Vouchere de vacanţă 2023. Anunţul Guvernului pentru milioane de bugetari

Anul 2022 confirmă că România este o destinaţie turistică rezilientă şi că reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru cei din sectorul bugetar a fost cea mai bună decizie, afirmă Cadariu.
Alina Costache
13 feb. 2023, 13:02
Vouchere de vacanţă 2023. Anunţul Guvernului pentru milioane de bugetari
Vouchere de vacanţă 2023

Vouchere de vacanţă 2023. Ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, afirmă că anul 2022 a confirmat că România este ”o destinaţie turistică rezilientă” şi că autorităţile au luat cea mai bună decizie privind reintroducerea voucherelor de vacanţă.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în anul 2022, au însumat 11.299.100 persoane, în creştere cu 21,8% faţă de anul 2021. De asemenea, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2022 de 17.265.300 persoane, în creştere cu 48,3% comparativ cu anul 2021.

Vouchere de vacanţă 2023. Creşte valoarea de la 1 ianuarie, dar cresc şi amenzile. Cum rişti să rămâi fără tichetele de vacanţă
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna decembrie 2022, au însumat 1.036.900 persoane, în creştere cu 89,6% faţă de luna decembrie 2021, în timp ce plecările vizitatorilor români în străinătate au însumat 1.205.400 persoane, în creştere cu 46,5% comparativ cu luna decembrie 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul ţării noastre şi fiecare dintre noi îşi poate convinge confraţii că avem cu ce ne mândri”, spune Constantin-Daniel Cadariu. Cel mai bine se vede creșterea în segmentul turiştilor străini, unde, deşi s-a depăşit pragul de 1,5 milioane, prag stabilit la început de an, mai e de recuperat un decalaj de 40% faţă de 2019. Schema lansată de la 1 ianuarie este disponibilă tot anul, timp de 5 ani și sunt speranțe să rezolve parţial această necesitate.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să ştie angajaţii, ce este total interzis în acest an. Când expiră tichetele de vacanţă!

Anul 2022 confirmă că România este o destinaţie turistică rezilientă şi că reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru cei din sectorul bugetar a fost cea mai bună decizie. Obiectivul a fost încurajarea românilor să îşi (re)descopere ţara. Cifra cea mai bună este cea care arată că fluxul turiştilor români din unităţile de cazare din decembrie 2022 a fost aproape la acelaşi nivel cu cea din decembrie 2019, chiar dacă nu a fost zăpadă, diferenţa fiind de mai puţin de 1%”.

Întrebări frecvente: Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Pot fi vândute?

NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Sunt diferențe de preț între  pachetul plătit cu vouchere și cel plătit cash?

Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.

Sunt impozitate?

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Expiră?

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.

Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanță?

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Vouchere de vacanţă 2023 pentru 4,2 milioane de angajaţi la privat. Totul se decontează din CAS

Vouchere de vacanţă 2023. Veşti bune pentru 4,2 milioane de români care lucrează în mediul privat. Aceştia ar putea primi vouchere de vacanţă, decontate 100% din CAS. Este anunţul făcut chiar de ministrul Turismului. Nu se ştie exact care va fi valoarea acestor vouchere. Cert este că angajaţii la stat primesc vouchere de vacanţă în valoare de 2.550 de lei, iar de la 1 ianuarie valoarea acestora va creşte la 3.000 de lei.

Vouchere de 3000 de lei pentru plata facturilor. Cea mai bogată primărie plusează în criza energetică

Ministrul Turismului susţine că va fi un efort bugetar destul de mare, aproximativ un miliard de lei, iar această decizie ar putea fi luată pentru a revitaliza industria HoReCa. În acest moment, angajatorii pot oferi vouchere de vacanţă angaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea acestora maximă poate ajunge la echivalentul a şase salarii brute. Mai mult, angajatorii sunt scutiţi de contribuţia asiguratorie pentru muncă în valoare de 2,25% din salariul mediu brut al angajatului.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Anunţ important pentru bugetari, ce se întâmplă cu cele neconsumate anii trecuţi

Doar 27,7% dintre români au beneficiat de majorări salariale pe parcursul acestui an, 47,1% dintre aceștia au beneficiat de creșteri de salarii de până la 5%, iar 36,8% de majorări între 5% și 10%, rezultă dintr-un sondaj.

Potrivit Mediafax, la întrebarea dacă au beneficiat de creșterea salariului de la începutul anului, 61,6% dintre respondenți au precizat că nu au beneficiat de majorări salariale, 27,7% au spus că salariile le-au crescut, în timp ce 10,6% au ales să nu răspundă la întrebare.

Vouchere de vacanţă 2023. Milioane de bugetari vor primi mai mulţi pe card. Detaliul care creşte valoarea tichetelor de vacanţă

După nivelul salariilor, 45,2% dintre respondenții cu venituri lunare peste 10 000 de lei au beneficiat de majorări salariale, în timp ce pe segmentul celor cu venituri între 2 500 și 5 000 de lei lunar ponderea este de 34,5%, iar în cazul celor cu salarii mici, sub 2 500 lei/lună, ponderea celor care au beneficiat de majorări este doar 20,7%.

În funcție de studii, 38,6% din cei cu studii post-universitare au beneficiat de indexări ale salariilor, 28,4% din cei cu studii superioare, în timp pe pe segmentul celor cu studii medii doar 28,4% au beneficiat de majorări de salarii.

47,1% dintre respondenți afirmă că procentul de majorare a fost de până în 5% și doar 5,1% au beneficiat de majorări cu peste 20% a salariilor. Alți 36,8% spun că au primit între 5-10% în plus la salariu și 10,9% susțin că salariul le-a fost mărit cu sume între 10—20%. Dintre cei care au beneficiat de majorări salariale, 35,6% declară că reușesc să pună în mod regulat bani de-o parte, mai mult decât media generală – 24,6%.

Sondajul a fost realizat online în luna octombrie, pe un eșantion de peste 1.250 de respondenți persoane fizice din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!