Voucher de 2.500 lei. Într-o perioadă în care clienţii sunt mai puţin fideli decât oricând, într-o eră în care totul merge pe consum, programele de loialitate sunt mai valoroase ca niciodată. Reduceri, oferte speciale – personalizate în funcţie de istoric, premii sau puncte. Acestea sunt câteva dintre avantajele pe care restaurantele, retailerii, companiile aeriene sau lanţurile hoteliere le promovează când vine vorba de programele proprii de loialitate.
Business Magazin a trimis solicitări către toţi cei zece actori din comerţul modern pentru a cere detalii despre programele de loializare şi numărul de membri. Şapte companii au răspuns, în timp ce Lidl, Selgros şi Cora nu. Programele de loialitate ale Kaufland, Carrefour, Metro, Penny, Auchan, Profi şi Mega Image adună aproape 11 milioane de membri, adică mai bine de jumătate de oameni (persoane individuale) din populaţia României. În aceste condiţii, orice sclipire de marketing poate schimba decisiv balanţa profiturlui înaintede sărbători, când românii nu prea se uită la economii.
Câștigă un voucher de cumpărături JYSK în valoare de 2.500 lei sau unul dintre cele 150 vouchere de cumpărături JYSK în valoare de 50 de lei fiecare!
Învârte roata și ai șansa să câștigi zilnic unul dintre cele 5 vouchere de cumpărături JYSK în valoare de 50 de lei fiecare și să fii inclus în tragerea la sorți pentru marele premiu: un voucher JYSK în valoare de 2.500 lei.
În cadrul campaniei promoționala JYSK – Spin and Win 2024 vor fi acordate un număr de 150 de premii zilnice, câte 5 premii în fiecare zi, fiecare premiu constând într-un voucher JYSK în valoare de 50 lei și un premiu constând într-un voucher JYSK în valoare de 2.500 lei.
Perioadă de desfășurare concurs: 13 aprilie – 12 mai 2024
La o săptămână după ce a lansat în premieră pe piața locală conceptul de cumpărături surpriză, Auchan a realizat o noua acțiune de anvergură națională în 26 de hipermarketuri din 16 orașe, în fiecare magazin fiind plasate, în medie, 70 de cărucioare „misterioase”.
În acțiunea comercială cu câștig garantat pentru consumatori, clienții hipermarketurilor Auchan au avut, pe 5 aprilie, posibilitatea de a cumpăra produse nealimentare cu prețuri reduse cu 65% față de prețul de la raft, într-un mod inedit. Proiectul „Descoperă comoara din cărucior” presupune achiziția unui cărucior de cumpărături acoperit, fără a cunoaște conținutul.
Auchan a deschis primul magazin inteligent, fără case de marcat. În ce oraș îl găsești
Între 22 și 124 de astfel de cărucioare „misterioase” au fost plasate, începând cu ora 14:00, în multiple hipermarketuri Auchan. Fiecare cărucior a conținut între 10 și 20 de produse nealimentare, precum electronice, electrocasnice, menaj, auto, bricolaj, etc, conținutul acestora fiind dezvăluit clienților doar după achiziție.
Campania desfășurată a înregistrat noi recorduri, aspirând să devina un adevărat fenomen:
Retailerul vine cu o strategie agresivă de prețuri mici zi de zi și niveluri de preț diferite în funcție de cantitate, datorită optimizărilor de game și reducerii cheltuielilor de operare. Cu mesajul „Jos cu prețurile!”, ATAC Hiper Discount by Auchan, deschis pe 10 aprilie, aduce o gamă de 17.000 de produse atent selecționate pe o suprafață de 6.000 mp, la prețuri foarte avantajoase atât pentru persoane fizice, cât și juridice.
Într-un program zilnic 7-22, clienții vor putea cumpăra atât produse proaspete, cât și de băcănie, detergenți și produse de curățenie, produse cosmetice și de îngrijire, băuturi alcoolice, răcoritoare și multe altele din hipermarketul discount. Conceptul de hiper discount răspunde tuturor puterilor de cumpărare, oferind consumatorilor un sortiment variat format din 60% produse alimentare și 40% nealimentare, la cel mai bun raport calitate-preț, produse fabricate în România și nu numai.
