada, vortexul polar nu a cedat în noiembrie