Vortexul polar loveşte România. Vine iarnă autentică şi în Bucureşti, ciclonul polar scade temperaturile şi aduce coduri roşii de viscol

În seara zilei de 26 ianuarie și în noaptea spre 27 ianuarie sunt așteptate ninsori în Muntenia și Oltenia și ploi în Dobrogea.
Filip Stan
24 ian. 2023, 18:12
Vortexul polar loveşte România. Vine iarnă autentică şi în Bucureşti, ciclonul polar scade temperaturile şi aduce coduri roşii de viscol

Vortexul polar amenință şi estul Europei. Iarna reușește, cel puțin temporar, să se reîntoarcă și în România: în timp ce în următoarele zile va ninge doar izolat, începând de joi, 26 ianuarie, seara, sunt așteptate ninsori abundente în mare parte din țară, în special vineri, 27 ianuarie și sâmbătă, 28 ianuarie.

În seara zilei de 26 ianuarie și în noaptea spre 27 ianuarie sunt așteptate ninsori în Muntenia și Oltenia și ploi în Dobrogea. Pe parcursul zilei de vineri, 27 ianuarie, ninsorile se vor extinde în centrul, estul și nordul țării, precum și local în vest și în Republica Moldova, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor transforma în ploi și va ninge doar izolat.

Precipitațiile așteptate vineri, 27 ianuarie, în România. Momentan, potrivit modelului european de prognoză, ECMWF, se așteaptă ca sâmbătă, 28 ianuarie, să ningă abundent în cea mai mare parte a țării, inclusiv în sud și în Capitală.

Până duminică sunt așteptate importante cantități acumulate de precipitații, în special în sudul și estul țării, ajungând la 20-50 l/mp și local în Muntenia și sudul Moldovei chiar până la 50-100 l/mp. De asemenea sunt așteptate intensificări ale vântului la munte și în sud-estul și estul țării, inclusiv pe litoral, ajungând la rafale până la 39-62km/h și viscolind zăpada.

Urmăriți evoluția vremii în următoarele minute, ore și zile pe harta radar meteo interactivă din aplicație.

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, despre vortexul polar

„Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteraneean care va lua naștere mâine (miercuri – n.red.). Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est.

Pentru că acest ciclon, în momentul de față, este în curs de formare, traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită, sau gradul de precizie nu este foarte ridicat. Însă, există mai multe scenarii, în care vor începe precipitațiile pe partea de sud a țării – la noi s-a instalat deja masa de aer rece – acestea să fie sub formă de ninsoare. În partea de sud-est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie. Dacă sud-estul acesta va fi ceva mai extins până la București sau nu, rămâne de văzut în următoarele zile. Acest lucru îl urmărim.

În mod cert, acest lucru îl putem spune cu un grad de precizie mai mare – se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundente, ninsori posibil asociate și cu vânt în zona Curburii și nu putem exclude nici scenariul în care zona Moldovei să se afle sub incidența atât a masei de aer rece cât și a precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare care să ducă la formarea unui strat consistent de zăpadă.

Există semnale în momentul de față că în unele zone din țară, mă refer mai ales la zona subcarpatică, zona Carpaților Meridionali, ceea ce este un lucru îmbucurător, stratul de zăpadă să fie unul mai consistent, chiar de jumătate de metru. M-aș hazarda dacă aș spune că vor exista și alte zone unde stratul de zăpadă va fi consistent. Dacă traiectoria acestui ciclon este diferită sau se abate cu 100 de km față de ceea ce indică astăzi materialele probabile, în contextul neinițierii lui, poate să facă diferența între ploaie abundentă sau ninsoare semnificativă. Însă, ne putem aștepta, în contextul masei de aer rece prezentă deja peste țara noastră, chiar și în zona Capitalei la precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte. Ulterior, este posibil ca acestea să mai treacă în formă lichidă, vom vedea cât de mult, și ca timp și ca cantitate, pentru ca apoi, la sfârșitul acestui episod să vorbim din nou despre ninsoare. Este scenariul cel mai median, care se află la mijlocul tuturor variantelor pe care le urmărim și pe care le-am văzut în această perioadă.

Episodul acesta va dura până sâmbătă. În momentul de față, acesta se conturează a fi intervalul critic.

Iarna poate să aibă astfel de pusee, de două, trei zile, care să ducă la probleme foarte mari, sau urmări specifice. Și în țările din zona mediteraneeană afectate de ninsori abundente în ultimele zile, anterior se înregistrau 20 de grade Celsius. Faptul că într-o săptămână am avut consemnat cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice, nu înseamnă că peste o săptămână sau două nu poate veni iarna.

După episodul acesta, minimele vor putea ajunge la -10 grade Celsius. Chiar joi dimineață vom înregistra -10 grade, înaintea episodului. Va fi și vânt. Se creează condițiile clasice de formare a viscolului. Vom vedea dacă aceste intensificări ale vântului vor fi asociate cu ploaie sau cu ninsoare, astfel încât în zona Bărăganului, cea mai expusă la acest fenomen, să consemnăm primul viscol notabil din această iarnă 2022-2023”, a spus Gabriela Băncilă la Digi 24

Vortexul polar în România: ”Ultimele zile din cea mai rece lună a anului par a fi zile autentice de iarnă!”

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că iarna se instalează ușor, ușor, în România, astfel încât ninsorile își vor face apariția în majoritatea zonelor țării.

”Cel puțin în această săptămână, vremea se va apropia de normalul termic al perioadei din calendar și vorbim în special, mai ales astăzi, de valori mai ridicate în partea de vest, nord-vest a țării, acolo unde maximele vor atinge 9-10°C. De altfel, la această oră, pentru o bună parte din vest, nord-vest, înregistrăm 7-8°C, în timp ce în regiunile extracarpatice vorbim de valori doar în jurul a 5-6°C. O apropiată de normal.

De mâine, răcirea se va resimți și în partea de vest, nord-vest, maximele la scara întregii țări se vor situa între 0-6°C, cel mult 12°C în Capitală, iar de la mijlocul săptămânii consemnăm și precipitații, mai ales în partea de sud, sud-est, mixte, lapoviță și ninsori, în timp ce în restul țării vorbim de precipitații predominant sub formă de ninsoare. Iată, așadar, că ultimele zile din cea mai rece lună a anului par a fi zile autentice de iarnă.

Vin ninsorile în România! ANM anunță răcire severă a vremii, îngheț și strat consistent de zăpadă în următoarele zile. Când începe să ningă și la București
Dacă vorbim despre luna februarie, menționăm faptul că prima săptămână, așa cum arată actualizarea estimărilor în această dimineață, efectuate pentru intervalul 23 ianuarie-20 februarie, menține tendința pentru primele zile din februarie, cu valori de temperatură ușor peste norme.

Citește și: Cabana Omu, după un fenomen de viscol care a durat 156 de ore

Din punctul de vedere al cantităților de precipitații, vorbim de cantități deficitare în depresiunile extracarpatice, în timp ce în vest, nord-vest, cantitățile vor fi peste norme, iar această tendință privind semnalul unor valori de temperaturi în medie peste normal, pare a fi de interes și pentru săptămâna 6-13 februarie.

Este posibil ca și în Capitală să avem ninsori, începând de joi noaptea, când aria precipitațiilor se va extinde în bună parte din țară și vineri să vorbim, și în Capitală, de precipitații, la început sub formă de ploaie și lapoviță și treptat să se transforme în ninsoare”, a explicat Elena Mateescu.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București