Deputaţii francezi au votat marţi cu o largă majoritate în favoarea recunoaşterii statului palestinian, un vot simbolic care nu va afecta imediat poziţia diplomatică a Franţei, dar care demonstrează preocuparea europeană în creştere faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu, în prezent blocat, relatează Reuters şi AFP.
Moţiunea, care survine după iniţiative similare în Marea Britanie, Spania şi Irlanda, a fost adoptată cu 339 de voturi pentru, 151 împotrivă şi 16 abţineri.
Votul parlamentului francez a fost salutat de Autoritatea Naţională Palestiniană, în timp ce Israelul a apreciat că adoptarea moţiunii ‘va îndepărta’ şansele de pace în regiune.
68 de deputaţi nu au participat la votarea acestui text, iniţiat de majoritatea socialistă, pentru care acest demers este un ‘semnal de pace’ ce vizează ‘depăşirea paraliziei’ în care se află procesul de pace israeliano-palestinian.
Ambasada israeliană la Paris a reacţionat imediat, apreciind că această iniţiativă ‘îndepărtează şansele de pace’ şi constituie un ‘mesaj eronat’. Pentru statul evreu, recunoaşterea Palestinei înainte oricărei soluţionări a conflictului este o ‘gravă eroare’ şi o ‘decizie unilaterală’ care nu poate decât să agraveze situaţia, se arată într-un comunicat.
La Ramallah, Autoritatea Naţională Palestiniană a salutat votul Adunării Naţionale a Franţei. Hanane Achraoui, o lideră a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a ‘mulţumit’, într-un comunicat, ‘poporului francez’ şi a cerut ‘guvernului francez să traducă votul Parlamentului în fapte’.
O astfel de rezoluţie, care nu are caracter obligatoriu, se înscrie într-o mişcare tot mai puternică în Europa ce consideră recunoaşterea statului palestinian ca fiind un mijloc de a face presiune pentru relansarea procesului de pace şi pentru salvarea soluţiei cu două state, israelian şi palestinian, ameninţată de continuarea colonizării şi de înmulţirea violenţelor.
‘Acordurile de Oslo (din 1993) au devenit iluzorii, starea de impas este cea care predomină’, a explicat, înaintea votului, deputatul socialist François Loncle, apreciind că textul vizează o relansare a mobilizării în favoarea soluţionării conflictului.
Opoziţia franceză, favorabilă principiului unui stat palestinian, şi-a exprimat totuşi îndoiala faţă de oportunitatea unei astfel de iniţiative într-un context exploziv şi a avertizat împotriva ‘importării’ conflictului israeliano-palestinian în Franţa, ţară unde trăiesc cele mai puternice comunităţi evreieşti şi musulmane din Europa.
În faţa deputaţilor, şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat vineri că Parisul va recunoaşte statul palestinian, fără a preciza un termen. El a relansat ideea de a organiza o conferinţă internaţională privind Orientul Mijlociu, fără a da totuşi detalii privind data şi participanţii la eveniment.