UPDATE: Conservatorii obţin 368 de locuri în Parlament, o majoritate confortabilă, în urma alegerilor legislative din Marea Britanie, conform exit-poll-urilor, ceea ce îi oferă lui Boris Johnson condiţii pentru a-şi îndeplini promisiunea de a scoate Regatul Unit din UE până la 31 ianuarie 2020. Laburiştii vor avea în urma scrutinului 191 de mandate. Premieurl Boris Johnson a mulţumit tuturor celor au votat, care au fost voluntari în campanie, care au candidat, concluzia sa fiind: „Trăim în cea mai mare democraţie din lume”.
Separatiştii din cadrul Partidului Naţional Scoţian vor avea 55 de mandate, iar Liberal Democraţii 13.
Verzii au obţinut un mandat, iar Partidul Brexit, al lui Nigel Farage nu a obţinut niciunul.
Numărarea voturilor începe imediat după ora 22:00, când s-au închis urnele, iar majoritatea rezultatelor vor fi anunţate în primele ore ale dimineţii de vineri.
Conform BBC, este cea mai mare victorie de Conservatorilor din 1987 şi cel mai slab rezultat al Laburiştilor din 1935, aceştia urmând să piardă 71 de locuri în Parlament.
Secţiile de vot din 650 de circumscripţii, din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, s-au deschis la ora 7:00 GMT.
Numărătoarea voturilor va începe imediat după închiderea urnelor, la ora 22:00 GMT, iar majoritatea rezultatelor vor fi anunţate în primele ore ale dimineţii de vineri. În 2017, Newcastle Central a fost prima circumscripţie care a anunţat rezultatul votului, la circa o oră după închiderea urnelor.
Un număr total de 650 de parlamentari vor fi aleşi potrivit unui sistem folosit pentru prima oară în alegerile generale, acela în care câştigă candidatul care atrage cel mai mare număr de voturi în circumscripţia în care candidează.
Alegerile din Marea Britanie au loc în mod tradiţional la fiecare 4 sau 5 ani. În octombrie însă, parlamentarii au votat pentru al doilea scrutin anticipat în doi ani. Este pentru prima oară după 1974 când au loc alegeri iarna şi prma oară când au loc în decembrie după 1923.
La alegeri au dreptul să participe toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani, dacă sunt ceteţeni britanici, din Commonwealth sau Republica Irlanda şi s-au înregistrat la vot. Înregistrarea s-a încheiat pe 26 noiembrie. Mulţi oameni au votat deja candidatul preferat prin corespondenţă, în urmă doi ani 7 milioane de persoane utilizând acest sistem.
Cei care au optat pentru acest sistem dar nu au trimis încă votul îl pot depune la Biroul Electoral până la ora 22:00. O altă posibilitate este să îl depună la secţia de poliţie până la închiderea urnelor.
Premierul conservator în exerciţiu Boris Johnson şi adversarul său laburist Jeremy Corbyn şi-au jucat miercuri, cu câteva ore înaintea scrutinului crucial în privinţa Brexitului, ultimele cărţi în vederea obţinerii victoriei în aceste alegeri legislative anticipate ce se anunţă strânse potrivit ultimelor sondaje, relatează AFP.
La finalul unei campanii în care a pregătit gogoşi, a schimbat o roată de Formula 1 şi a pulverizat un fals zid simbolizând ”impasul” Brexitului – cu un buldozer, liderul conservator şi-a început ziua livrând sticle de lapte la Guiseley, în Yorkshire, în nordul Angliei, spre surpriza cuplului care i-a deschis uşa
El a pregătit apoi o plăcintă din carne de vită şi bere, pe care a comparat-o cu acordul Brexitului pe care l-a încheiat cu Uniunea Europeană (UE), dar care nu a fost ratificat în Parlament din cauza lipsei unei majorităţi. Johnson intenţionează să-l ”reîncălzească” şi să servească textul deputaţilor, în cazul în care obţine o victorie. ”Îl băgăm la cuptor, dăm cu uşa, îl scoatem şi, iată, am făcurt Brexitul!”, a declarat Boris Johnson.
Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, cu promisiunea de a scoate ţara din UE, fostul primar al Londrei îşi consacră ultimele deplasări nordului şi centrului Angliei şi Ţării Galilor, regiuni care votează tradiţional cu Partidul Laburist, dar care sunt în favoarea Brexitului.
El a convocat aceste alegeri cu speranţa de a obţine o majoritate absolută care să-i permită să scoată procesul din impas şi să dea pagina acestei saga care-i împarte în mod profund ţara de la referendumul din 2016, în care tabăra ”Leave” a obţinut aproape 52% din voturile exprImate.
Adversarul său Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (Labour), şi-a strâns oamenii înainte de ivirea zorilor la Glasgow, în Scoţia, unde speră să-i înfrângă pe separatiştii din cadrul SNP. El a promis ”speranţă” şi ”securitate” alegătorilor şi l-a atacat pe Boris Johnson pe tema lipsei sale de sinceritate, acuzându-l că ”face promisiuni care se transformă în miraje a doua zi”.
În faţa recentei creşteri a Partidului Laburist în sondaje, Boris Johnson a agitat ”veritabilul risc” al unui Parlament fără majoritate, care ar prelungi criza politică.
