Vouchere 2023. Veniturile multor români au crescut după majorările de la la 1 ianuarie 2023, astfel că unii dintre ei ar fi putut depăşi plafonul care le dă dreptul la ajutoare sociale. Direcția de Asistență Socială (DAS) Brașov reamintește că venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie este de 1.386 lei / persoană în cazul familiei, respectiv 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Așa stabilește Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Precizarea vine în contextul creșterii salariului minim și a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023. Cei care depășesc pragurile de acordare a ajutoarelor trebuie să anunțe. Și cei care se încadrează acum la alt cuantum al ajutorului. Altfel încalcă legea și vor fi obligați să restituie sumele încasate fără drept.
„Având în vedere că beneficiarii au obligația de a aduce la cunoştinţa autorităţilor, în scris, orice modificare a situaţiei lor care poate conduce la încetarea sau suspendarea drepturilor, îi rugăm ca în cel mai scurt timp să transmită documente doveditoare ale veniturilor care să stabilească încadrarea în categoria de beneficiari eligibili”.
Documentele se pot depune fie personal la sediul Direcției de Asistență Socială Brașov din str. Panselelor nr. 23 în timpul programului de lucru (luni, marți, miercuri, vineri: 8.30-15.00, pauză de dezinfecție: 11.30-12.00; joi: 8.30-17.00, pauză de dezinfecție: 11.30-12.00; 14.30-15.00), fie pe email [email protected]. Sprijinul constă în ajutor pentru încălzire (în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023) şi supliment pentru energie (pe întreaga perioadă a anului). Cei care nu au depus cerere până în noiembrie primesc doar pentru luna/lunile următoare solicitării.
Cuantumul sprijinului financiar
Între 250 lei – 25 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale;
– Între 500 lei – 50 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie electrică;
– Între 320 lei – 32 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei combustibili solizi şi/sau petrolieri;
– Procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat.
Cuantumul suplimentului pentru energie
În ceea ce priveşte suplimentul pentru energie, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, acesta este de:
– 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
– 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
– 10lei/lună pentru consumul de energie termică;
– 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri
Se dau vouchere gratuite de la stat pentru milioane de români. Totuși, există o serie de obligații pentru primirea banilor. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat recent că e nevoie de trei documente importante pentru a intra în posesia acestui ajutor.
Se anunță noi probleme pentru românii care așteaptă ajutorul de la stat pentru plata facturilor uriașe la întreținere primite la început de an, asta după ce oamenii sunt puși din nou pe drumuri pentru a intra în posesia banilor. Astfel, ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri.
Începe distribuirea primelor vouchere de 15.000 lei. Cine este eligibil pentru a le primi
Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu. Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.
Există mai multe obligații pentru primirea banilor: E nevoie de trei documente
Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal. Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.
„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Vouchere de 1.400 de lei pentru 2023
Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie vouchere gratuite în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:
– 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
– 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Cine sunt românii care primesc vouchere gratuite
Conform ordonanței nr. 166/2022, vor beneficia de măsură:
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.