Vouchere sociale din 2023, destinate cumpărării de alimente sau hrană caldă, vor fi acordate românilor din categoriile vulnerabile pe toată durata anului în șase tranșe a câte 250 de lei fiecare.
Vouchere 250 de lei: Banii pentru prima tranșă ar urma să intre pe card chiar luna aceasta, după ce Guvernul anunțase inițial o întârziere. Astfel, banii pentru prima tranșă ar urma să intre pe card pe data de 20 februarie. Guvernul anunțase inițial că prima tranșă a voucherelor sociale 2023 destinate achiziției de alimente și mese calde va ajunge cu întârziere la beneficiari.
Surse din Ministerul Investițiile și Proiectelor Europene Surse din MIPE au declarat, pentru România TV, că, s-a decis ca plata să se facă de la 20 februarie, în paralel cu sumele plătite pentru voucherele pentru facturi. Astfel, prima tranșă din 2023, în valoare de 250 de lei, va ajunge la beneficiari luna aceasta.
„Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni”, au anunțat reprezentanții MIPE .
Vouchere de energie. Românii care nu pot folosi cardurile de energie, chiar dacă le-au primit. Boloș: ”Este posibil să apară astfel de cazuri!”
Pe de altă parte, este haos cu noile carduri de energie, care ar trebui să ajungă la 4 milioane de oameni până pe data de 20 februarie. Telespectatorii Decisiv au semnalat o situație atipică, și anume că au primit cardul prin poștă, însă numele beneficiarului trecut pe card este cu totul altul decât ar fi trebuit.
”Este posibil să apară astfel de erori în tipărirea cardurilor de energie. În general, pe cardul de energie, trebuie să apară beneficiarii care sunt prevăzuți în listele de beneficiari emise de Ministerul Muncii. Dacă apar astfel de situații, este foarte important să fie sunat Call Center-ul, 031 9966, pentru a semnala astfel de situații, a anula cardurile care au fost deja emise și a se emite cardul în conformitate cu lista de beneficiari”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Vouchere energie 2023. Ghidul erorilor care te lasă fără banii de facturi în plină iarnă
”În mod normal pe cardul de energie trebuie să apară titularul sau titularii. Pot fi unul sau mai mulți titulari pe cardul de energie. Este foarte important să se rețină că emitem un singur card pe locul de consum. Pot fi mai mulți beneficiari la locul de consum. Dacă este așa, atunci pe card apar toți titularii, respectiv beneficiarii pe care îi avem pe lista de beneficiari. Și în situația aceasta este important să fie semnalate astfel de cazuri la call center pentru reemiterea cardurilor”, a mai spus Marcel Boloș.
Cine va beneficia de voucherele sociale
Conform MIPE, următoarele categorii de români vor beneficia de voucherele sociale:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au tability dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Creșterea plafonului de venit în 2023 pentru pachetele de alimente
Pachetele alimentare livrate de MIPE prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate ar putea ajunge la mai mulți români în 2023. Guvernul analizează creșterea plafonului de venit la 2000 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Marcel Boloș, care a declarat că se urmărește majorarea pragului la 2.000 de lei, în prima etapă, iar ulterior la 3.000 de lei.
„Am încercat ca, în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze.
Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. Aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a transmis ministrul Marcel Boloș.