Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite: „Statul nu-şi mai permite să le acorde, din 2025 vor fi eliminate”

Adrian Negrescu a subliniat că această politică a voucherelor de vacanță a blocat, practic, ”locurile de cazare din România pentru bugetari, având în vedere că numărul beneficiarilor depășește un milion”. Astfel, o vacanță în România, la un hotel de 4 stele, a ajuns să coste mai mult decât în Grecia, Turcia, Bulgaria dar și Franța, Italia și Spania.
Filip Stan
13 mart. 2024, 12:17
Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite:

Vouchere de vacanţă 2024. Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit despre voucherele de vacantață care, în opinia lui, au distorsionat economia, au generat o discriminare și, prin urmare, trebuie regândite, inclusiv pentru ca hotelierii să nu mai umfle prețurile de cazare.

”Voucherele de vacanță au ajutat industria HORECA în trecut, și-au atins scopul, dar a sosit momentul să fie eliminate sau regândite. De ce? Pentru că, în primul rând, statul nu își mai permite să le acorde, având în vedere deficitul uriaș cu care se confruntă. Pe de altă parte, voucherele de vacanță au distorsionat economia, concurența în domeniu, au dat peste cap ofertele hoteliere și au facilitat accesul discreționar la cazare”, a spus analistul Adrian Negrescu pentru DCBusiness.

Și a explicat: ”Au distorsionat economia, pentru că au eliminat, practic, concurența în materie de prețuri și servicii. Operatorii din sectorul de turism au crescut prețurile pînă la limita maximă a voucherelor, pentru a exploata cât mai mult banii statului, astfel că tarifele de cazare au ajuns să fie cele mai mari din regiune.

Astfel, o vacanță în România, la un hotel de 4 stele, a ajuns să coste mai mult decât în Grecia, Turcia, Bulgaria dar și Franța, Italia și Spania. Pentru cei care nu au acces la vouchere, a devenit practic imposibil financiar să mai meargă în vacanță la munte sau la mare, în sezon, motiv pentru care tot mai mulți au ales străinătatea”, a punctat analistul.

Vouchere de vacanţă 2024.  Adrian Negrescu a subliniat că această politică a voucherelor de vacanță a blocat, practic, ”locurile de cazare din România pentru bugetari, având în vedere că numărul beneficiarilor depășește un milion”. În opinia analistului, s-a creat ”o discriminare evidentă între cei care primesc și cei care nu primesc vouchere de la stat. Statul iși trimite unii cetățeni în vacanță pe bani publici, pe ceilalți îi ignoră și îi stoarce de bani”, a concluzionat analistul.

În plus, a adăugat el, ”voucherele de vacanță, chiar dacă au alimentat cu larghețe conturile hotelierilor, au redus concurența în domeniu. Cu rezervările umplute de cei cu vouchere, hotelierii s-au relaxat, n-au mai făcut investiții și s-au focusat doar pe asigurarea condițiilor minime pentru a-i satisface pe cei veniți pe gratis în vacanță.

Așa am ajuns să avem hoteluri de calitate pe care să le numeri pe degete, am ajuns ca ofertele hoteliere din România să rămână, în marea lor majoritate, la nivel de cazare și mic dejun. Nu s-a mai investit în modernizare, în facilitățile de masă, în restaurante, în distracție și atracții turistice pentru simplul motiv că aceste cheltuieli nu sunt acoperite de vouchere.

Voucherele de vacanță au mai generat o mare problemă. România a pierdut net concurența cu operatorii hotelieri din Bulgaria, Grecia, Turcia si Egipt. Am ajuns ca turiștii străini de pe Litoral, de exemplu, să fie tot mai puțini, în condițiile în care, în sezon estival, majoritatea locurilor de cazare sunt blocate. Iar turiștii străini vin să consume, să se distreze, să cheltuiască bani etc.

La cum arată deficitul bugetar în perspectiva următorilor ani, România nu își mai permite să asigure vacanțe gratuite pentru peste 1 milion de oameni. Dacă nu se vor găsi bani, probabil din 2025 vor fi eliminate.

Pe de altă parte, cred că o soluție intermediară ar fi transformarea acestora într-un instrument de stimulare a consumului. Statul ar trebui să regândească mecanismul voucherelor de vacanță în sensul de a obliga beneficiarii să contribuie din fonduri proprii la oferta de cazare, cu un 20-30% din valoarea vacanței. În acest fel, povara financiară a statului ar scădea. În plus, cred că voucherele ar trebui acordate exclusiv pentru cazare, fără servicii de masă, obligând astfel atât hotelierii să investească în oferte optime de masă.

Și, poate cel mai important,  dacă tot se plâng hotelierii de pe litoral, de exemplu, că sezonul în România este foarte scurt și astfel trebuie să crească tarifele, aș limita voucherele de vacanță la extrasezon, extinzând astfel funcționarea hotelurilor și asigurându-le un venit nesperat”, a estimat analistul financiar Adrian Negrescu.

Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare importantă pentru milioane de români

Vouchere de vacanţă 2024. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 11 martie, un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual.

În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare. Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă„, stipulează proiectul.

Vouchere de vacanță 2024. Ce se întâmplă cu cei care lucrează part-time sau cu ora

Potrivit acestui act normativ, voucherul de vacanţă este atât cel emis pe suport de hârtie, cât şi voucherul de vacanţă pe suport electronic.

„Prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată. Voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online. Angajatorul stabileşte, cu respectarea dispoziţiilor alin. (24), modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă, respectiv pe suport hârtie sau pe suport electronic. La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea voucherelor de vacanţă exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente emiterea dispozitivului fizic al voucherului de vacanţă, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, prevede legea. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare majoră pentru bugetari, cine mai primeşte şi de când se alimentează cardurile cu suma mărită

Vouchere de vacanţă 2024. Acest beneficiu suplimentar nu-l vor primi toţi bugetarii în acest an. Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, de voucherele de vacanţă vor avea parte doar anumiţi angajați, care nu depăşesc plafonul stabilit de ordonanţa trenuleţ. Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, în loc de 1.450 de lei, cum s-au acordat până acum conform cu OUG nr.8/2009.

Senatul României a adoptat propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de voucherele de vacanță la fel cu cei de la stat. Aşadar, peste 4 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii, spune economiştii.

Vouchere sociale pentru mai mulţi români. Când intră banii pe carduri, anunţ făcut de Adrian Câciu

Inițiatorii proiectului arătau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, şi între 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Voucherele de vacanţă sunt oferite de obicei în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi-au planificat concediile. Dar nu există o regulă generală în acest sens, fiecare companie stabilindu-și propria strategie internă.

De exemplu, unele instituţii aleg să le acorde aceste ticuete în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei. Dar marea majoritate le acordă pentru vacanţa de vară a angajaţilor.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Vouchere de vacanţă 2024, decontate şi pentru transport şi mese

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanţă 2024. Vestea anului pentru angajaţii din privat. Beneficiul extrasalarial de 1.600 de lei!

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Nouă cetățeni români evacuați din Mayotte după ciclonul Chido
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina