Vortexul Polar îngheaţă nordul Europei, ninge violent şi în Japonia, iar California a decretat stare de urgenţă. Un turbion atmosferic amână primăvara

În următoarele zile ne vom bucura de o vreme de primăvară, cu temperaturi maxime ce vor atinge, local, până la 20 - 22 de grade Celsius. Totuși, iarna s-ar putea întoarce în a doua jumătatea a lunii. Deja, nordul Europei este afectat de vremea rea.
Filip Stan
05 feb. 2024, 18:32
Vortexul Polar îngheaţă nordul Europei, ninge violent şi în Japonia, iar California a decretat stare de urgenţă. Un turbion atmosferic amână primăvara

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie. Un nou episod de perturbare a Vortexului Polar este prognozat pentru mijlocul lunii, urmând să readucă vremea rece în toată emisfera nordică.

Totul va începe în aproximativ 10 zile: O puternică perturbare a Vortexului Polar este prognozată pentru mijlocul lunii februarie.

Având în vedere că se așteaptă un nou eveniment de încălzire stratosferică, în prezent se preconizează o întrerupere rapidă a Vortexului Polar și o schimbare a modelului de vreme rece în emisfera nordică, în a doua jumătate a lunii februarie și, posibil, la începutul lunii martie.

Aceasta este cea de-a doua întrerupere a Vortexului Polar în 2024, potrivit Severe-Weather. Prima a avut loc în jurul jumătății lunii ianuarie și a coincis cu o eliberare puternică de aer rece.

Alerte cod galben și portocaliu de fenomenele severe: viscol la munte, vântul va sufla puternic în toată țara și inundații

Acest eveniment care se apropie, pare să fie la fel de puternic, dacă nu chiar mai puternic, decât primul.

Prognozele actuale au preluat deja această dinamică și încep să deseneze un nou episod rece. Temperaturile vor putea ajunge la -20 de grade în anumite regiuni din Vestul și Centrul Europei.

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie: Ce este și cum funcționează acesta
Vortexul Polar se extinde la înălțime în diferite straturi ale atmosferei. Nivelul cel mai de jos se numește troposferă, unde au loc toate fenomenele meteorologice. Dar, deasupra, avem stratosfera, un strat mai adânc și mai uscat.

Din acest motiv, separăm întregul vortex polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Ambele își joacă rolul în mod diferit, așa că specialiștii le monitorizează separat.

Dar ambele părți formează împreună circulația de iarnă în emisfera nordică.

Pentru a simplifica lucrurile, tot ce trebuie să știți este că părțile superioară și inferioară ale vortexului polar sunt conectate.

Modificările din partea superioară pot avea un impact semnificativ asupra anomaliilor meteorologice din părțile inferioare ale atmosferei și asupra vremii de la suprafață.

Motivul pentru care meteorologii monitorizează permanent starea Vortexului Polar este că acesta poate avea un impact profund asupra vremii noastre zilnice. În principal, separăm vortexul polar în două moduri diferite:

Un vortex puternic/stabil înseamnă, de obicei, o circulație polară puternică și un curent cu jet puternic. Acest lucru blochează aerul mai rece în Cercul Arctic, creând condiții mai blânde.

În schimb, un vortex polar slab/întrerupt creează un model slab de jet stream. Ca urmare, acesta are mai multe dificultăți în a reține aerul rece, care acum poate scăpa din regiunile polare.

Astfel, de exemplu, un vortex polar slab poate crește considerabil șansele de frig și ninsori. În natură, acest lucru înseamnă o perturbare puternică a jet stream-ului și o eliberare de aer rece din regiunile polare.

Ce este vortexul polar

Fenomenul meteorologic rar este provocat de o masă de aer foarte rece care se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului.  Acest aer dens și rece este controlat de un „buzunar mare” de presiune scăzută care se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord și în sensul acelor de ceasornic la Polul Sud.

Puterea unui vortex polar variază de la an la an. Când este puternic, vortexul este concentrat deasupra zonei arctice sau antarctice. În schimb, când este slab, ceea ce este mai frecvent, se poate împărți în două sau mai multe „vârtejuri înghețate”, scrie Independent.

Aceste vârtejuri se pot muta spre sud, în Canada, Statele Unite și Europa, crescând astfel riscul ca temperatura aerului să scadă la un nivel potențial periculos.

Ninsorile violente au perturbat transportul public în Japonia

Capitala Japoniei, Tokyo, şi zonele sale învecinate au fost afectate luni de ninsori, care au perturbat transportul public şi au determinat agenţia meteorologică niponă să emită o avertizare de căderi de zăpadă abundente pentru întreaga capitală, informează agenţia de presă Kyodo.

