VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020. „Pentru situaţia de insolvență, legislaţia este clară! Sunt acele raportări pe care noi le dăm către Ministerul Turismului, cu pachetele încasate în avans, şi față de care avem obligații. Legislaţia se referă numai la pachetele turistice: cazare cu transport, masă, vizite. Restul achizitiiilor izolate, bilet de avion sau numai cazare sau vizite, acestea nu sunt asigurate. Toți cei care au prin agenţii de turism pachete pot să primească contravaloarea lor de la asigurator.
Problema cea mare este că, în ultimul timp, mulţi turişti îşi achiziţionau pachetele online de pe diverse portaluri independente. Acestea nu au niciun fel de asigurare în caz de insolvență. Dacă acestea ar intra în insolvență, turiştii care au achiziţionat de la ei pachete sau servicii izolate nu vor fi despăgubiţi în niciun fel”, a explicat Carmen Pavel, într-un interviu pentru DCNews.
Voucherele de vacanță aferente anului 2020 vor fi emise doar pe suport electronic, iar cele de anul trecut vor fi prelungite până la 31 mai 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit unui proiect adoptat în ședința online de joi a Senatului.
VOUCHERE DE VACANȚĂ 2020. Proiectul vine în contextul situației epidemiologice actuale și măsurilor dispuse de autoritățile competente în contextul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
„La acest moment, având în vedere riscurile crescute asociate situaţiei epidemiologice şi măsurile dispuse de autorităţile competente în contextul decretării stării de urgenţă pe teritoriul României, beneficiarii voucherelor de vacanţă se află în imposibilitatea folosirii acestora, aşadar este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019 până la data de 31 mai 2021, acestea urmând a fi utilizate ulterior încheierii situaţiei epidemiologice actuale şi a efectelor acesteia, în condiţii de siguranţă”, se precizează în expunerea de motive a proiectului iniţiat de Guvern.
VOUCHERE DE VACANȚĂ 2020. Proiectul de act normativ prevede și emiterea pentru anul 2020 a voucherelor de vacanță doar pe suport electronic, „pentru a nu pune în pericol sănătatea beneficiarilor, având în vedere situaţia actuală extraordinară cauzată de pandemia infecţiei cu COVID-19 şi riscurile asociate acesteia”.
Grupurile parlamentare din Senat au votat în favoarea proiectului, apreciind că voucherele de vacanţă reprezintă un important beneficiu extra salarial pentru angajaţii din sectorul bugetar, dar şi un mod de a susţine turismul românesc.
Proiectul legislativ pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.35/2020 privind modalitatea de emitere şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID – 19, va fi transmis Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz.