Vouchere de vacanţă 2024. Când expiră tichetele de vacanţă pentru care aţi plătit deja impozit

Mii de români primesc vouchere de vacanță de la locul de muncă, însă din diferite motive unii nu reușesc să le folosească până le expiră valabilitatea. Vestea bună este că cele nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanța după ce expiră.
Filip Stan
16 aug. 2024, 18:32
Vouchere de vacanţă 2024. Când expiră tichetele de vacanţă pentru care aţi plătit deja impozit
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanţă 2024.  Tichetele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și, din păcate, valabilitatea lor nu poate fi prelungită. Singura excepția a fost în perioada pandemică, în care valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2022 s-a prelungit până pe 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021).

Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandată planificarea vacanțelor din timp. Vestea bună este că acestea pot fi utilizate pentru a planifica vacanțe după data expirării.

De exemplu, dacă vouchere de vacanță expiră pe 1 septembrie 2024, se poate rezerva un sejur pe 30 august 2024 pentru orice altă lună din an.

Tichetele de vacanță sunt impozitate cu 10% și pot fi folosite doar pe teritoriul României, la unitățile de cazare de pe lista partenerilor care acceptă voucherele de vacanță.

Tichetele de vacanță le pot primi angajații care activează în domeniul public și au salariul sub 8.000 de lei. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, angajații din instituțiile publice beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei de angajat pe an, sumă care a crescut la 1.600 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

O categorie specială de angajați din instituțiile publice beneficiază de decontarea serviciilor turistice în limita a 1.600 de lei pentru salariat, pentru cei care au salariul net de 8.000 de lei inclusiv.

Voucherele de vacanță au apărut în 2017, atunci când Mircea Dobre era ministrul Turismului, fiind oferite angajaților din domeniul public.

Deși s-a precizat clar că voucherele de vacanță sunt netransmisibile, din cauza dezinformării, mai mulți români riscă amenzi usturătoare prin vânzarea lor. Astfel de oferte apar tot mai des pe grupurile de turism de pe rețelele de socializare, generând numeroase victime.

„Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;
b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea”, arată legea nr. 165 din 2018, care reglementează atât acordarea tichetelor de masă, cât și pe cea legată de vouchere sau tichete cadou”, conform Legii în vigoare.
De asemenea, Legea îi sancționează și pe cei care primesc tichetele de la titulari.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă“, se mai arată în legea nr. 165. Comercializarea lor este strict interzisă, iar amenda se poate ridica la suma de 26.600 de lei.

Pentru a te bucura din plin de voucherele de vacanță, este recomandabil să verifici în permanență termenii și condițiile, dar și termenul de valabilitate.

Vouchere de vacanţă 2024. Cine pierde tichetele de vacanţă, anunţ de ministrul Economiei. Cum s-a schimbat legislaţia

Este prima vară în care nu toți bugetarii primesc vouchere de vacanţă. Concret, vor putea merge în vacanță cu bani de la stat doar bugetarii care au salariul net mai mic de 8.000 de lei.

Voucherele de vacanță destinate bugetarilor au o valoare fixă de 1.600 de lei, aceasta fiind suma alocată în cazul unui program full-time. În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Eliminarea voucherelor de vacanță. Ministrul Oprea vine cu explicații: Este și în interesul angajatorului să putem să mergem în concediu

Ministrul Economiei a abordat recent subiectul voucherelor de vacanță la DC News. Radu Oprea a oferit informații de ultimă oră privind dezvoltarea economică a statului, industria turismului, dar și alte aspecte. Un subiect principal a fost legat de eliminarea voucherelor de vacanță pentru cei care au salarii de peste 8000 de lei. Această retragere nu a fost văzută cu ochi buni inclusiv din HoReCa.

