Proiectul privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, nu va intra azi la dezbatere și vot final în Camera Deputaților, deoarece Comisia de muncă nu a transmis plenului raportul votat marţi. Dezbaterea şi votul pe proiectul privind eliminarea pensiilor speciale se amână până în februarie.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale. Astfel, singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii, în timp ce magistrații își pierd pensiile speciale, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională.
Raportul Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor a fost adoptat cu un singur vot împotrivă şi trei abţineri.
Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
De asemenea, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali.
Impactul bugetar al pensiilor speciale este de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, beneficiarii fiind în jur de 185.000 de persoane, dintre care peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.
Potrivit datelor CNPP din luna noiembrie 2019, numărul beneficiarilor civili de pensii speciale este următorul:
– 606 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi
– 1.797 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor
– 1.444 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile
– 792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament
– 845 foşti diplomaţi
– 3.861 foşti judecători şi procurori