Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Banii vor merge către vârstnici, copiii din familiile modeste și persoanele cu dizabilități. Este vorba, în primul rând, despre bani pentru rechizite și haine pentru 300.000 de copii de grădiniță și de școală. Banii vin sub formă de vouchere care vor avea o valoare de 750 de lei.
Condiția este ca părinții să aibă venituri sub 1275 de lei fiecare. Mai mult decât atât, în școli va fi extins programul de masă caldă, iar unitățile care nu au echipamente și spații potrivite pentru desfășurarea cursurilor vor primi finanțare.
Vouchere duble, anunţ oficial. Cine sunt românii care pot primi 8000 de lei pe card în 2023
De asemenea, sunt promise ajutoare și pentru părinții de nou născuți. Câte 2.000 de lei fiecare, pentru trusou.Mai mult decât atât, studenții cu burse sociale ar urma să primească 1500 de lei la început de an universitar, iar peste 2 milioane de persoane vor primi în continuare vouchere pentru alimente.
Data la care intră banii pe voucherele de alimente. Anunţul făcut de Guvern pentru două milioane de români
Voucherele de alimente pentru români vor fi încărcat cu bani în luna aprilie, înainte de Paşte, a anunţat Guvernul. Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum referitor la acordarea tranşei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei, stabilind că plăţile vor putea fi efectuate în aprilie.
Potrivit unui comunicat al Executivului, memorandumul privind stabilirea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile aprobă calendarele de implementare a activităţilor aferente măsurilor de acordare a tranşei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei şi de acordare a tichetelor pentru sprijin educaţional pe suport electronic.
Judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de vouchere pentru alimente şi mese calde sunt: Bucureşti (122.000), Suceava (90.879), Iaşi (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410).
„Prezentul Memorandum (despre acordarea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile – n.r.) aprobă calendarele de implementare a activităților aferente măsurilor de acordare a tranșei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei și de acordare a tichetelor pentru sprijin educațional pe suport electronic.
Conform actului normativ, pentru plata tranșei VI de acordare a acestui sprijin material, se vor iniția demersuri către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice în vederea urgentării transmiterii listelor cu beneficiarii eligibili până la data de 31 martie 2023, astfel încât plățile să poate fi efectuate în perioada 10-13 aprilie 2023″, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Voucherele de alimente se vor acorda din două în două luni anul acesta, aceasta fiind și explicația pentru care suma se dublează. Aceste tichete pot fi folosite pentru a cumpăra mâncare și alimente de bază.
Până în momentul de față, peste 2,37 de milioane de persoane beneficiază de acest ajutor, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că, pe listă, s-au mai adăugat peste 46.000 de nume ale persoanelor care vor primi și ele suma de 250 de lei, o dată la două luni.
Mai mult decât atât, pentru a avea banii necesari cumpărăturilor pentru masa de Paște, a doua tranșă de bani va intra pe cardurile sociale înainte de 16 aprilie.
Cine beneficiază de vouchere pentru alimente
De vouchere pentru alimente şi mese calde beneficiază mai multe categorii de români:
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023
– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023.
– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.