Acesta a vorbit, vineri, într-o conferinţă de presă la Iaşi, despre acuzaţiile aduse de Ludovic Orban premierului Viorica Dăncilă şi despre faptul că în plângerea penală a liderului liberal există şi o referire la înaltă trădare.
„Dacă faci o acuzaţie de înaltă trădare în perioadă de pace, înalta trădare înseamnă acţiunea în folosul altora. Nu am înţeles din acuzaţiile preşedintelui PNL că doamna Dăncilă ar fi transmis documente secrete cuiva din afara ţării sau a făcut jocul unei Coloane a V-a care funcţionează în România. Aşadar, ar rămâne a doua variantă. Eşti acuzat de înaltă trădare dacă pactizezi cu duşmanii ţării. Ori eu nu ştiu ca noi să fim în stare de război cu SUA sau cu Israelul”, a declarat deputatul Varujan Vosganian.
În opinia acestuia, opţiunile politicienilor nu trebuie să ajungă să fie analizate de procurori şi nici disputele politice să fie arbitrate de Curtea Constituţională.
„Tema de fond este că tentativa asta, a PNL, la fel de slugarnic şi fanatizată din ultima vreme, de a implica procuratura în disputele publice este destul de dăunătoare. Până acum ne-am obişnuit ca în lipsa dialogului politic, Curtea Constituţională să fie cea care decide de partea cui este spiritul constituţional şi adevărul politic, ceea ce, după opinia mea, nu e bine. Nu e bine Curtea Constituţională să fie nu doar arbitru constituţional, dar să fie şi arbitrul disputelor politice. Ca să ajungi să implici procuratura, să căutăm la procuratură cine are dreptate şi a cărei opţiune politică este corectă sau nu, asta după părerea mea depăşeşte orice limită. (…) Solicitarea expresă şi publică de a implica procuratura în a evalua o opţiune politică este un demers periculos pentru statul de drept, pentru viitorul ţării şi pentru ipoteza în care PNL ar putea ajunge vreodată la guvernare”, a declarat Varujan Vosganian.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la Iaşi, că a depus, în „calitate de cetăţean al României”, o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind anumite fapte săvârşite de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea.
Liderul liberal a precizat că aceste fapte sunt legate de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întamplat după” adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.