”Noi ne batem pentru fiecare vot”, a declarat el miercuri.
Ultimul sondaj din campanie, publicat de Institutul YouGov prezintă Partidul Conservator (Tories) în fruntea intenţiilor de vot, cu 339 de mandate din 650. Sunt cu 20 de deputaţi mai puţini decât la precedentele proiecţii ale YouGov, de la 28 noiembrie, însă cu 22 mai mulţi decât în precedentul scrutin din 2017.
Potrivit institutului, un asemenea rezultat ar constitui ”cea mai bună performanţă a conservatorilor din 1987”, în timpul lui Margaret Thatcher. Însă marja de eroare, impactul unui eventual vot util şi recenta tendinţă în favoarea Partidului Laburist pot conduce la un Parlament fără majoritate.
Se anunţă un scor strâns
Sondajul YouGov sugerează că Partidul Conservator a reuşit să seducă alegătorii frustraţi de faptul că nu şi-au văzut realizat votul în favoarea Brexitului, în detrimentul Partidului Brexitului, susţinătorul unei rupturi clare cu UE.
La rândul său, Partidul Laburist, favorabil unui nou referendum care dă de ales între un nou acord al Brexitului şi o rămânere în UE, pare că a sedus alegătorii care ar fi putut să voteze cu Partidul Liberal Democrat (Lib-dem), care promite să renunţe pur şi simplu la ieşirea din UE.
Conservatorii şi laburiştii promit şi unii şi alţii schimbări radicale. Boris Johnson se angajează să scoată Regatul Unit din UE până la 31 ianuarie, după trei amânări. Jeremy Corbin, de stânga, promite o ”revoluţie industrială verde” şi miliarde serviciilor publice, mai ales în domeniul sănătăţii, care suferă consecinţele anilor de austeritate conservatoare.
Cu privire la Brexit, el intenţionează să organizeze un nou referendum, dar să rămână ”neutru”, o poziţie criticată din cauza unei lipse de claritate.
În pofida faptului că este ”împotriva Brexitului”, Steve Banham apreciază că este necesar să fie acceptat rezultatul referendumului din 2018. El spune că va vota cu conservatorii, ”pentru că e nevoie să mergem înainte, iar întreprinderile au nevoie de claritate”.
Conservatorii lui Boris Johnson obțin o victorie zdrobitoare – majoritate absolută – în Parlamentul de la Londra în urma alegerilor legislative anticipate, potrivit exit-pollurilor ale căror rezultate au fost anunțate la închiderea urnelor din Marea Britanie.
Datele exit-poll-ului arată un rezultat foarte bun pentru conservatori, care ar fi obținut 368 de mandate, urmați de laburiști și cei din Partidul Național Scoțial, cu 191, respectiv 55 de mandate. Este cea mai mare victorie obținută de conservatori din 1987 încoace.
Pe de altă parte, pentru laburiști este cel mai slab rezultat obţinut de acest partid în ultimele decenii (mai precis, în ultimii 84 de ani), iar soarta lui Jeremy Corbyn în fruntea formaţiunii se anunţă incertă. În prezent, laburiștii aveau 262 de locuri în Parlament, acum au pierdut 71.
Un alt fapt semnificativ, deși pare un vot în favoarea Brexitului, partidul Brexit al lui Nigel Farage nu a obţinut nici un mandat.
În Parlamentul de la Londra mai intră liberal-democrații, cu 13 mandate, în timp ce Verzii vor avea un mandat.
Este o victorie foarte importantă pentru Boris Johnson, care pare să aibă toate șansele să-și țină acum promisiunea și să ducă Marea Britanie rapid spre Brexit, așa cum a promis.
Boris Johnson a convocat scrutinul după ce fostul legislativ de la Londra a refuzat să aprobe acordul negociat de el pentru ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.
Speranțele lui Johnson – ca rezultatul de la urne să îi permită aplicarea înţelegerii încheiate cu Uniunea Europeană – par să se fi îndeplinit, iar rezultatul arată că a câștigat pariul politic.
Fapt neobișnuit pentru Marea Britanie, a fost a doua rundă de alegeri anticipate din ultimii doi ani și jumătate. Cu toate acestea, prezența la vot a fost destul de mare, iar oamenii au stat chiar la cozi pentru a vota.
Secretul succesului său stă în sloganul simplu pe care l-a adoptat încă de la început: Hai să facem Brexitul (Get Brexit Done), scrie The Economist. După trei ani și jumătate de certuri, după ce britanicii au votat la referendum în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, promisiunea de a face ceva concret s-a dovedit tentantă. A fost o mișcare bună și din punct de vedere tactic, pentru că i-a permis lui Johnson să-i unească pe cei în favoarea Brexitului și să-i facă să voteze pentru conservatori. Momentul-cheie din campanie a fost decizia lui Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, de a nu candida într-un fief al conservatorilor. Acesta a fost pentru mulți pro-Brexit semnalul că pot vota în schimb pentru Tories. Sondajele au arătat că odată cu prăbușirea partidului Brexit, conservatorii au crescut de la 30 la 4o de procente.
Editor: Luana Păvălucă