Noul ATAC Hiper Discount by Auchan, situat pe Șoseaua Cristianului, nr. 5, în cartierul Bartolomeu, în locul Auchan din Eliana Mall, oferă clienților posibilitatea de a economisi la fiecare vizită, inclusiv prin politici de preț tip „cascadă” în cadrul cărora prețul / bucată al unui anumit produs scade pe măsură ce cantitatea achiziționată este mai mare. În plus, clienții care dețin un card de fidelitate MyCLUB Auchan sau MyBusiness CLUB Auchan, beneficiază de prețuri speciale la o selecție de produse.
Pe de o parte, sunt realizate economii importante de costuri prin reducerea consumului de energie electrică, diminuarea spațiilor pentru vitrinele frigorifice, optimizarea proceselor logistice și reducerea costurilor de transport. Apoi, o mare parte din produse sunt aprovizionate și manipulate la palet și bax, fiind utilizat un mobilier adaptat. Gamele de produse sunt esențializate, consumabilele și ambalajele diminuate, iar spațiile de depozitare reduse. Nu în ultimul rând, sunt reduse investițiile în decorațiuni și publicitate. Toate economiile realizate sunt reinvestite în eforturile de a susține nivelul de prețuri promis. Într-un final, volumele mărite vândute permit rotații mai bune și prețuri și mai mici.
Esența strategiei comerciale este de a răspunde cel mai bine la nevoile consumatorilor prin gamele selectate și de a susține cu adevărat puterea de cumpărare a clienților, prin prețurile mici zi de zi.
Noul concept de hipermarket discount păstrează aleile largi, oferă un parcurs rapid clienților, o semnalizare vizibilă a categoriilor și un număr mare de case de marcat (8 case cu servicii de scanare și încasare asigurate de casierii Auchan, cât și 16 case care pot fi operate în regim self check-out).
Pentru încurajarea unui consum responsabil, clienții magazinului au oportunitatea de a contribui în mod activ la protejarea mediului înconjurător având la dispoziție serviciul de colectare a uleiului alimentar uzat, Sistemul de Garanție – Returnare pentru colectarea ambalajelor tip PET, din aluminiu și sticlă, dar și raionul Zero Risipă.
Auchan România are în portofoliu peste 430 de magazine, cuprinzând 30 de hipermarketuri clasice, 3 hipermarketuri discount, 7 supermarketuri, magazinul Auchan Go și aproape 400 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care majoritatea în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro. Cu o cifră de afaceri cu taxe în 2022 de peste 1,2 miliarde de Euro, Auchan propune locuitorilor din orașele în care sunt prezente magazinele sale un comerţ omnicanal, modern, de calitate, cu cele mai largi game de produse şi un concept de discount responsabil, cu toate preţurile mici, în fiecare zi.
Unul dintre primele programe de loializare din piaţă este cel al grupului Metro, care însă nu se adresează clienţilor finali, ci companiilor, mai exact revânzătorilor şi operatorilor HoReCa. Magazinele companiei sunt de tip cash & carry, adică angro, nu puncte de retail. „Metro Plus, programul de loialitate cu care ne adresăm antreprenorilor din industria ospitalităţii şi celor din comerţul tradiţional, a fost lansat în anul 2017.” Pentru a fi eligibili în cadrul programului, clienţii persoane juridice trebuie să aibă cel puţin o achiziţie lunară şi o valoare totală a achiziţiilor de peste 15.000 de lei pe lună pentru un bonus de 1% din sumă sau de peste 25.000 de lei pe lună pentru un bonus de 2% din valoare. În cazul în care clientul este şi partener al LaDoiPaşi (reţea de franciză lansată de Metro), el primeşte un bonus suplimentar de 1,5% din valoarea achiziţionată. „Mai mult, punctele de loialitate acumulate (1 leu â 1 punct bonus) pot fi folosite ca metodă de plată complementară la achitarea facturii în magazinele Metro România, clienţii putând să le utilizeze pentru a acoperi până la 50% din valoarea unei facturi.”
