VOTUL prin corespondenţă intră în procedură parlamentară. Senatul, prima cameră sesizată

După un şir de contre şi acuzaţii între PSD şi PNL, proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă intră în procedură parlamentară. Conducerea Senatului a stabilit, miercuri, ca proiectul să fie transmis tuturor senatorilor, urmând ca aceştia să depună amendamente până luni.
Ionela Marcu
14 oct. 2015, 09:48
VOTUL prin corespondenţă intră în procedură parlamentară. Senatul, prima cameră sesizată

După avizul dat marţi de Comisia de Cod electoral, Senatul este prima Cameră sesizată în cazul proiectului votului prin corespondenţă, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, decizia Biroului Permanent privind proectul votului prin corespondenţă. „În şedinţa Biroului Permanent convocat în mod special pentru rezolvarea acestei chestiuni, am hotărât să trimitem proiectul de lege tuturor senatorilor şi am stabilit, până luni, la ora 10.00, termenul de depunere al amendamentelor”, a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a afirmat că raportul Comisiei de Cod electoral privind legea votului prin corespondenţă ar putea să fie transmis Biroului Permanent al Senatului tot luni, astfel încât membrii BP să îl poată discuta în şedinţa programată pentru ora 13.00.

Tăriceanu a mai afirmat că se doreşte respectarea angajamentului asumat de coaliţia de guvernare de a adopta în Parlament legea votului prin corespondenţă, „astfel încât votul pentru alegerile viitoare din anul 2016 să se facă în aşa manieră încât să permită tuturor românilor din străinătate să voteze neîngrădit”.

Citeşte şi PROIECTUL privind votul prin corespondenţă, întocmit de AEP. AVIZ FAVORABIL, dat în Parlament

Călin Popescu Tăriceanu a reluat o parte din observaţiile făcute cu o zi înainte pe tema votului prin corespondenţă, în calitate de copreşedinte ALDE, afirmând că „modalitatea de vot prin corespondenţă este una complicată, birocratică, greoaie”.

„Modalitatea de vot prin corespondenţă este una complicată, birocratică, greoaie şi sugerez, o să fac în acest sens o discuţie cu colegii din ALDE, să facem o propunere de amendare a legii pentru o procedură mai simplă, mai simplificată, în baza căreia, folosind modelul german, cetăţenii români din străinătate care vor să voteze se duc, se înregistrază la ambasadă sau la consulat, în aşa fel încât autorităţile să poată redimensiona secţiile de votare în funcţie de numărul celor care s-au înscris pentru vot şi nu au altă procedură de făcut decât să vină în ziua votulu şi să îşi exercite dreptul constituţional”, a reiterat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că votul prin corespondenţă nu este singura posibilitate, afirmând că ar terbui să se ţină cont de intesesul cetăţenului, în primul rând, nu de cel al partidelor.

„Nu este obligatoriu să fie vot prin corespondenţă, eu cred că trebuie să scăpăm de stereotipuri pentru că ceea ce ar trebui să urmărim este, în primul rând, interesul cetăţeanului şi nu interesul partidelor. Interesul cetăţeanului este să fie cât mai puţin tracasat, pus pe drumuri, obligat să facă birocraţie„, a spus copreşedintele ALDE.

Preşedintele Sentului a precizat însă că, până la urmă, „opţiunea Parlamentului va fi suverană şi partidele vor trebui să explice de ce au ales o soluţie sau cealaltă”.

Întrebat dacă va vota împotriva legii votului prin corespondenţă dacă amendamentele propuse de ALDE nu vor fi acceptate, Tăriceanu a refuzat să ofere un răspuns.

Nu ştiu, o să vedem. Eu cred că este normal ca noi, din partea ALDE, cu o viziune liberală asupra societăţii, să avem propriul nostru punct de vedere. Nu mă interesează ce vor celelalte partide”, a răspuns Tăriceanu, adăugând că ALDE nu se opune „unei soluţii pentru a permite votul românilor din străinătate şi acum este permis votul, numai că la ultimele alegeri s-au constatat o serie de dificultăţi, iar această problemă trebuie rezolvată cumva”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Virgil Popescu: Nu Există Risc de Blackout în România
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'