Vouchere alimente 2025. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început, pe 1 iunie 2022, emiterea cardurilor sociale în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Aceste vouchere sunt destinate românilor care se află în situații materiale dificile sau în risc de sărăcie.
Cardurile sociale reprezintă un ajutor guvernamental pentru persoanele cu venituri reduse și resurse financiare limitate.
Sprijinul financiar este asigurat din bugetul de stat, precum și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) și Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).
Vouchere alimente 2025. În acest an, sunt aproximativ 2,5 milioane de români care primesc vochere sociale în valoare de 250 de lei, o dată la șase luni. Beneficiarii acestui sprijin sunt:
Cardurile sunt menite să fie utilizate exclusiv pentru cumpărarea alimentelor sau a meselor calde, în rețeaua de magazine partenere acestui proiect. De asemenea, voucherele au o valabilitate de 12 luni de la primirea acestora.
Persoanele care pot beneficia de pachete cu alimente
Pachetele cu alimente au o valoare maximă de 125 de lei și sunt acordate o dată la șase luni, adică de două ori pe ani. Persoanele care pot beneficia de aceste carduri sunt:
Fiecare card vine însoțit de o scrisoare care detaliază condițiile de utilizare, precum și cu un cod PIN. Cardurile sociale sunt destinate exclusiv achiziționării de produse alimentare și mese calde. Nu se pot retrage bani de pe card și nu se pot achiziționa alte tipuri de produse decât cele alimentare.
Acestea pot fi utilizate exclusiv pe teritoriul României, pe durata valabilității lor, și numai pentru achiziționarea de alimente și mese calde, conform destinației programului. Aceste carduri nu permit achiziționarea altor bunuri sau servicii.
Conform legislației, utilizarea lor pentru produse nealimentare, cum ar fi alcool, tutun, îmbrăcăminte, electronice, articole pentru casă sau alte produse neprevăzute în scopul programului nu este posibilă.
De asemenea, sumele disponibile pe card nu pot fi retrase, transferate către alte conturi sau date altor persoane în schimbul banilor.
Magazinele partenere sunt obligate să respecte restricțiile, iar sistemul de plată va bloca automat tranzacțiile pentru produsele neautorizate. Autoritățile monitorizează utilizarea cardurilor, iar beneficiarii care încalcă regulile pot fi sancționați, inclusiv prin pierderea dreptului de a beneficia de acest ajutor financiar în viitor.
Magazinele în care aceste carduri pot fi folosite
Aceste carduri sociale sunt emise de Sodexo, Edenred și Up Romania. Acestea pot fi utilizate pentru achiziționarea de alimente de la magazine și locații partenere, precum Kaufland, Lidl, Profi, Penny, Auchan, Cora, Sergiana, La Doi Pași, Annabella, Dianca, Oncos, Pizza Hut, Abatorul Periș, Domino’s Pizza, KFC, patiseriile Paul, printre altele.
Există o listă de parteneri afiliați care diferă de emitentul cardului.
Lista magazinelor acceptate pentru cardurile Edenred poate fi găsită aici. Dacă dețineți un card emis de Up Romania, lista magazinelor unde puteți achiziționa alimente sau mese calde este disponibilă aici.
În cazul în care întâmpinați probleme la utilizarea cardurilor, numerele de telefon oficiale pentru asistență sunt următoarele:
Edenred: 021 301 33 03
Pluxee Romania (Sodexo): 021 204 46 64
UP România: 0374 66 22 73.
Listele cu operatorii economici acceptanți pentru voucherele au fost actualizate și sunt verificate săptămânal. Toate modificările sunt publicate pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pe același site, pot fi găsite și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitoare la utilizarea voucherelor.
De asemenea, pentru a plăti cu acesta, încă de la prima tranzacție, cardul poate fi folosit contactless, prin apropierea sa de terminalul POS.
Verificarea soldurilor de pe carduri
Pentru a verifica soldul disponibil pe cardul social sau suma acumulată, în cazul în care nu a fost utilizat anterior, va trebui să folosiți o aplicație mobilă sau să contactezi emitentul cardului.
Cardurile sociale nu pot fi introduse în bancomate, precum în cazul cardurilor de debit sau de credit, iar soldul nu poate fi verificat în același mod. Pentru a afla suma disponibilă pe card, este necesar să instalați aplicația mobilă oferită de fiecare emitent de card în parte.
De exemplu, dacă dețineți un card emis de Up Romania, va trebui să accesați App Store sau Google Play(în funcție de tipul de telefon pe care îl utilizezi) și să căutați aplicația „Up Romania”, apoi să o instalați. Există trei emitenți de carduri sociale: Edenred, Sodexo și Up Romania.
Puteți căuta aplicația corespunzătoare emitentului în magazinul de aplicații mobil, să o instalați și să urmați pașii pentru înregistrarea cardului, pentru a putea verifica soldul disponibil. O altă opțiune este să contactați furnizorul cardului pentru a solicita informații despre suma disponibilă.