Vouchere 2024. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă, luni, că un nou voucher a fost emis pentru o femeie, victimă a violenţei domestice. Deşi avea un ordin de protecţie, agresorul l-a încălcat în mod repetat. Suma de 10.000 de lei va ajunge la femeie pentru cheltuieli urgente.
”Victimele prind curaj, asta este vestea bună a zilei de astăzi. Un nou voucher va ajunge la o victimă a unor infracţiuni de violenţă domestică, lipsire de libertate în mod ilegal şi trafic de persoane. E una din femeile din România care a trăit în teamă”, anunţă, luni, ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a precizat că, deşi femeia a beneficiat de un ordin de protecţie, agresorul a decis să-l încalce în mod repetat. ”Siguranţa tuturor victimelor violenţei domestice şi a violenţei de orice fel este prioritară pentru mine şi acordăm victimelor infracţiunilor o sumă de bani relevantă din banii confiscaţi de la infractor. Astăzi, acest voucher este în cuantum de 10.000 lei. Sigur, nu înseamnă prea mult pentru ceea ce a păţit victima, dar pentru nevoile unei victime care are multe cheltuieli urgente, este ceea ce trebuie. Un sprijin”, a mai declarat Gorghiu.
Potrivit acesteia, este vorba despre o muncă de echipă – Ministerul Justiţiei, alături de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Hunedoara şi din Craiova, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, Centru Regional Craiova, care este în acelaşi timp şi unitatea emitentă a voucher-ului.
”Mecanismul pus la punct de Ministerul Justiţiei prin care victimele infracţiunilor pot primi maxim suma de 18.500 lei din banii pe care îi recuperăm de la infractor. Repet, acest lucru pentru acoperirea nevoilor urgente funcţionează. Apelaţi la acest mecanism, vă stăm la dispoziţie”, a mai transmis ministrul Justiţiei. Primul vooucher a fost emis, în luna august, la Iaşi.
Voucherele urmează să fie acordate în baza Hotărârii 541/2023 pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare şi pentru completarea HG 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.
Conform MJ, beneficiarii ar urma să fie persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la articolele 188 şi 189 din Codul penal, o infracţiune de vătămare corporală, prevăzută la articolul 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la articolele 218 – 220 din Codul penal, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la articolele 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.