Vouchere de vacanţă 2024. ANAT susţine că agenţiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de tichete de vacanţă.
În mod deosebit sunt apreciate vacanţele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din preţul standard, pentru achiziţionarea din timp a biletelor.
Dacă programul „Înscrieri timpurii” presupune că datele rezervării nu pot fi modificate, există si categoria rezervărilor „flexibile”, care permit atât modificarea datei sejurului, cât şi destinatia aleasă sau hotelurile, numai în interiorul României.
În plus, întrucât începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanţă pot fi folosite şi pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.
Aproximativ 70% dintre angajaţi primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanţă sunt menţionate frecvent printre acestea. De asemenea, voucherele de vacanţă sunt în topul beneficiilor oferite de angajatori pentru a atrage şi reţine talente.
În afară de beneficiile aduse angajaţilor, voucherele de vacanţă au susţinut şi turismul intern.
ANAT arată că susţine extinderea acestui beneficiu şi pentru angajaţii din sectorul privat, în condiţii avantajoase. Totuşi, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajaţii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluşi de la dreptul de a primi vouchere de vacanţă, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în ţară.
Valoarea unui voucher de vacanţă este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajaţii din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă şi activităţi la destinaţie.
Vouchere 2024. Anunţ oficial pentru milioane de români, banii se dau de Crăciun
Vouchere de vacanţă 2024. Tichetele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și, din păcate, valabilitatea lor nu poate fi prelungită. Singura excepția a fost în perioada pandemică, în care valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2022 s-a prelungit până pe 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021).
Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandată planificarea vacanțelor din timp. Vestea bună este că acestea pot fi utilizate pentru a planifica vacanțe după data expirării.
De exemplu, dacă vouchere de vacanță expiră pe 1 septembrie 2024, se poate rezerva un sejur pe 30 august 2024 pentru orice altă lună din an.
Tichetele de vacanță sunt impozitate cu 10% și pot fi folosite doar pe teritoriul României, la unitățile de cazare de pe lista partenerilor care acceptă voucherele de vacanță.
Tichetele de vacanță le pot primi angajații care activează în domeniul public și au salariul sub 8.000 de lei. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, angajații din instituțiile publice beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei de angajat pe an, sumă care a crescut la 1.600 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.
O categorie specială de angajați din instituțiile publice beneficiază de decontarea serviciilor turistice în limita a 1.600 de lei pentru salariat, pentru cei care au salariul net de 8.000 de lei inclusiv.