„Majoritatea celor care beneficiau de aceste vouchere de vacanță chiar aveau nevoie”

„Aici lucrurile sunt discutabile din perspectiva valorii până la care ajung aceste vouchere de vacanță. În principal, discutăm de suma de 8.000 de lei net. Este o sumă considerabilă. Majoritatea celor care beneficiau de aceste vouchere de vacanță chiar aveau nevoie pentru că aveau venituri mai mici. Pentru România, pentru felul în care arată sistemul bugetar, cred că 8000 de lei net este o sumă cuprinzătoare. Voucherele de vacanță, într-adevăr, au avut un rol benefic în România. Concediul este refacerea capacității de muncă. Este și în interesul angajatorului să putem să mergem în concediu, astfel încât să putem să fim în continuare prezenți la locul de muncă, cu productivitate.

Un avantaj a fost că oamenii cu venituri mai mici și-au putut permite să-și facă concedii în România. Erau niște statistici mai vechi care spuneau că 40% dintre români nu fac concediu, din varii motive. Unul principal era legat de veniturile pe care le au. Am mai avut un avantaj. A crescut foarte tare numărul clasificărilor pe care ministerul nostru îl face. Adică, o stea, două stele, trei stele sau margarete pentru pensiuni. Clasificare însemnând certificarea unui standard de calitate pe care îl primește turistul atunci când merge într-o unitate hotelieră, într-o cazare. Atunci, au venit din ce în ce mai mulți proprietari de hotel, de pensiuni, să se înregistreze.

Acesta este un lucru bun, pentru că am reușit să extragem din economia neagră și gri către economia albă din ce în ce mai multe unități de cazare. Încercăm să facem lucrul acesta cu diverse clasificări, inclusiv pe partea de airbnb. Am avut această discuție de foarte multe ori. A fost un efort foarte mare, dar cred că se vor lua din nou în calcul”, a spus ministrul Economiei.

Vouchere de vacanţă 2024. Au trecut alegerile, iar acum reîncepe războiul pe bani între stat şi bugetari. Până la finalul lunii, Guvernul trebuie să taie până la două sute de mii de posturi vacante. Iar România s-a angajat ca niciun spor să nu treacă de 20% în condițiile în care acum sunt sporuri care ajung şi la 80%. În plus, vara aceasta este prima în care o parte dintre bugetari rămâne fără vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

Totodată, este și prima vara în care nu toți bugetarii primesc vouchere de vacanță. Concret, vor putea merge în vacanță cu bani de la stat doar bugetarii care au salariul net mai mic de 8.000 de lei.

Se reduce și numărul secretarilor de stat cu cel puțin 20%. Iar funcțiile de conducere nu trebuie sa depășească 8% din totalul posturilor.

Și schimbările nu se opresc aici, Guvernul trebuie sa prezinte public noua lege a salarizării bugetare. Angajamentul României este ca niciun spor sa nu fie mai mare de 20%, asta deși, în prezent, sunt sporuri care ajung la 80%.

Vouchere de vacanţă 2024, valoare fixă de 1.600 de lei pe an din 2024

Voucherele de vacanță destinate bugetarilor au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an, aceasta fiind suma alocată în cazul unui program full-time. În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Este important de menționat că această facilitate se aplică doar personalului cu salarii lunare nete care nu depășesc suma de 8.000 lei. Prin urmare, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei sunt eligibili pentru a beneficia de aceste vouchere de vacanță.

Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Voucherele de vacanţă se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie știut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care au fost primite. Așadar, după 12 luni, voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul lunar.

Angajații de la stat vor primi și anul acesta vouchere de vacanță. Deși guvernul s-a lăudat că a majorat valoarea acestora de la 1450 lei la 1600 de lei, în realitate beneficiarii vor avea de pierdut pentru că tichetele se impozitează cu 20%, față de 10% cât  era până acum.

Concret, un angajat din Educație va plăti un impozit de 320 de lei pentru voucherele de vacanță, astfel încât valoarea netă va fi de 1280 de lei.

Până anul acesta, tichetele de vacanță de 1450 de lei se impozitau cu 10%, beneficiarii rămânând cu 1305 lei (contravaloare servicii turistice).