Lidl, Auchan, Kaufland şi ceilalţi retaileri vin cu oferte peste oferte înainte de sărbători, perioadă în care vânzările şi, implicit, profiturile, sar în aer. „Punga împotriva risipei alimentare” sau „de salvare”, una dintre soluțiile implementate de retailerul german Lidl în țara de origine Germania, în Italia și Spania pentru a impulsiona vânzările de legume și fructe pe cale să se strice, nu va ajunge prea curând și în România, au explicat pentru Economica oficialii companiei.
Deși a analizat posibilitatea, managementul local a decis că focusul ar trebui să fie mai degrabă pe adaptarea cantităților la nevoile de cumpărare ale clienților care, în România, apreciază prospețimea acestor categorii.
„Am analizat această variantă pentru implementarea în România. La momentul analizei, am decis să ne concentrăm eforturile pe îmbunătățirea unor procese de business în ceea ce privește categoria legume-fructe. Mai exact, ne-am concentrat pe proceselele din magazin ce susțin disponibilitatea unor produse proaspete și cu cea mai bună calitate la raft, în cantități adaptate la nevoile de cumpărare. Reanalizăm constant astfel de inițiative ce au impact asupra prevenției risipei alimentare și implementăm acele măsuri care ne permit să optimizăm stocurile astfel încât să reducem risipa, dar să oferim prospețimea și disponibilitatea pentru care clienții noștri ne aleg”, au declat pentru Economica reprezentanții companiei.
Clienții Lidl din Germania pot cumpăra, pentru doar 3 euro (15 lei), o cutie cu 4-5 kg conținând diverse soiuri de legume și fructe care riscă să rămână nevândute. Sunt produse bune și sigure pentru consum, dar neestetice sau cu ambalajele deformate.
Sortimentul și numărul de pungi variază în funcție de disponibilitatea zilnică a fructelor și legumelor imperfecte din fiecare magazin în parte, în fiecare zi, personalul Lidl umplând pungile pentru a le amplasa într-un cărucior dedicat, în spatele caselor de marcat.
Comentând această inițiativă, Christian Härtnagel, CEO al Lidl Germania, a declarat: „Prin conceptele Rette mich (Salvează-mă) și Rettertüte (punga de salvare), dorim să lucrăm împreună cu clienții noștri pentru a economisi alimente. În special în cazul fructelor și legumelor, pot apărea rapid pierderi, pe care noi le reducem prin oferirea de produse mai puțin perfecte la prețuri mult reduse. Locul alimentelor este în farfurie și nu în coșul de gunoi. Fiecare bucată de mâncare care nu este aruncată la gunoi este un succes pentru noi, pentru mediu și pentru climă. Cu punga de salvare, creăm o altă piatră de temelie pentru strategia noastră de sustenabilitate”, declara Christian Härtnagel, CEO al Lidl Germania.
750 de lei pe cardurile românilor chiar înainte de Paşte 2024. Guvernul a dau OUG, termen-limită pentru cheltuirea voucherului
Soluția Lidl se înscrie în proiectul „Prea bun pentru a fi irosit” lansat de Lidl în 2019, care prevede aplicarea unor reduceri țintite pentru a încuraja vânzarea produselor care se apropie de data de expirare.
De asemenea, până în 2025, compania și-a propus să reducă deșeurile alimentare și deșeurile organice cu 30% sub umbrela strategică Lidl Food Rescue.
Lidl nu este singurul retailer internațional cu obiective privind risipa alimentară. Iar reducerile pentru produsele perisabile aflate aproape de expirare sunt din ce în ce mai populare în retailul alimentar, inclusiv în România unde există un program similar cu cel al Lidl Germania, la Carrefour.
Retailerul francez a lansat pe plan local, în aprilie 2022, Express Box, cutii cu legume și fructe aflate în punctul lor optim de maturitate și recomandate pentru consum imediat.
Diferența este că, la Carrefour, cutia cântărește în jur de 2 kilograme, iar prețul este la jumătate față de prețul inițial al produselor care o compun.
Și LIDL și Auchan și-au lansat simultan noul catalog cu oferte pentru următoarea perioadă, doar că datele de start ale campaniilor sunt diferite. Concurența între retaileri este foarte mare, dar acest lucru nu poate fi decât în beneficiul consumatorilor.
Reducerile la sute de produse sunt valabile începând cu 15 aprilie la LIDL, dar anunțul a fost postat pe 10 aprilie, zi în care Auchan a dat start unor noi promoții.