Pentru prima dată din februarie 2022, în zona centrală a capitalei a fost măsurată o acumulare de zăpadă de cel puţin un centimetru. De asemenea, a fost pentru prima dată în aproximativ un an când a fost emisă o avertizare de ninsori abundente pentru cele 23 de districte ale capitalei.

Se aşteaptă ca ninsorile să atingă intensitatea maximă luni seara târziu, însă navetiştii s-ar putea confrunta cu drumuri înzăpezite şi îngheţate şi a doua zi, deoarece este aşteptată o scădere a temperaturii dimineaţa, potrivit Agenţiei Meteorologice din Japonia.

Zonele muntoase din regiunea Kanto-Koshin vor continua probabil să înregistreze ninsori abundente până marţi dimineaţă, în timp ce un sistem de joasă presiune avansează de-a lungul coastei sudice a insulei principale Honshu spre est, a precizat aceasta.

All Nippon Airways şi Japan Airlines au anulat în total cel puţin 100 de zboruri, majoritatea cu plecare sau sosire pe aeroportul Haneda din Tokyo luni după-amiază, peste 11.000 de persoane fiind afectate.

Principalele drumuri expres care traversează capitala Tokyo şi împrejurimile sale, inclusiv drumurile expres Tomei şi Metropolitan, au fost parţial închise, potrivit operatorilor.

Ministerul Teritoriului, Infrastructurii, Transportului şi Turismului a cerut şoferilor să îşi monteze anvelope de iarnă pe autovehicule sau să aibă lanţuri de zăpadă, dar şi să nu iasă decât dacă este absolut necesar.

Pe parcursul unei perioade de 24 de ore, până marţi la ora 18.00, sunt prognozaţi 40 centimetri de zăpadă în zonele muntoase din nordul regiunii Kanto, 30 de centimetri în zone precum Hakone din prefectura Kanagawa şi Tama din vestul prefecturii Tokyo şi 8 centimetri în cele 23 de districte ale capitalei, potrivit agenţiei meteorologice.

 

Vortexul polar face ravagii în SUA: Stare de urgenţă în California, din cauza unei furtuni de iarnă puternice

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a instituit starea de urgenţă, în contextul în care vestul Statelor Unite sunt afectate de o furtună de iarnă puternică, relatează AFP.

Precipitaţii importante au loc de mai multe zile pe Coasta de Vest, iar joi 20 de milioane de oameni din California au fost vizaţi de o alertă de inundaţii.

Începând de miercuri, precipitaţii importante au avut loc în nordul Californiei, iar la San Francisco s-au înregiatrat cantităţi importante de apă de ploaie, potrivit Serviciului Meteorologic american (NWS).

Prognoza meteo pentru 5 – 18 februarie. Schimbare bruscă a vremii. Diferențe de 15 grade de la o săptămâna la alta

Sudul „Golden State” şi Los Angeles au fost afectate joi dimineaţa. Unele drumuri din oraş au fost inundate, iar o porţiune a Pacific Coast Highway, o autostradă celebră în rândul turiştilor prin panorama coastei, a fost închisă.

Unele guri de scurgere s-au revărsat, iar televiziuni locale au difuzat cu maşini în apă la o intersecţie.

Coasta de Vest a Statelor Unite a fost afectată de o iarnă anormal de ploioasă în 2023, din cauza unei serii de furtuni foarte apropiate care au adus precipitaţii aproape de recorduri.

Aceste catastrofe naturale s-au soldat cu aproximativ 20 de morţi, au cauzat pagube şi numeroase întreruperi ale electricităţii.

Însă aceste precipitaţii au permis Californiei să-şi refacă rezervele de apă după mai mulţi ani de secetă intensă.

California este obişunită, istoric, cu o alternare de valuri de căldură şi ploi intense. Legarea unui anumit eveniment meteo de modificările climatice este complicată. Oameni de ştiinţă avertizează, însă, de ani de zile că încălzirea globală a Terrei dereglează clima şi consolidează frecvenţa unor fenomene extreme, furtuni sau canicule.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surprinzător din România care începe să semene cu Paris, Viena sau Londra. E la ani lumină de București, se construiește pe bandă rulantă și propune zilnic locuri de muncă. Sute de milioane au fost absorbite din fonduri europene și aproape că nu mai există șomeri
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Medicii nu l-au mai putut salva
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Robert F. Kennedy Jr. propune eliminarea fluorului din apa potabilă
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni