Votul pentru bacalaureatul PROFESIONAL, amânat la Senat

Deşi era programat ca în şedinţa de marţi senatorii să dea vot pe propunerea de modificare a Legii Educaţiei privind  introducerea în acest an şcolar a Bacalaureatului profesional, senatorii au decis să amâne decizia pentru luni, 17 septembrie. Dacă modificările vor fi aprobate în Senat, absolvenţii claselor a XII-a vor putea opta în 2013 pentru un examen de maturitate mai uşor, dar care le va interzice accesul în facultăţi.
Romania TV
11 sept. 2012, 06:43
Votul pentru bacalaureatul PROFESIONAL, amânat la Senat

Votul pentru proiectul de lege care introduce Bacalaureatul profesional a fost amânat pentru o nouă şedinţă de plen a Senatului, după o dezbatere de aproximativ o oră şi jumătate.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat în plen  că introducerea Bacalaureatului profesional reprezintă o soluţie pentru acei elevi care nu doresc o carieră prin învăţământ superior, ci la un nivel de carieră patru, potrivit standardelor europene.

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat în cadrul dezbaterilor la proiectul de lege că a predat la un liceu industrial din Craiova, cu specialitatea aeronautică, şi poate comenta această lege, în consecinţă.

„Senzaţia mea că prin ceea ce se vorbeşte şi se face, a merge spre o meserie este ceva degradant, ruşinos. Toată lumea trebuie să meargă la facultate, să aibă un carton la mână, dar care nu îi foloseşte la nimic mai târziu„, a spus Berceanu, citat de Mediafax. El a precizat că părinţii şi copiii trebuie convinşi că fac un lucru bun prin alegerea unei meserii.

Se încearcă rezolvare unei situaţii tranzitorii”, a mai spus Berceanu, adăugând că aceia care au o diplomă de bacalaureat „adevărată” trebuie să aibă şi cunoştinţele care se impun. „Trebuie să rămână învăţământul profesional de doi ani, cu contractul cu societatea comercială şi care într-adevăr ajută la formarea unei meserii”, a mai spus Berceanu, criticând introducerea lucrării la educaţie antreprenorială, care nu îi ajută cu nimic pe elevi.

Senatorul PNL Mihaela Popa a declarat, la rândul ei, că problema elevilor de la liceele tehnologice nu se rezolvă. „Aceşti copii nu au nicio şansă să fie evaluaţi la profilul la care se pregătesc„, a spus Popa, arătând că este nevoie de o evaluare la disciplinele de profil, pentru a nu se încălca principiul egalităţii de şanse.

Senatorul PDL Radu F Alexandru a spus că pentru toţi miniştrii Învăţământului, de-a lungul timpului, se aplică zicala „drumul spre iad este întotdeauna pavat cu bune intenţii”. „A veni astăzi să propui acest bacalaureat profesional atât pentru liceele industriale cât şi pentru cele teoretice, înseamnă a crea o problemă cu niciun suport în logică. Introducerea acestui bacalaureat înseamnă o ştachetă foarte jos coborâtă pentru a avea rezultate bune la următoarea sesiune de bacalaureat„, a mai spus Radu F Alexandru.

Preşedintele Comisiei de învăţământ, democrat-liberalul Mihail Hărdău, a declarat că acceptarea amendamentului privind Bacalaureatul profesional, în cadrul comisiei, a fost făcută ca o măsură „tranzitorie”. „Este o mică şansă dată celor care şi-au ales greşit, acum patru ani, traseul profesional„, a arătat Hărdău, precizând că această modificare răspunde necesităţilor a cinci generaţii de elevi şi a adăugat că este cea mai bună decizie luată în ultimii zeci de ani în educaţie.

Dezbaterile pe proiectul de lege au durat o oră şi jumătate, la final, senatorul Ioan Ghişe propunând sistarea acestor discuţii, arătând că nu se schimbă nimic dacă spui într-o oră ceea ce se poate concentra în zece minute de discurs.

În încheiere, ministrul Educaţiei a arătat că dezbaterile din Senat au fost binevenite şi a arătat că evaluările Ministerului au conturat un învăţământ liceal extrem de polarizat, o problemă fiind liceele tehnologice. Andronescu a anunţat o preocupare deosebită a Guvernului pentru învăţământul profesional, începând cu clasa a noua, prin contracte cu angajatorii.

„Cred că această formulă nu este una care să cosmetizeze, ci una necesară şi care va produce efecte pe piaţa muncii”, a concluzionat Ecaterina Andronescu. Ea a dat exemplul lui Bill Gates care a pornit la drum cu întrebarea „ce pot face eu cu ceea ce am învăţat în şcoală?” şi a menţionat că suntem cu toţii produsul şcolii pe care am terminat-o.

Bacalaureatul diferenţiat a făcut, miercuri, primul pas în Senat pentru a intra în vigoare din 2013. Modificările propuse de către ministrul Educaţiei au fost aprobate în unanimitate de senatorii Comisiei de Învăţământ, astfel încât pentru a fi aplicate începând cu acest an şcolar nu mai este nevoie decât de votul din plen.

Bacalaureatul diferenţiat presupune ca elevii să poată alege între două tipuri de examen: bac-ul naţional şi bac-ul profesional. Modificarea adusă Legii Educaţiei a fost adoptată cu votul celor cinci senatori prezenţi la şedinţă, urmând să ajungă în plenul Senatului.

Practic, varianta aleasă de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru trecerea rapidă prin Parlament a bacalaureatului diferenţiat este amendarea Ordonanţei de Urgenţă care a introdus probele de competenţe. Cum respectivul act normativ a fost deja aprobat de Camera Deputaţilor, singurul vot de care mai este nevoie pentru intrarea în vigoare a bacalaureatului diferenţiat este cel din plenul Senatului.

Ministrul Andronescu, a declarat în timpul şedinţei Comisiei de Învăţământ, că Bacalaureatul profesional va intra în vigoare de anul acesta, dacă va fi aprobat de Senat, ca for decizional.

„În 2009, 2010, 2011 Bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar, 2012- 2013. Adaugă în plus diploma de Bacalaureat şi examenul de Bacalaureat profesional, pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii. Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o fomă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii”, a preciza Ecaterina Andronescu.

Bacalaureatul profesional, noutatea examenului de anul viitor se va adresa cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales şi de către candidaţii celorlalte unităţi de învăţământ.

Acest tip de examen va conţine în mod obligatoriu şi o probă practică, precum şi un examen scris care va privi cunoştinţele antreprenoriale. Per ansamblu, un bacalaureat mai accesibil pentru absolvenţii de liceu, care vor avea astfel şanse mai mari de reuşită la examenul maturităţii. Există însă şi un inconvenient. Bacul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obţine o astfel de diplomă fiind nevoiţi să intre pe piaţa muncii.

„Din dezbaterile pe care le-am avut în teritoriu şi cu directorii de şcoli din  Capitală se conturează ideea unui bac profesional. Vom avea bacul naţional cu aceleaşi probe, iar bac-ul profesional vrem să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care vor să meargă în producţie şi le dăm o certificare a capacităţilor lor. Conţinutul, probele de competenţe rămân aceleaşi ca la bacul naţional, adăugăm o probă practică prin care creştem gradul de profesionalizare şi un examen scris legat de educaţia antreprenorială. Ca urmare, pentru această formulă de bac pot opta şi elevii din liceele teoretice. Este opţiunea elevului ce decide, dacă merge în învăţământul superior va opta pentru bacul naţional, dacă merge pe piaţa muncii va opta pentru bacul profesional„, a explicat Ecaterina Andronescu.

Sindicatele din învăţământ au avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ele declarându-se de acord cu introducerea bacalaureatului profesional alături de cel naţional, a declarat secretarul de stat în MECTS, Stelian Fedorca.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii