VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020. Veste bună pentru bugetari, când intră banii pe card. Anunţul patronatelor în plină criză de coronavirus

Ministerul Economiei anunță înființarea unei celule de criză care propune soluții pentru sprijinirea turismului afectatat de răspândirea coronavirusului. Secretarul de stat Emil Pîrjol a declarat luni că una dintre soluțiile discutate în celula de criză se referă la scutirea operatorilor de la plata taxelor pe salarii, pentru trei luni. ”Este o măsură bună, dar nu avem așteptări mari de la guvernul interimar având în vedere criza politică”, afirmă la RFI Dragoș Răducan, prim-vicepresedinte Executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). El subliniază că turismul e deja grav afectat de epidemia de COVID-19. Una dintre măsiuri anti-criză este acordarea d ezurgenţă a voucherelor de evacanţă, susţin patronatele din turism. 
Romania TV
13 mart. 2020, 14:03
VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020. Veste bună pentru bugetari, când intră banii pe card. Anunţul patronatelor în plină criză de coronavirus

VOUCHERE DE VACANTA 2020, soluţie pentru critza din turism, dar şi alte măsuri economice pentru evitarea falimentelor. . „Au fost analizate soluții de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru șase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidența veniturilor salariale a mesei și a cazării pentru angajați sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanță deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanță în următoarele 10 zile pentru susținerea turismului intern, cât și posibilitatea emiterii voucherelor de vacanță în extrasezon. Totodată a fost discutată și nevoia unei campanii de promovare a vacanțelor în România”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

TICHETE DE MASĂ ŞI VOUCHERE DE VACANŢĂ, 400 de lei lunar pentru fiecare angajat. Anunţ de ultimă oră despre sumele deductibile

Gradul de ocupare al hotelurilor din București a scăzut cu 30%, după apariția epidemiei de coronavirus, a mai spus acesta.

„Într-adevăr, avem o scădere importantă în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turiști. În București, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut”, a declarat Pîrjol.

Răducan: Unele hoteluri se vor închide câteva săptămâni

La RFI, Dragoș Răducan, prim-vicepresedinte Executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), afirmă că în primul rând s-a constatat o scădere importantă a celor care călătoresc în România în scop de business.

În al doilea rând turiștii de ”outgoing” nu mai fac rezervări. ”Aici e o problemă pentru că cei care au rezervat deja vacanțe trebuie să își ia banii înapoi, dar agențiile au plătit deja banii hotelurilor”, spune Dragoș Răducan. El subliniază că oamenii nu își vor pierde banii pentru că ”sunt protejați de legislație”.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), împreună cu Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și cu reprezentanții companiilor aeriene se vor întâlni, în această seară, cu reprezentanții Ministerului Economiei, pentru a stabili împreună un plan de măsuri menite să salveze turismul. „Principala cerere este amânarea taxelor pe salarii și, pe cât se poate, a TVA-ul, precum și taxele locale, pe o perioadă între trei și șase luni. Nu cerem bani, dar în condițiile în care guvernul se poate împrumuta cu dobândă negativă în acest moment, cerem acest ajutor. Nu toată lumea își poate lăsa angajații să lucreze de acasă, dar o parte vor putea face acest lucru, în timp ce unii pot intra în concediu fără plată. Profilul activității noastre nu este numai pe vânzare, pentru că la noi se lucrează în echipă”, a explicat, pentru Jurnalul, Alin Burcea, reprezentantul agenției de turism Paralela 45. 