„Descoperă noile oferte Auchan valabile în perioada 10-23 aprilie! Ai:
🍦 Aloma înghețată, 900 ml, diverse sortimente la prețul special de 19,90 lei/buc
🍳Tigaie ceramică Schmitter diverse dimensiuni 22-28 cm cu prețuri începând de la 28,90 lei/buc
🔋 Duracell baterii clasice 6 buc. AAK6/AAAK6 la prețul special de 11,90 lei/buc
*Oferte valabile în perioada 10-23 aprilie în limita stocurilor disponibile”, este mesajul Auchan.
Simultan, pentru a nu pierde clienți, LIDL a anunțat nou catalog, iar în perioada 15-17 aprilie se vor vinde legumele la prețuri mai mici ca oricând. De precizat și faptul că în momentul de față, foarte mulți clienți sunt de părere că fructele și legumele de la acest retailer sunt mult mai bune decât ale celorlalți.
Astfel se vor putea cumpăra cartofi cu doar 2,99 lei, broccoli cu 4,99 lei și avocado gata de mâncat cu 10,99 lei mai multe bucăți. Auchan nu vine cu astfel de promoții, cel puțin până pe 23 aprilie, iar asta s-ar putea să ducă la pierderi de clienți.
Anual, peste 50.000 de antreprenori din HoReCa şi revânzători folosesc acest program, explică reprezentanţii comerciantului. În retail, acolo unde clienţii sunt persoane fizice, numerele sunt mult mai mari. De departe, cel mai popular program de loialitate din comerţul modern (din rândul companiilor care au răspuns solicitării BM) este cel al Kaufland, care are peste 3 milioane de membri. „În România, peste 3 milioane de persoane folosesc Kaufland Card în prezent – fie în varianta digitală, fie cardul fizic, tradiţional. Acest număr continuă să crească”, spune Valer Hancaş, director de comunicare şi corporate affairs la Kaufland România. Programul a fost lansat în 2019, iniţial ca program pilot în România, iar ulterior a fost implementat în toate ţările în care retailerul e prezent. Pentru a se înscrie, clienţii trebuie să descarce aplicaţia „Kaufland – Oferte şi noutăţi” şi să îşi configureze noul cont de client. „Aplicaţia oferă acces la Kaufland Card, oferă reduceri speciale în magazinele noastre şi ale partenerilor, dar şi posibilitatea de a colecta stele pentru şi mai multe oferte. Pentru cei care preferă varianta fizică a cardului, acesta poate fi obţinut la biroul de informaţii din incinta magazinelor Kaufland.” Pentru retailer, spune Valer Hancaş, Kaufland Card este cel mai la îndemână instrument prin care compania îşi poate cunoaşte mai bine clienţii. „Ne permite să ţinem pasul cu modificările din comportamentul de consum, să adaptăm ofertele. Tratăm fiecare client la nivel individual (…).” Prin scanarea Kaufland Card la fiecare sesiune de cumpărături, clienţii sporesc atât numărul, cât şi relevanţa promoţiilor personalizate, care se actualizează săptămânal în secţiunea dedicată din aplicaţie, explică executivul.
Ce programe de loialitate au conturat marii retaileri
Retailer: Carrefour
Program de loialitate: Act for Good
Lansare: 2021
Număr de membri: 1,6 milioane de clienţi activi din aplicaţie
Descriere:
Prin programul Act For Good, accesibil prin Carrefour App, clienţii primesc la fiecare sesiune de cumpărături puncte, oferte exclusive sau au şansa să deblocheze vouchere ori experienţe. Totodată, programul are şi o componentă socială.
„În cei doi ani de la lansare, prin intermediul platformei de loialitate, Carrefour a realizat peste 300.000 de donaţii, a sprijinit 24 de ONG-uri partenere, a oferit 56 de experienţe, precum degustări la cramele din programul Deschidem Vinul Românesc sau grădinărit în Grădina Noastră din Vărăşti, şi a activat peste 243 de provocări ce le-au adus clienţilor vouchere şi premii.”
