Deputatul PNL Theodor Nicolescu poate fi ARESTAT: „E un moment negru al existenţei mele”

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să avizeze cererea DNA de reţinere şi arestare a deputatului PNL, Theodor Nicolescu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. În intervenţia sa de la tribuna Camerei, deputatul PNL a arătat că se află "într-un moment negru" al vieţii sale şi le-a transmis colegilor că nu le cere să voteze în vreun fel.
Ionela Marcu
25 mart. 2015, 09:35
Deputatul PNL Theodor Nicolescu poate fi ARESTAT:

Plenul Camerei Deputaților a votat, miercuri, cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive în cazul deputatului PNL Theodor Nicolescu.

UPDATE 17.40 Deputatul PNL Theodor Nicolescu poate fi arestat. Plenul Camerei a aprobat cererea DNA de reţinere şi arestare a deputatului liberal. 

UPDATE 17.00 A început votul pentru arestarea lui Theodor Nicolescu.

UPDATE 16.50 Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că el crede în nevinovăţia colegului său Theodor Nicolescu. 

„Cred în nevinovăţia domnului Theodor Nicolescu, aşa cum cred că orice cetăţean român care este devotat principiilor democratice trebuie să creadă până când apare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Ca om, Theodor Nicolescu este un om corect, un om extrem de apropiat şi un foarte bun coleg al nostru, cu toate acestea, deşi consider că cererea este o cerere excesivă, grupul parlamentar al PNL rămâne consecvent poziţiei sale, aceea de a nu împiedica în Parlament înfăptuirea justiţiei”, a spus Orban.

UPDATE 16.30 Theodor Nicolescu a ţinut un discurs în faţa colegilor săi: „Mă aflu într-un moment negru al vieţii mele, este foarte greu să-mi aleg cuvintele. Sunt acuzat pentru că un evaluator a greştit expertiza. Dacă aş lua acel raport de evaluare şi m-aş uita la el un an, tot nu mi-aş da seama de greşeală. (…)

Se spune că la un moment dat am plătit prin bancă nişte bani denunţătorului, care ulterior i-a scos şi mi i-a remis, dar când te uiţi pe extrasul de cont constaţi că a doua zi după ce i-am trimis banii denunţătorul şi-a făcut un depozit bancar. (…)

Nu am participat la şedinţa comisiei juridice nu pentru că nu aş fi avut nimic de spus în apărarea mea, ci pentru că nu am vrut să-mi pun colegii într-o situaţie delicată.

Lașitatea, dacă m-ar fi caracterizat, m-ar fi făcut să merg în Comisia juridică, m-ar fi făcut să vin în fața dumneavoastră și să țin un discurs lacrimogen, să vă implor, să vă rog și la urma urmei să sper că dumneavoastră veți respinge această cerere.

Nu vă cer să votaţi într-un anume fel, pentru că eu cred că ceea ce e mai important este ca Parlamentul să dea un vot aşa cum crede că e drept, aşa cum crede că e corect. Asta e ceea ce vă cer, doamnelor şi domnilor deputaţi, atât şi nimic mai mult.”

__________________________________________________________________________

Deputaţii Comisiei juridice au dat aviz pozitiv cererii procurorilor de arestare preventivă a lui Theodor Nicolescu, iar decizia comisiei trebuie validată şi de plenul Camerei Deputaţilor.

DNA a cerut joi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PNL, Theodor Nicolescu, pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul în care a fost arestat fostul şef al ANI, Horia Georgescu.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită și a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, anunţă DNA.

Potrivit DNA, la data de 12.01.2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în decursul anului 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, control ce a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2008, NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

CITEŞTE ŞI DNA a extins URMĂRIREA PENALĂ în cazul lui Theodor Nicolescu. Deputatul PNL, acuzat de LUARE DE MITĂ

„La data de 04.12.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, în dosarul înregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu această sumă bugetul de sta și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.

La data de 10.11.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.

La data de 02.09.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane”, spun procurorii. 

Conform DNA, în cursul anului 2007, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deținea funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcției și calității pe care o deținea, urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

„Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha, teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor. Banii au fost remiși în general, în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul”, mai precizează DNA.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'