VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020. „Am luat această măsură pentru a rezolva o situaţie cauzată de criza coronavirusului din ţara noastră. Am decis să prelungim valabilitatea voucherelor de vacanţă până anul viitor, în luna mai. Am încredere că atunci când va trece această criză vom reveni la o viaţă normală şi vom susţine repornirea motoarelor turismului intern. Până atunci vă îndemn în continuare să respectaţi indicaţiile autorităţilor, să aveţi grijă de voi şi de cei dragi, şi, de ce nu, să călătoriţi virtual în toate colţurile României şi ale lumii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Voucherele de vacanţă sunt acordate atât personalului din sectorul privat, cât şi celui din sectorul public pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Însă, în acest moment, având în vedere riscurile asociate situaţiei epidemiologice şi măsurile dispuse de autorităţile competente în contextul decretării stării de urgenţă pe teritoriul României, beneficiarii voucherelor de vacanţă se află în imposibilitatea folosirii acestora.
Ministerul precizează că prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă este un demers care vine în sprijinul industriei turismului, cât şi a turiştilor. Astfel, odată cu adoptarea acestui act normativ, persoanele care au beneficiat de vouchere de vacanţă anul trecut, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, le pot folosi ulterior încheierii situaţiei epidemiologice actuale şi a efectelor ei, până pe data de 31 mai 2021.
Mai mult decât atât, emiterea voucherelor de vacanţă pentru anul în curs se va face exclusiv pe suport electronic. Această măsură vine în întâmpinarea riscurilor asupra sănătăţii beneficiarilor, dar şi ca urmare a solicitărilor unităţilor emitente. Totodată, Ministerul Economei, Energiei şi Mediului de Afaceri precizează că „păstrează dialogul deschis şi permanent cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale din turism, în vederea indentificării de soluţii care ar putea veni în sprijinul acestui sector puternic afectat de criza generată de noul coronavirus” .
În anul 2019 au fost emise vouchere de vacanţă atât pe suport de hârtie, cât şi electronic, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările şi completările ulterioare, cu valabilitate un an de la data emiterii.
Guvernul discută, în şedinţa de joi, prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă care ar expira în luna mai. Premierul Ludovic Orban a afirmat că speră în limitarea pandemiei până în vară, astfel încât, în sezonul estival, turismul să se poată relansa.
ZILE LIBERE 2020. Câte zile vor sta românii acasă de Paşte 2020. Minivacanţă prelungită
„Noi dăm acest semnal către angajaţi şi către industria turistică, prelungim valabilitatea voucherelor, în speranţa că vom reveni la normal şi că sezonul estival va putea să permită repornirea turismului”, a spus Ludovic Orban.
„Perioada de valabilitate expiră în mai şi ni s-a părut normal să venim cu o prelungire, până în mai 2021, ca să poată fi reluată această activitate de turism”, a spus, la rândul său, Virgil Popescu, însă premierul Ludovic Orban afirmat că se va mai discuta despre perioada cu care vor fi prelungite voucherele.