VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Sumele necesare vor fi incluse în buget
Potrivit acestuia, tichetele ar fi trebuit să fi acordate de la începutul anului 2022, iar „pentru asta ne vom lupta atunci când se va discuta Legea bugetului, să includem sumele necesare în buget”.
Întrebat dacă aplicabilitatea voucherelor de vacanţă va fi limitată la staţiunile balneo şi la agroturism, Cadariu a răspuns: „Noi, acum, ca minister, trebuie să creăm strategii. Făcând analiza s-a constatat că anumite sectoare din domeniul turismului au rămas în urmă – staţiunile balneo şi turismul din mediul rural. Ţinta principală acolo este. Însă, în măsura în care există cerere, ele trebuie aplicate pentru toţi, pentru că după un an de activitate constaţi că la bugetul statului se întorc mult mai mulţi bani, pentru că ştim foarte bine că se pune în mişcare activitatea din domeniul turismului”.
Incertitudini privind acordarea de VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022 şi angajaţilor din mediul privat
În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă pentru mediul privat, ministrul propus la Turism a subliniat că se doreşte stimularea agenţilor economici ca să le ofere angajaţilor, însă compensarea acestor tichete depinde de un „dacă”.
„Din păcate, prea puţini dintre agenţii economici au optat pentru achiziţionarea acestor tichete de vacanţă pentru a le oferi salariaţilor. Noi considerăm că trebuie să îi stimulăm pe cât mai mulţi să facă acest lucru, de aceea am spus că dacă mersul economiei va permite vom încerca să compensăm de la bugetul de stat aşa ceva. Există un ‘dacă’”, a atras el atenţia, potrivit Agerpres.
Referitor la preţurile şi la calitatea serviciilor în turism oferite de sectorul românesc de resort, care de multe ori lasă de dorit, Daniel Cadariu consideră că într-o economie de piaţă fiecare este liber să îşi conducă afacerea cum crede de cuviinţă.
„Într-o economie de piaţă funcţionează cererea şi oferta. Într-o economie de piaţă fiecare este liber în ceea ce priveşte business-ul să procedeze cum crede de cuviinţă. Nu zic că rezultatul final este un rezultat bun şi că nu sunt cazuri în care turiştii români sunt descurajaţi de preţurile de la noi, fie că discutăm în unele cazuri de litoral sau de alte locaţii din zona de munte, însă aşa este într-o economie liberă, democratică. Dorim o economie de piaţă„, a susţinut acesta.
Lipsă de promovare a agenţilor economici pe plan internaţional
Cadariu a spus că există o problemă cu partea de promovare a agenţilor economici pe plan internaţional şi trebuie adoptată o schemă de minimis pentru participarea individuală a acestora la târgurile şi expoziţiile organizate în străinătate.
„Tot în ceea ce priveşte turismul, avem o problemă cu ceea ce înseamnă promovarea în plan internaţional, pentru că nu este încă adoptată o schemă de minimis care să permită participarea agenţilor economici individual la standurile României şi pot participa în momentul de faţă doar în cadrul asociaţiilor sau din partea UAT-urilor, dar nu o pot face individual. Trebuie să o adoptăm, este una dintre priorităţi”, a precizat el.