Vremea este rezultatul încercării atmosferei Pământului de a-şi echilibra energia – aerul cald călătoreşte de la ecuator, care are un surplus de energie, către poli, care au un deficit de energie, potrivit lui Andreas Bott, şeful Institutului Meteorologic de la Universitatea Bonn.
Aerul rece se mişcă de la polul Nord şi Sud către zonele mai calde ale planetei. Temperaturile extrem de scăzute din America de Nord sunt, de fapt, rezultatul încercării atmosferei planetei de a compensa deficitul de energie de la Polul Nord.
Întrebarea este de ce, însă, la New York sunt sub -10 grade Celsius, iar la Bonn, în Germania, de exemplu, sunt 11 grade Celsius, deşi Bonn se află la o latitudine mai mare, deci mai aproape de Arctica?
Expertul Andreas Bott spune că diferenţa de temperatură dintre Europa şi America de Nord este mult mai mare decât în mod normal, în această parte a anului. În America de Nord are loc un fenomen extra faţă de compensarea deficitului de energie de la Polul Nord şi anume vortexul polar.
„Marele îngheţ” din America de Nord este cauzat de o depresiune atmosferică care se mişcă încet, a unei unde Rossby. Depresiunile formate de astfel de unde poartă vântul prin toată lumea şi au a viteză de gradul 6 sau 7 – cu cât este mai mare gradul, cu atât se mişcă mai repede vântul. Rata de mişcare din prezent este, însă, doar 4.
„Unde mai puţine înseamnă că depresiunea nu se mişcă. A deschis, astfel, „porţile” pentru vântul arctic în SUA”, explică Bott.
În timp ce aerul se mişcă mai încet decât de obicei din vest către est împreună cu unda Rossby, aerul rece arctic continuă să sufle către sud, împingând temperaturile în zonele ale SUA care sunt, de obicei, mai călduroase iarna.
Aceeaşi depresiune care ţine America de Nord îngheţată, ajută aerul cald să sufle din Canare spre Europa – ducând la temperaturi de primăvară.