Deputaţii de la Tiraspol îi cer lui Putin alipirea Transnistriei la Rusia

Toţi deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol s-au pronunţat în favoarea unei adresări către Duma de Stat a Federaţie Ruse şi către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene. Deputaţii cer permisiunea ca teritoriul din stânga Nistrului să intre în componenţa Rusiei.
Romania TV
16 apr. 2014, 10:53
Deputaţii de la Tiraspol îi cer lui Putin alipirea Transnistriei la Rusia

Deputaţii din regiunea transnistreană mai solicită liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioară la Rusia, potrivit publika.md.

„În conformitate cu normele dreptului internaţional, dreptul unui popor la autodeterminare serveşte drept bază pentru deciziile politice esenţiale şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept”, se arată în declaraţia deputatului.

Traian Băsescu a recunoscut că îi este teamă pentru situaţia din Republica Moldova, din perspectiva situaţiei din Transnistria. Preşedintele a apreciat că, după anexarea Crimeii, următorul obiectiv al Rusiei este accesul la gurile Dunării, caz în care Transnistria ar putea fi anexată Federaţiei Ruse.

Şeful statului a apreciat că scopul Rusiei este să anexeze sudul Ucrainei astfel încât să aibă acces la gurile Dunării. „Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta 1 este revenirea la gurile Dunării (…) Categoric, dacă Rusia decide să revină până la gurile Dunării, Transnistria e pierdută. Dacă te uiţi pe hartă, venind din Crimeea spre Odessa, te deplasezi uşor până la gurile Dunării”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu a avertizat Moldova că deteriorarea situaţiei din regiune nu va duce automat la accelerarea procedurii de aderare a statului vecin în Uniunea Europeană. „Nu se va renunţa la criteriile de admitere. Categoric vor trebui să îndeplinească toate criteriile pentru că Acordul de Asociere nu dă nici o garanţie că vor ajunge să negocieze un Tratat de Aderare”, a mai spus Băsescu.

Parlamentul de la Chişinău a votat vineri legea care prevede inclusiv scutirea de unele taxe a agenţilor economici transnistreni. Votarea acestei legi a fost o condiţie a autorităţilor separatiste de la Tiraspol pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2.

O nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea conflictului între Republica Moldova şi regiunea separatistă prorusă Transnistria, care se mărgineşte cu Ucraina, ar urma să aibă loc în luna mai, a indicat pentru AFP Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

‘Noi sperăm că următoarea rundă se va desfăşura în luna mai’, a afirmat Jennifer Brush, şefa misiunii OSCE în Republica Moldova, potrivit Agerpres.

OSCE conduce discuţiile care se desfăşoară în formatul 5+2, reunind Republica Moldova, fostă republică sovietică situată între Ucraina şi România, regiunea separatistă Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE. Uniunea Europeană şi SUA au rol de observatori în acest format de tratative.

După o pauză de şase ani, negocierile au fost reluate în 2011, dar o nouă rundă de convorbiri prevăzută pentru luna aprilie nu a mai avut loc. Potrivit reprezentantei OSCE, această amânare a avut drept cauză o problemă tehnică, legată de o lege din Republica Moldova, care ar afecta industria transnistreană. ‘Această lege a fost retrasă, nu există niciun motiv pentru ca noua rundă de negocieri să nu aibă loc’, a estimat şefa misiunii OSCE la Chişinău.

Ea a recunoscut că tensiunile din Ucraina vecină constituie un factor de incertitudine. ‘Dar noi credem că cele două părţi (implicate în conflict – n.r.), la fel ca mediatorii şi observatorii – Rusia, Ucraina, OSCE, Statele Unite şi Uniunea Europeană – doresc continuarea discuţiilor, aşa că nu cred să existe vreun obstacol’, a mai spus dna Brush.

De la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice la începutul anilor 1990, un conflict opune Republica Moldova, în majoritar românofonă, Transnistriei, regiune predominant vorbitoare de limba rusă, care a ieşit unilateral de sub jurisdicţia Chişinăului în 1990. Un scurt război a opus cele două părţi între 1991 şi 1992, soldându-se cu sute de morţi. Separatiştii din Transnistria beneficiază de sprijinul Rusiei, care îşi menţine trupele pe teritoriul regiunii, contrar voinţei Chişinăului.

Independenţa Transnistriei nu este recunoscută pe plan internaţional. Republica Moldova speră să semneze în următoarele luni Acordul de asociere la Uniunea Europeană.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti s-a arătat îngrijorat la sfârşitul lunii martie în legătură cu riscul repetării scenariului din Crimeea în ţara sa, din cauza ambiţiilor regimului de la Tiraspol de a se alipi Rusiei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI