Vouchere de 3000-5000 de lei pentru compensarea scumpirilor în lanţ. Banii sunt pentru familiile cu copii

Voucherele educaționale sunt o soluție rapidă pentru compensarea scumpirilor, pe modelul voucherelor de vacanță, în valoare de 3.000-5.000 de lei. Se va vedea dacă statul este cu adevărat interesat să ajute părinții acum, când e mai greu și e inflație, pentru a-și educa copiii, spune Mircea Miclea.
Filip Stan
03 iul. 2022, 16:15
Vouchere de 3000-5000 de lei pentru compensarea scumpirilor în lanţ. Banii sunt pentru familiile cu copii

Vouchere de 3000-5000 de lei pentru familiile cu copii. Fostul ministru al Educației Mircea Miclea a lansat public propunerea ca statul să ajute rapid familiile cu copii, în contextul scumpirilor și a inflației galopante, prin acordarea unor vouchere educaționale în valoare de până la 5.000 de lei. “Așa cum se dau vouchere de vacanță prin care se susține industria turismului – și e foarte bine că se face lucrul acesta din partea statului – tot la fel statul român poate să inițieze niște vouchere educaționale, adică să dea fiecărei familii sau măcar familiilor care au un venit sub venitul mediu pe economie un voucher educațional de 3.000-5.000 de lei pe an, din care părinții să poată cumpăra rechizite, să poată cumpăra tablete, să poată cumpăra uniforme, adică să poată cumpăra acele lucruri care oferă un plus de șanse pentru copiii lor”, a declarat Miclea, la Euronews România.

“Se va vedea dacă statul este cu adevărat interesat de a ajuta părinții acum, când e mai greu și e inflație, pentru a-și educa copiii sau nu. Soluția este atât de simplă și se poate aplica atât de repede. Dar, din păcate, nu cred că statul o va aplica”, a afirmat Mircea Miclea, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cercetător.

Având în vedere inflația și scumpirile din ultima perioadă, Miclea a avertizat că “va fi o situație și mai dificilă decât până acum pentru părinții săraci să își poată permite standardele necesare pentru a oferi o educație de calitate propriilor lor copii. Dar aici este rolul statului. Dacă statul e interesat ca noi să fim o țară care să aibă bunăstare în viitor, atunci trebuie să investească în educație acum. Altfel, o să fim o țară săracă, dacă noi cumpărăm arme în loc să investim în educație, să fie foarte clar. Prin urmare, iată vă dau o soluție care cred că este foarte simplă și prin care statul poate să compenseze scumpirile la modul real, nu cu 50 de bani. Așa cum se dau vouchere de vacanță prin care se susține industria turismului – și e foarte bine că se face lucrul acesta din partea statului – tot la fel statul român poate să inițieze niște vouchere educaționale, adică să dea fiecărei familii sau măcar familiilor care au un venit sub venitul mediu pe economie un voucher educațional de 3.000-5.000 de lei pe an, din care părinții să poată cumpăra rechizite, să poată cumpăra tablete, să poată cumpăra uniforme, adică să poată cumpăra acele lucruri care oferă un plus de șanse pentru copiii lor. Se va vedea dacă statul este cu adevărat interesat de a ajuta părinții acum, când e mai greu și e inflație, pentru a-și educa copiii sau nu. Soluția este atât de simplă și se poate aplica atât de repede. Dar, din păcate, nu cred că statul o va aplica”.

Raport_CPAEPDEC

“În raportul România educației, România cercetării – raportul care a stat la baza Pactului național pentru Educație și apoi la baza Legii educației naționale din 2011 – deja am menționat ideea de a crea Vouchere educaționale, atunci am spus în valoare de 300 de euro. Vouchere pe care statul să le dea părinților, din care părinții să achiziționeze ceea ce este necesar pentru educația copiilor: cărți, rechizite, tablete, etc. Și atunci ar fi fost un foarte mare efort, și acum ar fi un mare ajutor, dar mă îndoiesc că statul român are interes să-și educe tânăra generație. Având o măsură extrem de simplă, am spus-o, se poate aplica extrem de rapid, din păcate nu cred că o să se aplice”, a adăugat Miclea. Amintim că acesta a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost timp de 5 ani președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza Legii educației nr. 1/2011 în vigoare în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani.

Situaţie îngrijorătoare în învăţământul românesc. Cîmpeanu: 69% din profesori au între 41 şi 61 de ani. Avem nevoie de o schimbare pentru a putea spera la profesori buni

“Această evaluare reprezintă o expresie cosmetizată, fardată a ceea ce s-a întâmplat în realitate în sistem. După cum inclusiv Ministerul a anunțat, subiectele au fost în așa fel ‘calibrate’, ca să citez Ministerul, încât au fost eludate sau scoase din programă acele subiecte care au fost prost tratate din cauza pandemiei, prin urmare s-au pus doar acele teme care puteau fi abordate cu mai multă ușurință de către elevi. În felul acesta, s-a obținut o rată de promovabilitate mare prin subiecte care au fost calibrate, au fost făcute în așa fel încât să treacă cât mai mulți. Să nu uităm, însă, că sunt în jur de 40.000 de elevi care nu s-au înscris la Bacalaureat din diverse motive, cifre care au dus și ele la o reprezentare distorsionată a realității, dacă ne uităm doar la câți au promovat. Și să nu uităm faptul că sunt în jur de 50 de licee cu o rată de promovabilitate de 1 elev sau niciun elev.

Mai multe detalii în linkul următor
Rezultate EVALUARE NAŢIONALĂ 2022. Fost ministru al Educaţiei: „Rezultatele reflectă o funcționare cosmetizată a sistemului”

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în următoarele cinci zile. Doar 4 nativi sunt avantajați de astre
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)