Vouchere noi pentru o categorie de angajaţi români: decontarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Această facilitate constă în acordarea unor sume de bani pentru achiziționarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, pe baza unei prescripții medicale emise de un oftalmolog.
Salariaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a căror activitate se desfăşoară la echipamente care au monitor vor primi, din partea angajatorului, sume de bani pentru a-şi cumpăra ochelari de vedere sau lentile de contact, pe baza prescripţiei medicului oftalmolog.
Sumele maxime acordate sunt 500 de lei pentru rame, 2500 de lei pentru lentile de ochelari, însă vor fi decontate şi consultaţiile şi manopera necesare realizării ochelarilor.
Decizia a fost luată în baza Legii privind siguranţa şi securitatea în muncă, a Directivei Consiliului UE privind condiţiile minime de securitate şi sănătate pentru lucrul la monitor, a jurisprudenţei CJUE, a Statutului judecătorilor şi procurorilor şi a HG privind condiţiile de acordare, în mod gratuit, a asistenţei medicale, medicamentelor şi protezelor pentru unele categorii de personal din sistemul justiţiei.
Decontarea în cazul preschimbării lentilelor necesare corecţiei vizuale se face la modificarea diagnosticului iniţial.
În cazul în care diagnosticul rămâne neschimbat, decontarea preschimbării ochelarilor de vedere se face o dată la 2 ani.
Prime Paşte 2024. Cadoul in numerar de 300 lei este asimilat veniturilor din salarii și nu se include în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contribuțiilor sociale obligatorii.
Potrivit art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile, in întelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere/adopție, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de muncă sau in regulamentul intern.
Prime Paşte 2024. În cazul cadourilor în bani și/sau in natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depașește 300 lei:
(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Prime Paşte 2024. Prin urmare, sumele in numerar în sumă de 300 de lei/persoană acordate cu ocazia Paștelui nu sunt impozabile. Atenție, însă, dacă societatea dorește să acorde si tichete cadou, se depăseste valoarea de 300 de lei, astfel că tot ceea ce se acordă peste plafon devina sumă impozabilă sub aspectul impozitului pe venit si al contribuțiilor sociale. În plafonul de 300 de lei/persoană se includ sumele acordate în numerar și valoarea tichetelor cadou (cumulat nu trebuie să depășeasca 300 de lei/persoana).