Vouchere alimente 2024: Milioane de pensionari rămân cu cardurile goale din octombrie

Recalcularea pensiilor a adus mai mulţi bani în conturile seniorilor, dar există şi reversul medaliei. Majorările au ca rezultat ieşirea din plafonul care asigură bani pe cardurile de alimente.
Filip Stan
31 aug. 2024, 13:21
Vouchere alimente 2024: Milioane de pensionari rămân cu cardurile goale din octombrie
Vouchere alimente 2024. Schimbări majore venite direct de la Guvern! Cine sunt românii care iau bani în plus

Vouchere alimente 2024 UPDATE: Partidul Social Democrat a precizat vineri că Guvernul condus de Marcel Ciolacu a majorat plafoanele pentru acordarea ajutoarelor sociale pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării.

„PSD majorează plafoanele pentru acordarea ajutoarelor sociale pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării. Premierul PSD Marcel Ciolacu a identificat soluţiile pentru ca pensionarii cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării să beneficieze în continuare de anumite măsuri de protecţie socială şi să obţină astfel o creştere reală a puterii de cumpărare şi nivelului de trăi. În acest sens, Guvernul condus de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a majorat următoarele plafoane de venituri în cadrul cărora se acordă sprijin pentru pensionari: creşterea pragului de venit pentru pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90% – acest prag creşte de la 1.830 de lei la 2.020 de lei începând cu 1 septembrie 2024; creşterea pragului de venit al pensionarilor până la care se acordă cardurile de alimente în valoare de 250 de lei o dată la două luni – acest prag creşte de la 2.000 de lei la 2.210 lei”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de PSD.

Vouchere alimente 2024: Românii cu venituri mai mici de 2.200 de lei primesc vouchere de alimente. Listele cu beneficiarii se vor modifica radical, deoarece mulţi dintre seniori nu se vor mai încadra în criteriile de acordare a sprijinului guvernamental.

Procesul de recalculare a pensiilor a avut un impact semnificativ asupra valorii acestora pentru majoritatea pensionarilor. Din cele 4.609.830 de pensii din sistemul public, o proporţie de 82,56%, adică 3.806.270 de pensii, au fost majorate în urma recalculării. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă, cu scopul de a alinia mai bine veniturile pensionarilor cu realitățile economice actuale.

În iulie 2024, pensia medie în România era de 2.250 de lei. După recalculare, începând din septembrie 2024, această sumă va crește la 2.761 de lei, deci cu mult peste plafonul care duce la alimentarea cardurilor de alimente o dată la două luni. Este important de menționat că aceste majorări nu sunt uniforme și variază semnificativ în funcție de istoricul contributiv al fiecărui pensionar.

Pensii 2024. Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, distribuția creșterilor este următoarea:

  • 1.960.012 pensii au fost majorate cu sume cuprinse între 1 și 500 de lei.
    1.033.580 pensii au înregistrat o creștere între 501 și 1.000 de lei.
    721.360 pensii au fost majorate cu sume cuprinse între 1.001 și 2.000 de lei.
    83.637 pensii au beneficiat de creșteri între 2.001 și 3.000 de lei.
    7.681 pensii au înregistrat o majorare de peste 3.000 de lei.

În 2024, programul social „Sprijin pentru România”, prin care românii cu venituri reduse primesc, o dată la două luni, 250 de lei pentru a-şi putea cumpăra alimente, se desfăşoară în condiţii asemănătoare cu cele din anul 2023.

Concret, până la acest moment, beneficiarii au primit tranşele de bani în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de virat doar două tranşe, în lunile octombrie şi decembrie, însumând 500 de lei.

Pensia medie creşte la 2.700 de lei din septembrie. Indexarea se va aplica tuturor celor 4,6 milioane de pensionari

Vouchere alimente 2024: cine sunt beneficiarii programului „Sprijin pentru România”

În anul 2024, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, , cu modificările şi completările ulterioare;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),

2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere. MIPE nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română. Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului. Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64

UP România: 0374 66 22 73

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici: www.fonduri-ue.ro/vouchere. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

Voucherele sociale pentru 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum vor fi acordate

Pe termen lung, pensionarii cu bani mai mulţi după recalculare sunt avantajaţi, deoarece sumele virate pe voucherele de alimente scad de anul viitor oricum. Începând cu anul 2025, voucherele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde vor avea o valoare de 125 de lei și vor fi acordate pentru diferite categorii de persoane.

În perioada 2025 – 2027, voucherele sociale pentru produse alimentare și mese calde vor avea valoarea nominală de 125 de lei, iar distribuția acestora se va face o dată la șase luni. Plafonul maxim de venituri până la care un angajat român poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde a ajuns la 2.000 de lei, comparativ cu 1.700 de lei, cât era anul trecut.

În perioada 2025—2027, sprijinul material prevăzut la alin. (1) lit. a) are o valoare nominală de 125 lei și se acordă o dată la 6 luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele — copii și adulți — încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Care pensionari pierd 500 de lei de pe carduri de alimentele după recalculare

În anul 2024, tichetele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valoare de 250 de lei. Beneficiarii stabiliți de către autorități sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • copii și adulți cu grad de handicap grav, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu handicap grav, care câștigă sub 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii care câștigă sub 675 de lei de persoană;
  • familii/persoane cu drept de ajutor de incluziune;
  • persoane fără adăpost.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de euro într-un depozit bancar. Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen au oferte atractive. Ce sume poți după 3 luni, 6 luni sau un an
Capital.ro
Ungaria e părăsită. Este o umilință supremă pentru unguri. Au refuzat să participe
Playtech.ro
O bătrână din Buzău a folosit 30 de ani o piatră drept opritor de ușă, până când s-a descoperit că aceasta valorează un milion de euro
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Pățania unor români care și-au petrecut vacanța în Grecia. „Profită că nu înțelegem alfabetul lor”
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Ciclon în Marea Neagră. Ce s-a întâmplat, de fapt, pe litoral
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
A murit la plajă! Vedeta de 41 de ani s-a prăbușit, pur și simplu, pe nisip
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Cum a reușit un cuplu de români să producă o pagubă de peste 16.000 de lei unor hoteluri din Sinaia! Au plecat fără să achite masa și cazarea
Capital.ro
Ordinul care se aplică în toată România. Intră în vigoare astăzi, 31 august 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Marea Dictare Națională, succes la Chișinău cu peste 1.800 de participanți
MediaFlux
Câți români NU VOR PRIMI CREȘTERI DE PENSII de la 1 ianuarie. Dezvăluiri despre "a doua recalculare"
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...