Comerciant: Metro
Program de loialitate: METRO PLUS
Lansare: 2017
Număr de membri: peste 50.000 de antreprenori HoReCa şi revânzători
Descriere:
Pentru a fi eligibili în cadrul programului, clienţii Metro România, persoane juridice, trebuie să aibă cel puţin o achiziţie lunară şi o valoare totală a achiziţiilor de peste 15.000 de lei/lună pentru un bonus de 1% din sumă sau de peste 25.000 de lei/ lună pentru un bonus de 2% din valoare. În cazul în care clientul este şi partener al LaDoiPaşi, el primeşte un bonus suplimentar de 1,5% din valoarea achiziţionată.
Punctele de loialitate acumulate (1 leu = 1 punct bonus) pot fi folosite ca metodă de plată complementară la achitarea facturii în magazinele Metro România, clienţii putând să utilizeze puntele pentru a acoperi până la 50% din valoarea unei facturi. Punctele acumulate într-o lună au o valabilitate de şase luni de la data acordării lor.
Retailer: Penny
Program de loialitate: Penny Loyalty
Lansare: 2018 (relansare după un refresh al programului odată cu legea GDPR)
Număr de membri: circa 2 milioane de membri
Descriere:
În cadrul programului de loialitate se regăsesc oferte speciale pentru utilizatorii de card Penny, vouchere dedicate acestora exclusiv în aplicaţie, dar şi campanii punctuale derulate de-a lungul întregului an.
„Clienţii primesc oferte dedicate programului de loialitate (produse la preţuri speciale, concursuri sau tombole cu premii). Pe de altă parte, le sărbătorim ziua de naştere cu discounturi la cumpărături şi sunt primii care află noutăţile săptămânii, astfel încât să vină cu lista de cumpărături gata pregătită.”
Retailer: Kaufland
Program de loialitate: Kaufland Card
Lansare: 2019
Număr de membri: peste 3 milioane de persoane folosesc Kaufland Card (fie în varianta digitală, fie cardul fizic)
Descriere:
Programul de loialitate Kaufland Card a fost lansat în 2019, iniţial ca program pilot în România, iar ulterior a fost implementat în toate ţările în care grupul e prezent.
Pentru a se înscrie în program, clienţii trebuie doar să descarce aplicaţia „Kaufland – Oferte şi noutăţi” şi să îşi configureze noul cont de client.
„Aplicaţia oferă acces uşor la Kaufland Card, reduceri speciale în locaţiile noastre şi ale partenerilor, dar şi posibilitatea de a colecta stele pentru şi mai multe oferte.”
Pentru cei care preferă varianta fizică a cardului, acesta poate fi obţinut la biroul de informaţii din incinta magazinelor Kaufland.
Retailer: Auchan
Program de loialitate: MyCLUB Auchan
Lansare: 2021
Număr de membri: peste 1,5 milioane
Descriere:
MyCLUB Auchan oferă reduceri pe loc la cumpărături, soluţii de economisire precum bani înapoi pentru cumpărăturile efectuate – acordaţi ca bonus pe cardul de fidelitate, promoţii personalizate sau oferte acordate unor grupuri de clienţi (părinţi, pasionaţi de sport sau consumatori fideli de anumite categorii de produse), servicii dedicate în exclusivitate membrilor clubului, experienţe inedite (excursii cu autorulota sau vizite la fabrici artizanale de bere etc.). El oferă şi acţiuni concrete prin care membrii să contribuie la protejarea planetei sau la alte acţiuni de responsabilitate şi sustenabilitate.
Retailer: Profi
Program de loialitate: ProfiAPP
Lansare: 2022
Număr de membri: 1,75 de milioane
Descriere:
Programul oferă avantaje specifice, inclusiv oferte targetate, vouchere, jocuri cu premii ce constau în produse gratuite şi bonusuri în lei, în funcţie de achizitiile lunare pe care clienţii le fac.
Retailer: Mega Image
Program de loialitate: Connect
Lansare: 2018
Număr de membri: peste 1 milion de utilizatori activi
Descriere:
Pe baza acestui card, clienţii pot beneficia zilnic de oferte specifice semnalizate în magazine, pot acumula puncte de fidelitate care le oferă reduceri reale pentru fiecare sesiune de cumpărături şi pot avea oferte personalizate conform istoricului de cumpărături.