Tendințe de creștere pentru vindecare 

După scăderi dramatice în încasările agențiilor de turism și ale hotelierilor, se observă deja și o tendință de redresare, mai ales pentru sezonul estival, în legătură cu acesta fiind mari speranțe de anihilare a virusului. „Am observat o tendință de revenire. În ultimele două săptămâni a fost o scădere dramatică și mai ales în weekendul trecut s-a resimțit, dar turismul intern este cel mai puțin afectat. Am vorbit cu un psiholog și mi-a spus că în continuare ar putea rămâe cel mai puțin afectat. De asemenea, cel mai bine merge turismul pe litoral. Scăderile au fost de la 20% la 50%, în ultimele două zile. De asemenea, Grecia și Bulgaria merg în continuare bine, pentru că oamenii se orientează spre vacanțe mai aproape de casă. Am vândut în aceste zile Antalya”, explică Alin Burcea. În perioada februarie-martie, România s-a confruntat cu foarte multe anulări ale sosirilor turiștilor străini, în special dinspre Italia, Germania, Israel dar și de pe alte destinații. „Aceste anulări au fost făcute în principal pentru a se evita măsurile stricte de securitate, cum ar fi intrarea în carantină sau au fost forțate de intrarea în carantină a unor localități, regiuni sau chiar țări, precum este Italia. Hotelierii și touroperatorii sunt foarte afectați, cel puțin pe termen scurt. Efectele sociale și economice determinate de coronavirus constituie un mare test pentru viitorul industriei turistice. Pierderile industriei turistice și ale celei de transport persoane se pot ridica, pe plan global, la zeci miliarde de euro”, explică Traian Bădulescu, specialist în Turism. 

Măsurile pentru protejarea clienților 

Specialiștii în turism cred că de acum înainte se vor flexibiliza ofertele și perioadele de returnare a banilor, în cazul izbucnirii altor evenimente de acest gen. „Deja sunt agenții de turism care, pentru perioadele afectate, acceptă să returneze banii cu câteva zile înainte de anulare sau să reruteze turiștii. Firește, cu sprijinul companiilor aeriene și al hotelurilor, pentru că și agenția trebuie să plătească mai departe furnizorii. Depinde de cât de serioasă este situația. Turiștii vor căpăta și mai mult obiceiul de a-și face asigurări turistice, de sănătate și storno iar igiena va fi respectată și mai mult”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism. În funcție de evoluția situației, de numărul de săptămâni de criză în acest sector, se vor stabili noi planuri de acțiune. „Dacă situația din România nu se va agrava, românii vor călători, probabil, mai mult în propria țară, în acest an, iar cele mai importante destinații de vară tradiționale nu sunt încă serios afectate de coronavirus, și aici mă refer la Grecia, Bulgaria și Turcia”, mai spune Bădulescu. Deocamdată reprezentanții sectorului HORECA speră că turismul autohton va fi afectat mai puțin decât cel al altor țări, precum Italia, China, Franța, Japonia, Coreea de Sud sau Germania. 

Noi ve vom duce la guvern să cerem scutirea de taxe, între trei și șase luni. Ne vom întâlni miercuri seară cu ministrul Economiei. Am cerut să se dea cât mai repede voucherele de vacanță. Este vital, pentru a ne putea susține. S-a mai discutat și despre o campanie pentru promovarea turismului în România.

În schimb, hotelurile și agențiile de turism sunt amenințate de faliment. ”Unele hoteluri se vor închide pentru 2, 3 saptămâni sau chiar o lună”, spune prim-vicepresedinte Executiv al FPTR.

Răducan mai spune că ar avea într-adevăr de intervenția Guvernului, dar speranțele sunt mici având în vedere criza politică și faptul că nu avem un guvern ”plin”, ci unul interimar care nu poate emite ordonanțe de urgență.

Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR) a primit deja o serie de informații de la membrii săi, care indică „un impact în creștere asupra anumitor sectoare ale economiei, în special pentru IMM-uri”. În opinia acestei confederaţii patronale, este necesară o acțiune rapidă pe mai multe domenii:
– Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea și pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. Posibilitățile sunt oferite de reglementările de minimis sau de schemele de salvare și restructurare.
– Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.
– Crearea de mecanisme care să ofere asistență IMM-urilor aflate în dificultate.
– Orientarea bugetului României spre investiții imediate în economie prin modificarea legislației privind achizițiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.
– Modificarea legislatiei privind Codul Muncii și flexibilizarea cadrului legislativ: muncă temporară, lucru de acasă etc.
– Oferirea de facilități prin prelungirea termenelor cu plățile impozitelor și contribuțiilor sociale.
– Operaționalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate în dificultate.
– Oferirea imediată a voucherelor de vacanță.
– Regândirea schemelor privind expozițiile și târgurile și sprijinirea IMM-urilor care desfășoară activități de export.
– Acordarea de subvenții pentru plata salariilor în domeniul transporturilor.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București