Vouchere de vacanţă 2022. Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că este optimist că 2022 va fi cel mai bun an pentru turismul din România, de la Revoluţie şi până în prezent, în ciuda conflictului armat care are loc în Ucraina. Daniel Cadariu a declarat, duminică, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că este optimist în ceea ce priveşte turismul din România.
”În condiţiile în care conflictul din Ucraina durează de două luni de zile, am ceva semne de întrebare, dar rămân optimist. Încă mai cred că în 2022 din punct de vedere al unor indicatori, pentru turismul românesc ar putea fi cel mai bun an, cel puţin de la Revoluţie încoace, pentru noi, pentru români”, a declarat Daniel Cadariu.
Vouchere de vacanţă 2022. Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, Cadariu s-a referit la sprijinul pe care sectorul HoReCa l-a primit de la stat pe perioada pandemiei de COVID-19. ”Mă bazez în primul rând pe lucrurile făcute încă de la început, chiar din luna decembrie a anului trecut pentru că, evident, fără a şti că urmează un astfel de conflict începând cu acel moment am accelerat nişte lucruri. Unele erau întârziate, altele erau cumva pe un orizont de aşteptare. Mă refer la închiderea unor măsuri de sprijin şi totuşi au fost măsuri de sprijin care pentru cei din HoReCa, din industria turismului, în doar câteva luni de zile a însemnat o intrare de capital de aproape 800 milioane de euro”, a mai afirmat ministrul, care a explicat că acesta a fost ajutorul de stat pe perioada pandemiei.
Vouchere de vacanţă 2022. Ministrul Turismului a adăugat că, strict pentru compensarea pierderilor HoReCa, au fost alocaţi 450 milioane de euro. ”Strict pentru compensarea pierderilor HoReCa au ajuns la aproximativ 8.300 de beneficiari, 450 milioane euro, iar în cadrul Măsurii 2, cea cu granturi de lucru de până la 200.000 de euro, alţi 6.500 de operatori economici din turism au beneficiat de 360 milioane euro”, a declarat Cadariu.
Întrebat dacă cei din HoReCa sunt mulţumiţi cu aceşti bani, Cadariu a precizat că ”răspunsul ar trebui calibrat”.
”Răspunsul ar trebui calibrat, făcând referire la toate domeniile economiei româneşti pentru că dacă discutăm doar de unul, poţi primi un răspuns nu încurajator. Însă, revenind, tot în decembrie, am reuşit să punem în aplicare măsura tichetelor de masă pentru sectorul bugetar”, a declarat Cadariu.
Cadariu: Sper să depăşim un milion şi jumătate de turişti străini care să vină în România în 2022 / Sprijin pentru cei care aduc turişti străini
Daniel Cadariu a declarat, duminică, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că va fi stimulată activitatea de a aduce turişti străini în România.
”În 2019, indicatorii spuneau că au ajuns în România 2,7 milioane de turişti străini şi exact pentru a ajuta cumva şi acest aspect, noi am pregătit la minister şi urmează, cred, în cursul lunii iunie, să derulăm un program prin care vom stimula exact acest sector, acea activitate de a aduce turişti străini în România. Pentru că orice turist care vine în România şi beneficiază de aceste servicii este egal cu a exporta, practic, servicii turistice şi acest program îi va încuraja, îi va premia, îi va bonusa pe cei din agenţiile de turism care vor aduce turişti străini în România. Lucrăm la forma finală a programului, aşteptăm, în urma discuţiilor cu STS, forma finală a platformei pentru a fi în situaţia în care undeva în cursul lunii iunie să demarăm acest program pentru a sprijini exact incommingul din România”, a declarat Cadariu.
Ministrul Turismului este de părere că anul acesta 1,5 milioane de turişti străini vor veni în ţara noastră. ”Eu sper să depăşim un milion şi jumătate de turişti străini, având în vedere că în cursul anului 2021, în condiţiile în care au fost încă restricţii generate de pandemie, au fost 840.000 de turişti”, a declarat Daniel Cadariu
Cadariu, întrebat dacă i se pare scump pe litoralul românesc: În anumite situaţii, da
”În anumite situaţii, da. Şi nu îmi explic cum o anumită parte dintre români preferă la anumite preţuri, în anumite locaţii, să meargă în concediu. Concluzia mea e doar că îşi permit că altfel nu înţeleg”, a declarat Cadariu.
Acesta s-a referit şi la logo-ul de ţară şi s-a întrebat de ce nu s-a folosit timp de 10-12 ani. ”Este logo şi brandul de ţară al României. La vremea respectivă s-au cheltuit 30 milioane de euro, bani europeni, prognoza fiind pe 70 de milioane, dar diferenţa nu s-a mai cheltuit. S-au cheltuit 30 milioane de euro pentru a decide, pentru România, un logo, un brand de ţară şi acţiuni de promovate. Mă întreb de ce de 10-12 ani un bun al României nu este folosit. Am făcut două demersuri. Am emis un ordin în care am instituit obligativitatea ca în toate structurile de primire turistică din România, sunt 18.300 clasificate, vor fi obligate să afişeze logo şi brandul. În paralel am emis un alt ordin de ministru şi am constituit un consiliu de logo naţional, în care am chemat toţi specialiştii, patronate, sindicate, pentru a se pronunţa, cum revigorăm folosirea brandului”, a declarat Daniel Cadariu.