VOTUL prin corespondenţă intră în procedură parlamentară. Senatul, prima cameră sesizată

După un şir de contre şi acuzaţii între PSD şi PNL, proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă intră în procedură parlamentară. Conducerea Senatului a stabilit, miercuri, ca proiectul să fie transmis tuturor senatorilor, urmând ca aceştia să depună amendamente până luni.
Ionela Marcu
14 oct. 2015, 09:48
VOTUL prin corespondenţă intră în procedură parlamentară. Senatul, prima cameră sesizată

După avizul dat marţi de Comisia de Cod electoral, Senatul este prima Cameră sesizată în cazul proiectului votului prin corespondenţă, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, decizia Biroului Permanent privind proectul votului prin corespondenţă. „În şedinţa Biroului Permanent convocat în mod special pentru rezolvarea acestei chestiuni, am hotărât să trimitem proiectul de lege tuturor senatorilor şi am stabilit, până luni, la ora 10.00, termenul de depunere al amendamentelor”, a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a afirmat că raportul Comisiei de Cod electoral privind legea votului prin corespondenţă ar putea să fie transmis Biroului Permanent al Senatului tot luni, astfel încât membrii BP să îl poată discuta în şedinţa programată pentru ora 13.00.

Tăriceanu a mai afirmat că se doreşte respectarea angajamentului asumat de coaliţia de guvernare de a adopta în Parlament legea votului prin corespondenţă, „astfel încât votul pentru alegerile viitoare din anul 2016 să se facă în aşa manieră încât să permită tuturor românilor din străinătate să voteze neîngrădit”.

Citeşte şi PROIECTUL privind votul prin corespondenţă, întocmit de AEP. AVIZ FAVORABIL, dat în Parlament

Călin Popescu Tăriceanu a reluat o parte din observaţiile făcute cu o zi înainte pe tema votului prin corespondenţă, în calitate de copreşedinte ALDE, afirmând că „modalitatea de vot prin corespondenţă este una complicată, birocratică, greoaie”.

„Modalitatea de vot prin corespondenţă este una complicată, birocratică, greoaie şi sugerez, o să fac în acest sens o discuţie cu colegii din ALDE, să facem o propunere de amendare a legii pentru o procedură mai simplă, mai simplificată, în baza căreia, folosind modelul german, cetăţenii români din străinătate care vor să voteze se duc, se înregistrază la ambasadă sau la consulat, în aşa fel încât autorităţile să poată redimensiona secţiile de votare în funcţie de numărul celor care s-au înscris pentru vot şi nu au altă procedură de făcut decât să vină în ziua votulu şi să îşi exercite dreptul constituţional”, a reiterat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că votul prin corespondenţă nu este singura posibilitate, afirmând că ar terbui să se ţină cont de intesesul cetăţenului, în primul rând, nu de cel al partidelor.

„Nu este obligatoriu să fie vot prin corespondenţă, eu cred că trebuie să scăpăm de stereotipuri pentru că ceea ce ar trebui să urmărim este, în primul rând, interesul cetăţeanului şi nu interesul partidelor. Interesul cetăţeanului este să fie cât mai puţin tracasat, pus pe drumuri, obligat să facă birocraţie„, a spus copreşedintele ALDE.

Preşedintele Sentului a precizat însă că, până la urmă, „opţiunea Parlamentului va fi suverană şi partidele vor trebui să explice de ce au ales o soluţie sau cealaltă”.

Întrebat dacă va vota împotriva legii votului prin corespondenţă dacă amendamentele propuse de ALDE nu vor fi acceptate, Tăriceanu a refuzat să ofere un răspuns.

Nu ştiu, o să vedem. Eu cred că este normal ca noi, din partea ALDE, cu o viziune liberală asupra societăţii, să avem propriul nostru punct de vedere. Nu mă interesează ce vor celelalte partide”, a răspuns Tăriceanu, adăugând că ALDE nu se opune „unei soluţii pentru a permite votul românilor din străinătate şi acum este permis votul, numai că la ultimele alegeri s-au constatat o serie de dificultăţi, iar această problemă trebuie rezolvată cumva”.

DailyBusiness
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
Spynews
Răsturnare de situație în cazul morții lui Andrei Versace! Ce s-a găsit în corpul influencerului. Rezultatele INML contrazic tot ce se știa
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Gigi Becali câștigă procesul de 773.000 de euro cu Nicușor Dan. Nu l-a iertat nici după alegeri: lovitură grea pentru bugetul Primăriei Capitalei
Capital.ro
Călin Georgescu a fost eliminat: I-a întins o cursă!
Playtech.ro
Ce este micropensia şi cum pot angajaţii să apeleze la ea. Nu se ţine cont de vârstă
DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Adevarul
Fotbaliștii care i-au jignit oribil pe Nicușor Dan și pe alegătorii lui rămân fără primele de promovare
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Fiica lui Mihai Albu, prezentă la cununia civilă a tatălui ei! Mikaela a făcut declarații emoționante
Spynews
Dana Badea a rugat livratorul care i-a adus mâncare să se dezbrace și l-a băgat în dormitor. Ce s-a întâmplat după ce bărbatul a acceptat / VIDEO
Evz.ro
Mutările lui Trump, în avantajul României. Explicația unui analist
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Zodiile care au parte de relații de coșmar. Sunt considerate cele mai ghinioniste în dragoste
Cancan.ro
Am aflat câți bani câștigă Piedone în fiecare lună. Ce salariu are șeful ANPC, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A explodat bomba despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a făcut anunțul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Nicușor Dan a demisionat
MediaFlux
O țară din UE crește vârsta de pensionare la 70 de ani, cea mai ridicată din Europa
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zodiile care au cununiile legate. Nu au deloc noroc în dragoste