Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii de la privat. Cei 3000 de lei se deduc din impozitul pe venit

Voucherele de vacanță de care beneficiază angajații care lucrează la stat ar putea deveni realitate și pentru salariații care activează în mediul privat.
Filip Stan
08 mart. 2023, 18:44
Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii de la privat. Cei 3000 de lei se deduc din impozitul pe venit

Vouchere de vacanţă 2023. Angajații din mediul privat ar putea să beneficieze, din banii datorați ca impozit pe venit, de vouchere de vacanță de câte 1.450 de lei anual, din 2024, dacă o propunere legislativă recent înregistrată la Senat ar ajunge să devină lege. În schema propusă de inițiatori, angajatorii ar fi doar simpli intermediari, obligați să ducă la Finanțe câte o listă cu angajații care ar trebui să primească voucherele. Inițiatorilor le scapă însă cel puțin un lucru important în toată această schemă gândită pentru mediul privat, scrie avocatnet.ro

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță vine cu o propunere inedită: angajatorii privați să poată cere de la stat, mai exact, de la finanțele publice județene, vouchere de vacanță pentru angajații lor, în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat. Propunerea se află însă abia la începutul parcursului legislativ, trebuind să fie adoptată la deputați (Forul decizional) și aprobată prin semnătura președintelui statului pentru a ajunge să se aplice. Ca orizont de timp, parlamentarii (numeroși) semnatari propun aplicarea viitoarei legi din ianuarie 2024.

Angajări la IKEA. Se oferă prime de sărbători, vouchere de vacanță, transportul e decontat. „Muşchii” sunt un atu la interviu
În mare, parlamentarii au stabilit în propunerea recent înregistrată la Senat ca fiecare angajat din mediul privat să poată primi vouchere de vacanță de 1.450 de lei anual, dar numai de la un singur angajator, la care va depune o declarație pe propria răspundere manifestându-și opțiunea pentru a primi pe respectivul contract de muncă voucherele.

4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, în contextul în care proiectul de lege va trece de Parlament și va fi promulgat ulterior de Președintele Klaus Iohannis. Totodată, parlamentarii susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.

Inițiatorii proiectului arată că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar că 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Dacă vă întrebați care e sursa de finanțare a acestor cheltuieli pe care le-ar avea statul, răspunsul este oferit prin chiar propunerea legislativă: din impozitul pe venit datorat de angajat. De aici însă vedem, din start, că unele categorii de angajați sunt excluse din start de la beneficiul acordării voucherelor: cei scutiți de impozitul pe venit. O altă problemă e în cazul celor care au contribuit mai puțin la stat sau au contracte pe perioadă determinată ce nu se întind pe întreaga perioadă a anului fiscal – e discutabil în ce măsură un angajat care a avut doar câteva luni de contribuție la stat în anul precedent are același drept la vouchere de vacanță cu cel care a contribuit un an întreg.

Mai mult, parlamentarii propun înlăturarea interdicției care există în prezent în OUG 8/2009 cu privire la cumularea voucherelor cu prima de vacanță sau biletele de odihnă – în același an fiscal, angajații vor putea primi și vouchere, și primă, și bilete de odihnă, dacă e cazul.

Angajatorii vor trebui să depună obligatoriu la Finanțe listele cu angajații și declarațiile de opțiune, din propunere reieșind destul de clar faptul că aceste vouchere ar urma să fie acordate tuturor angajaților plătitori de impozit pe venit – adică, cu alte cuvinte, beneficiul nu va depinde de angajator, acesta fiind doar un intermediar în obținerea voucherelor pentru angajații săi.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să ştie angajaţii, ce este total interzis în acest an. Când expiră tichetele de vacanţă!
Motivul principal pentru care parlamentarii vor să acorde acest beneficiu pentru circa 4,2 milioane de angajați din mediul privat nu este tocmai cel evident – încurajarea turismului autohton sau suplimentarea beneficiilor pentru salariați. Deși aceste motive sunt citate în expunere, motivul principal este necesitatea de a crește gradul de conformare fiscală. Mai exact, încurajarea încheierii de contracte de muncă și, astfel, plata dărilor fiscale aferente către stat.

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.”, scrie în expunerea care  însoțește propunerea în Parlament, iar inițiatorii amintesc de efectul benefic al acordării voucherelor de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar.

Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră, se pot deconta transport şi spa cu tichetele de vacanţă
Acoperirea cheltuielilor de vacanță, voucherele ori primele de vacanță sunt printre beneficiile extrasalariale preferate de angajatori și angajați deopotrivă, o parte fiind însoțite de un regim fiscal care face cheltuiala angajatorului mai mică și câștigul angajatului, mai mare. Ca idee, acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat, la acest moment, se face tot conform OUG 9/2008, iar nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților de la privat sub formă de vouchere de vacanță reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară –  voucherele sunt impozitate cu 10%, dar nu li se aplică deloc contribuții atâta timp cât se încadrează în plafonul antemenționat.

Vorbim, așadar, de o cheltuială a angajatorului, care beneficiază de un regim fiscal avantajos dacă se respectă condițiile prescrise. Ceea ce propun parlamentarii prin acest proiect, este, practic, acordarea din banii statului a aceleiași sume pe care o pot primi și bugetarii. În continuare, angajatorii cu posibilități financiare îndestulătoare vor putea să le acorde și mai mulți bani de vacanță angajaților, ca beneficiu extrasalarial, peste ceea ce le-ar oferi statul.

Cum funcționează și ce sumă acoperă voucherele de vacanță pe care le primesc bugetarii
Începând cu 2022, tichetele de vacanță au început să fie disponibile numai pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei, aceeași sumă care se acorda și anterior. Perioada de valabilitate a voucherelor emise în 2022 este de un an, însă vestea bună pentru turiști este că statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv. Litoralul românesc este principala destinație în care turiștii folosesc voucherele de la stat.

Tichetele pot fi utilizate numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit. Important de precizat este faptul că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile (pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui document de identitate) și nici rambursabile.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 25 iulie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Costă sub 5 lei și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Adio, tenis! Fostul lider WTA se retrage definitiv: Episod final
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Guvernul aprobă proiect de lege pentru continuarea activității ELCEN ca serviciu public în Capitală
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!