Meteorologii ANM anunţă ploi, vânt şi precipitaţii însemnate cantitativ, până luni dimineaţă, dar şi răcirea semnificativă a vremii. Pentru mai multe zone ale ţării a fost emis cod galben de vânt, iar pentru zonele montane cod galben de ninsori şi viscol.
ANM anunţă ninsori însemnate cantitativ și viscolite în perioada 10 noiembrie, ora 06 – 11 noiembrie, ora 06. Sunt vizate zona de munte a județelor Prahova, Buzău, Vrancea, Brașov și Covasna.
Prognoza meteo de weekend. Crestele montane vor fi acoperite de zăpadă, vântul va bate în rafală
În intervalul menționat, în zona de munte a județelor Prahova, Buzău, Vrancea, Brașov și Covasna, mai ales la altitudini de peste 1000 m, temporar ninsorile vor fi intense și viscolite (viteze ale vântului de 40…55 km/h) și se va depune strat de zăpadă, local de peste 10…20 cm.
Pentru intervalul 09 noiembrie, ora 12 – 11 noiembrie, ora 10, vor fi intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire semnificativă. Conform ANM, temporar vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei, cu viteze în general de 40…50 km/h.
Avertizări meteo în timp real AICI
Aria precipitațiilor va fi în extindere și va cuprinde treptat sud-estul, sudul și local centrul țării. În zonele joase va ploua, iar izolat vor fi și ninsori și lapoviță. În Carpații Orientali și Meridionali, vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1000 m, de sâmbătă seara, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor fi de 10…20 l/mp și izolat vor depăși 25…30 l/mp.
De asemenea, vremea se va răci semnificativ, mai ales în sud, în est și în centru și va deveni rece pentru această dată.
Prognoza meteo Bucureşti
Pe parcursul zilei vremea se va răci semnificativ față de intervalul anterior, astfel încât temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade. Cerul va avea înnorări, mai accentuate în a doua parte a intervalului când va ploua slab și vor fi condiții de lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări ziua, când la rafală se vor atinge viteze în jurul a 40 km/h. Temperatura minimă va fi de 0…2 grade.
Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 10.11.2024 Ora 08:00 – 11.11.2024 Ora 10:00
Vremea va fi rece. Cerul va fi noros și temporar va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat, când la rafală se vor atinge viteze în jurul a 35 km/h. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade, iar cea minimă de 3…4 grade.
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
Elena Mateescu anunţă că revin ploile, iar la munte va ninge. „Într-adevăr, o schimbare semnificativă a vremii la acest sfârșit de săptămână, mai ales începând de mâine, când în partea de est și sud a țării vremea se va răci accentuat. Vorbim de valori cel mult de până la 9-10°C.
În același timp își vor face apariția și precipitațiile care vor cumula izolat 10-20l/m² în special în partea de sud-est a țării și precipitații predominant sub formă de lapoviță și ninsoare chiar și în zonele montane, nu numai înalte, dar și în zonele subcarpatice.
Inclusiv în Capitală vom avea o vreme mai rece, o maximă în jurul a 9 grade, o minimă destul de coborâtă spre minus. Vom avea valori cu minus în zona preorășenească, până la cel mult 0-1 grad la restul stațiilor meteorologice din Capitală”, spune Elena Mateescu
„Cele mai coborâte valori cu siguranță vor fi în depresiuni, unde este posibil să atingem din nou pragul de ger sub -10° în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult 5-6° în zonele mai joase din partea de sud-vest și vest a țării.
Va fi de interes și vântul, pentru că vitezele la rafală vor putea atinge și depăși 40-50km/h context în care, asociat și cu scăderea regimului de temperaturi, senzația de rece va fi mult amplificată.
Chiar și debutul săptămânii viitoare va fi de interes din perspectiva regimului de temperaturi, vremea va rămâne rece.
După a doua jumătate a lunii noiembrie, temperaturile vor fi ușor în creștere, astfel încât vremea să devină caldă și să consemnăm din nou valori de 17-18°C”, mai spune Elena Mateeescu
Potrivit ANM, în săptămâna 11– 18 noiembrie valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice şi sud-estice, dar şi deficitar în cele nordice, centrale şi la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 18 – 25 noiembrie, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice şi sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Copernicus: 2024, primul an în care încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius
În săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
În săptămâna 2 – 9 decembrie mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, a precizat ANM.