Vouchere de energie 2023: În perioada 20 februarie – 27 martie 2023 au fost efectuate un milion de plăţi prin cardurile de energie, în valoare totală de peste 250 milioane de lei, iar 138.882 de plăţi au fost operate online, prin platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română, a anunţat, luni, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
„Deşi prima tranşă se poate utiliza până la sfârşitul lunii iunie, în prima lună un milion de familii şi-au plătit deja facturile cu cardul de energie. După cum ştiţi, ele au ajuns în 2,1 milioane de gospodării din România… Datorită modului accesibil în care am gândit sistemul de plată cu cardul de energie şi mobilizării exemplare a tuturor celor implicaţi în acest proiect, vedem cum în 10 zile s-au făcut 500.000 de noi plăţi”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost pus în dezbatere publică. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Finanțelor
Cele mai multe plăţi cu cardurile de energie au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Bacău
Conform datelor MIPE, cele mai multe plăţi cu cardurile de energie au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Bacău. În capitală au fost făcute deja 120.000 de plăţi cu cardurile de energie, pe locurile următoare fiind judeţele Suceava (41.000 de plăţi) şi Bacău (35.500 de plăţi).
Până în prezent, 2.110.134 de carduri de energie au ajuns la românii vulnerabili. Urmează ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluţionează anchetele sociale, până în prezent fiind solicitate 6.089.
De asemenea, în luna martie au fost preluate alte 51.924 declaraţii pe propria răspundere, iar dacă se descoperă noi beneficiari eligibili li se vor emite şi distribui cardurile. În luna februarie, alte 458.323 declaraţii au fost colectate care au generat 358.054 carduri noi.
În total, beneficiază de această măsură aproximativ 4 milioane de persoane, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.
Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.
Reamintim că, în situația în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:
a) reglementarea juridică a situației reale;
b) solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.
De asemenea, în luna martie au fost preluate alte 51.924 declarații pe propria răspundere, iar dacă se descoperă noi beneficiari eligibili li se vor emite și distribui cardurile. În luna februarie, alte 458.323 declarații au fost colectate care au generat 358.054 carduri noi.
Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici
În total, beneficiază de această măsură aproximativ 4 milioane de persoane, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:
Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.
Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii.
Platforma pusă la dispoziție de Poșta Română pentru plăți online poate fi accesată AICI, iar ghidul pentru plata online facturilor poate fi găsit AICI.
Informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.
Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise de luna viitoare.
Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:
În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.
Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.
De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca:
– în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.
Citește și: Vouchere de 25.000 de lei cu bani europeni. Ce români pot scăpa de plata facturilor pe viaţă
Alte clauze ce au fost introduse în Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:
1. perioada de facturare este de 1 lună,
2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni,
3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.