Vouchere 2023. Cardurile de alimente vor fi încărcate cu suma de 250 lei o dată la două luni, în 6 tranșe. Românii care îndeplinesc o serie de criterii eligibile vor primi din partea Cabinetului condus de premierul Nicolae Ciucă un ajutor financiar. Persoanele care nu au o situaţie materială bună vor beneficia de 1.500 lei, în anul 2023.
Prin intermediul programului „Sprijin pentru România”, Guvernul va acorda în 6 tranşe, un ajutor de 250 lei, o dată la două luni. Însă, începutul de an vine cu probleme pentru românii care beneficiază de aceste carduri pentru alimente.
Executivul a anunţat o întârziere a primei tranşe, din cauza unor probleme. Astfel, cetăţenii aflaţi în nevoie vor primi cei 500 lei tocmai în lună martie (fiind doua tranșe), a anunţat MIPE.
Vouchere 2023. De asemenea, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu ajutorul pentru energie. Reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene au menţionat faptul că prima tranșă este de 700 de lei din cei 1400 și se va primi în luna februarie. Totodată, cea de-a doua tranșă va fi primită din partea Guvernului României în luna septembrie.
Important de precizat este faptul că aceste carduri de energie vor fi distribuite cetăţenilor prin intermediul postaşilor. Angajaţii Poștei Române sunt nemulţumiţi de această decizie deoarece nu ştiu să le utilizeze. Directorul companiei a transmis că factorii vor merge la training.
„Noi am pregătit echipe de training la nivel central, care urmează să ducă mai departe felul în care se desfășoară citirea în sine, odată ce lucrurile evoluează. Există o pregătire la nivel național, după aceea la nivel de sucursale, la nivel de OJP și ulterior la nivel de oficiu poștal. Toată această pregătire ar trebui să dureze două săptămâni și noi intenționăm să o începem la 1 februarie, atunci când normele sunt clare, atunci când procedurile sunt clare”, a declarat Valentin Ştefan, directorul Poştei Române.
Vouchere 2023. Pentru a beneficia de acest ajutor din partea statului român, cetăţenii trebuie să îndeplinească nişte criterii de eligibilitate. Pensionarii trebuie să aibă un venit lunar propriu mai mic sau egal cu 1.500 lei. De asemenea, în acest caz sunt incluşi şi românii care au un handicap grav mediu sau accentuat.
De asemenea, familiile cu cel puțin doi copii aflaţi în întreținere cu venituri mai mici sau egale cu 600 de lei lunar / membru vor obţine acești bani. Altă categorie de beneficiari este cea a persoanelor care nu au adăpost sau familie. Cetăţenii aceştia au dreptul la ajutor social în condițiile Legii nr. 416/2001 care face referire la minimul garantat cu schimbările și completările ulterioare ale legii, vor primi acești bani.
Totodată, ajutorul de 500 de lei va fi acordat preșcolarilor și elevilor din mediile defavorizare pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte. Nu în ultimul rând, femeile care vor deveni mame în acest an vor primi un tichet social în valoare de 2.000 de lei, la maxim 3 luni de la naștere.
În acest context, Guvernul are în vedere şi acordarea unor bani pentru vouchere sociale destinate persoanelor din medii sociale vulnerabile pentru achiziția de electrocasnice, în valoare de 4.000 de lei. Decizia nu este oficială în prezent.
Vouchere 2023. Pentru a veni în ajutorul beneficiarilor, MIPE răspunde celor mai frecvente întrebări adresate pe tema voucherelelor sociale:
1. Cât timp va fi oferit acest sprijin?
Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului.
2. Trebuie să depun vreo cerere pentru a primi cardul?”
Nu. Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens. În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări.
3. Unde găsesc instrucțiuni despre folosirea cardului?
Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.
Emitenților de carduri le-au fost alocate județele astfel:
Sodexo: Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Hunedoara, Timiș
UP Romania: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
Edenred: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
Numerele de telefon oficiale la care puteți suna în cazul în care întâmpinați probleme în utilizarea cardurilor sunt următoarele:
Edenred: 021 301 33 03
Sodexo: 021 204 46 64 0212044664
UP România: 0374 66 22 73
4. În ce magazine pot fi folosite cardurile?
Lista cu magazinele în care poți plăti cu aceste carduri este:
Rețea magazine afiliate Sodexo – actualizare 12 septembrie 2022
Rețea magazine afiliate Up Romania – actualizare 21 octombrie 2022
Rețea magazine afiliate Edenred – actualizare 09 ianuarie 2023
5. Cum pot plăti cu cardul?
Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.
6. Pot retrage numerar de pe carduri?
Nu puteți retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.
7. Cât timp sunt valabile sumele?
Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
8. Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale?
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
9. Ce fac dacă, deși inițial nu mă număram printre persoanele eligibile, devin în următoarele luni?
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.
De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
10. Pot să înstrăinez cardul pe care îl primesc?
Nu. Sunt interzise și se sancționează conform legii:
a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;
b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
d) comercializarea tichetelor sociale;
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.