În plus, din acest an, bugetarii care au salarii nete mai mari de 8000 de lei nu mai primesc vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără banii de concediu

Vouchere de vacanţă 2024. A început sezonul estival, iar mulți dintre români încep să-și facă planurile pentru concediu, mai ales că şi cardurile de vacanţă sunt alimentate. Ceva mai câștigați sunt românii care lucrează în sectorul public și care beneficiază de vouchere de vacanță, ieșind ceva mai ieftin cu realizarea concediului. Cu toate că tichetele de vacanță sunt nominale și netransmisibile, iată că pe grupurile de „specialitate” de pe rețelele de socializare sau pe platforme de vânzare, se vând astfel de vouchere, oamenii riscând amenzi destul de usturătoare.

Voucherele de vacanță au apărut în anul 2017, atunci când Mircea Dobre se afla la cârma ministerului Turismului, fiind oferite angajaților din sectorul public. Cu toate că voucherele sunt oferite ca un stimul sectorului public, iată că există persoane care, pentru că nu se pot bucura de un concediu, sau din alte motive, ajung să vândă aceste tichete, pentru a scoate un ban în plus. Pe grupurile de turism de pe rețele de socializare, și nu numai, au început să apară tot felul de oferte, de „nerefuzat”.

Ca de exemplu, un cetățean vinde un card de vacanță cu un sold disponibil de 1.600 de lei, cerând în schimbul lui 1.300 de lei. Pe de altă parte, o altă persoană vinde un card de tichete de vacanță cu 1.250 de lei, suma de pe cardul de vacanță fiind de 1.450 de lei.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără 1.450 de lei pe card. O nouă tranşă de 1.600 lei impozabili intră până în iunie

Ce spune legislația în vigoare
„Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;
b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea”, arată legea nr. 165 din 2018, care reglementează atât acordarea tichetelor de masă, cât și pe cea legată de vouchere sau tichete cadou”.

Iar legea îi sancționează și pe cei care primesc tichete de la cei care nu sunt titulari. „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă“, se mai arată în legea nr. 165.

Vouchere de vacanţă 2024. Cum să eviţi greşeala care îţi poate distruge concediul, la ce trebuie să fii atent

Vouchere de vacanţă 2024. Reglementările legale sunt clare: voucherele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și pot fi folosite doar de către titular, în baza actului de identitate. Deși acestea pot fi un ajutor substanțial în acoperirea costurilor de cazare, transport și activități recreative, trebuie să fim conștienți că unitățile de cazare nu sunt obligate să accepte plata cu vouchere de vacanță, scrie EVZ.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2024. Cum sunt afectaţi, de fapt, bugetarii: categoria care pierde acest avantaj oferit de stat

Este important să ținem cont că unitățile hoteliere care acceptă aceste tichete au obligația de a le accepta doar de la titularul înscris pe voucher. Ignorarea acestui aspect poate aduce amenzi usturătoare, de până la 13.300 de lei pentru unitățile de cazare și se dublează pentru persoanele fizice care încearcă să-și plătească sejurul cu vouchere care nu le aparțin.

De asemenea, este esențial de menționat că tichetele de vacanță sunt impozitate cu 10% și pot fi utilizate exclusiv pe teritoriul României și la unitățile de cazare partenere programului. Comercializarea acestora este strict interzisă, iar cei care încalcă această regulă se pot confrunta cu amenzi substanțiale, de până la 26.600 de lei.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite: „Statul nu-şi mai permite să le acorde, din 2025 vor fi eliminate”

Este recomandabil să verifici în permanență termenii și condițiile aplicabile voucherelelor de vacanță și să te asiguri că le utilizezi în mod corespunzător pentru a te bucura de beneficiile pe deplin. Având grijă de aceste aspecte, vei putea să te relaxezi și să te bucuri de vacanța meritată fără griji sau surprize neplăcute.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București