VOUCHERE DE VACANTA 2020. Veşti bune pentru bugetari, se vor da mai mulţi bani. Anunţul de la noul Guvern

Guvernul nu are nicio intenţie să anuleze voucherele de vacanţă și acestea vor fi acordate în continuare, a declarat joi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la deschiderea Târgului de Turism al României.
Filip Stan
14 nov. 2019, 12:48
VOUCHERE DE VACANTA 2020. Veşti bune pentru bugetari, se vor da mai mulţi bani. Anunţul de la noul Guvern

VOUCHERE DE VACANTA. „Nu avem nicio intenţie să oprim voucherele de vacanţă, am spus-o şi în audierile parlamentare, a fost un fake news că cineva ar vrea să oprească voucherele de vacanţă. Nu, voucherele de vacanţă vor continua, ele au fost un vector de marketing pentru turism foarte important pentru promovarea turismului intern”, a precizat ministrul Economiei, care va controla în mandatul său şi sectorul turismului.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020. Anunţul noului guvern despre tichetele de vacanţă de anul viitor. Veşti bune pentru angajaţii din privat

Acesta a indicat că va analiza şi posibilitatea emiterii de vouchere de vacanţă pentru lunile din afara sezoanelor turistice. „O să examinez foarte bine proiectul de ordonanţă, pentru că ne dorim ca şi în timpul de extrasezon turiştii români să circule”, a comentat Virgil Popescu.

VOUCHERE DE VACANTA. Perioada în care bugetarii primesc vouchere de vacanţă va fi prelungită până în 2025, tichetele vor fi acordate exclusiv electronic, iar cei care pleacă în extrasezon în staţiuni vor primi mai mulţi bani.Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Turismului şi vine cu mai multe noutăţi pentru stimularea folosirii voucherelor şi pentru prevenirea evaziunii şi a operaţiunilor ilegale.

Potrivit proiectului, voucherele de vacanţă de 1.450 de lei vor fi acordate până în anul 2025, nu doar până în 2020, aşa cum se prevede în prezent.

Voucherele de vacanţă se schimbă! Vor fi daţi mai mulţi bani, dar ajungi la închisoare dacă nu respecţi legea

Totodată, vor exista şi vouchere de 2.080 de lei, care vor putea fi folosite numai în extrasezon (adică în perioadele aprilie – mai şi octombrie – noiembrie). Salariaţii vor putea opta pentru una dintre cele două variante, iar alegerea se va face până în 1 noiembrie, pentru anul următor. Opţiunea iniţială nu va putea fi schimbată ulterior, până la următoarea dată de 1 noiembrie.   

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Turismului şi vine cu mai multe noutăţi pentru stimularea folosirii voucherelor şi pentru prevenirea evaziunii şi a operaţiunilor ilegale.

Potrivit proiectului, voucherele de vacanţă de 1.450 de lei vor fi acordate până în anul 2025, nu doar până în 2020, aşa cum se prevede în prezent.

Totodată, vor exista şi vouchere de 2.080 de lei, care vor putea fi folosite numai în extrasezon (adică în perioadele aprilie – mai şi octombrie – noiembrie). Salariaţii vor putea opta pentru una dintre cele două variante, iar alegerea se va face până în 1 noiembrie, pentru anul următor. Opţiunea iniţială nu va putea fi schimbată ulterior, până la următoarea dată de 1 noiembrie.

 
VOUCHERE DE VACANTA. De asemenea, proiectul spune că voucherele vor putea fi folosite numai electronic, formatul tipărit va dispărea. În momentul de faţă, voucherele de vacanţă pot fi emise atât în format tipărit, cât şi în format electronic.

Digitalizarea voucherelor va avea ca efect, potrivit Ministerului Turismului, scăderea evaziunii fiscale prin determinarea beneficiarilor de vouchere pe suport electronic să efectueze plăţi electronice. Totodată, această modificare va avea drept efect principal scăderea nivelului economiei subterane, tranzacţiile fiind, totodată, complet monitorizate şi fiscalizate. Utilizarea platformelor digitale, accesibile de la distanţă, disponibile 24 de ore din 24, fără limitări impuse de timpul de deschidere sau de izolarea geografică pentru plăţi, transferuri, investiţii şi tranzacţii va ajuta la modernizarea sistemului.

Proiectul de lege prevede sancţiuni drastice pentru firmele care acceptă vouchere de extrasezon în afara extrasezonului. Unităţile turistice care vor accepta vouchere de vacanţă pentru extrasezon în alte perioade vor fi sancţionate cu 25 de puncte amendă. În plus, acestea vor avea o interdicţie de doi ani de la a mai accepta vouchere de vacanţă. Verificările vor fi efectuate de reprezentanţii Ministerului Turismului, nu de cei ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, aşa cum se întâmplă în prezent.

Salariaţii care vor folosi voucherele de vacanţă pentru a cumpăra alte servicii decât cele de turism intern vor risca să ajungă la închisoare (sau să fie amendaţi penal) pentru una – trei luni.

În decembrie anul trecut, s-a stabilit ca bugetarii să primească, în 2019 şi 2020, vouchere de vacanţă anuale în valoare de 1.450 de lei.

Angajaţii pot primi o singură categorie de vouchere de vacanţă şi nu pot schimba alegerea făcută

Proiectul de ordonanţă introduce noţiunea de „vouchere pentru extrasezon”.

Voucherele de vacanţă pentru utilizare în extrasezon sunt bonuri de valoare emise în format electronic destinate exclusiv achiziţionării pachetelor de servicii turistice care sunt prestate în perioada aprilie-mai și octombrie-noiembrie.

Astfel, un angajat poate primi, anual, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei sau vouchere de vacanță valabile pentru utilizarea în extrasezon, în cuantum de 2.080 de lei, în funcție de opțiune.

Angajații pot primi în cursul unui an calendaristic o singură categorie de vouchere de vacantă, vouchere de vacantă cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacantă pentru utilizare în extrasezon, în funcție de opțiunea beneficiarului exprimată până la data de 1 noiembrie a fiecărui an pentru anul următor. Această opțiune nu poate fi schimbată în decursul anului.

Voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic.

Voucherele de vacanță pentru extrasezon nu pot fi utilizate pentru achiziția online a pachetelor de servicii turistice, cu excepția situației în care unitatea afiliată implementează procese și proceduri operaționale pentru identificarea acestora în momentul efectuării plății. În aceste cazuri, unitatea afiliată trebuie să înştiinţeze unitatea emitentă să configureze caracteristicile suportului electronic în sensul efectuării de plăţi online.

LISTA completă a sancţiunilor care se vor aplica dacă vor fi încălcate noile reguli privind voucherele de vacanţă

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă următoarele:

a) fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă;

b) comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice;

c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi;

d) emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute în lege-

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 25 puncte – amendă şi interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta vouchere de vacanță ca modalitate de plată, fapta unității afiliate de a accepta vouchere de vacanță pentru utilizare în extrasezon pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice prestate în altă perioadă decât aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Municipiul din România care va avea tren metropolitan. Se vor face tuneluri, pasaje, investiția e de peste 200 de milioane de euro și ar trebui să fie gata în 4 ani
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cea mai puternică rugăciune de Izvorul Tămăduirii. Te scapă de boli grele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Ilie Bolojan sesizează CCR! Mișcare de ultimă oră a președintelui interimar
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte