Voucherele de vacanţă au resuscitat turismul românesc, aşa că hotelierii cer bani mai mulţi de la Guvern pentru tichete. Astfel, peste un milion de bugetari şi-ar putea rezerva concedii mai scumpe sau mai lungi, anul acesta. În plus, voucherele ar putea fi acordate electronic, sub forma unui card, mai cer agenţii de turism.
Sezonul estival 2018 a fost unul dintre cele mai bune din ultimii 20 de ani şi la munte, dar şi pe litoral, unde încasările au crescut cu 25%. E loc şi de mai bine, spun hotelierii şi agenţiile de turism, care propun acordarea tichetelor mai devreme, pentru ca bugetarii să-şi poată planifica din timp vacanţele.
În plus, trecerea la formatul electronic al voucherelor ar simplifica modalitatea de plată.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri a chestionat peste opt sute de beneficiari ai tichetelor, reprezentanţi ai agenţiilor de turism, hotelieri şi angajatori. Mai mult de jumătate dintre turişti au declarat că au cheltuit în medie cu 500 sau 600 de lei peste valoarea voucherelor de vacanţă acordate de stat. Mulţi spun că e nevoie de o creştere a valorii tichetului, peste 1450 de lei, cât este în prezent.
Vouchere de vacanţă 2019. Guvernul a deci ca toţi salariaţii din sistemul public să beneficieze de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei şi în următorii doi ani. Potrivit Ministerului Turismului, până în luna noiembrie a acestui an au fost emise vouchere în valoare de peste 1 miliard de lei.
“Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a decis să acorde vouchere atât în 2019, cât şi în 2020. Datorită voucherelor, numărul de turişti din România a crescut simţitor. De exemplu, doar pentru luna septembrie, a crescut cu 14 procente numărul turiştilor români care au înnoptat într-o unitate autorizată faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La nivel naţional, numărul total al turiştilor a crescut cu aproximativ 6%, date valabile pentru perioada de la începutul anului până în septembrie, raportat la anul trecut. A fost o măsură apreciată de către industrie, motiv pentru care reprezentanţii acesteia ne-au solicitat să o prelungim şi în următorii ani sub aceeaşi formă”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, citat într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, un efect secundar al acestei măsuri a constat şi în creşterea cererilor de autorizaţii pentru unităţile de cazare din România.
”În medie, la nivelul întregii ţării, a fost înregistrată o creştere de 10% a cererilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în document.
Sursa citată precizează că decizia acordării voucherelor de vacanţă pentru următorii doi ani vine după ce Ministerul Turismului şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale au iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, în sensul prorogării termenelor.