Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

Potrivit legii, nu se poate înstrăina un tichet de vacanță nefolosit. Vestea bună este că tichetele de vacanță nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanțe după depășirea termenului de valabilitate.
Filip Stan
17 iun. 2024, 09:03
Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

VOUCHERE DE VACANŢĂ, anuţ Olx : Vanzarea de vouchere e ilegala si nu exista astfel de vouchere de vanzare pe olx, daca apar asemenea anunturi, moderatorii le sterg instant

Vouchere de vacanţă 2024. Mii de români primesc vouchere de vacanță, însă, din varii motive nu toți ajung să le folosească înainte de expirare. Însă, există o modalitate prin care acestea pot fi folosite și după data de expirare.

Prelungirea valabilității voucherelor de vacanță nu este posibilă. Singura excepție a fost perioada pandemică, în care s-a prelungit valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2020 până la data de 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021). Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, angajații din instituțiile publice beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei de angajat pe an, sumă care a crescut la 1.600 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Sunt eligibili pentru tichetele de vacanță doar acei angajați care activează în domeniul public și au un salariu de maximum 8.000 de lei.

Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandat să vă planificați vacanța din timp. Potrivit legii, nu se poate înstrăina un tichet de vacanță nefolosit. Vestea bună este că tichetele de vacanță nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanțe după depășirea termenului de valabilitate.

De exemplu, dacă voucherele de vacanță expiră pe data de 10 iunie 2024, puteți rezerva sejurul pe 9 iunie 2024 pentru august 2024 sau chiar decembrie 2024. Pentru o categorie specială de angajați din instituțiile publice se decontează serviciile turistice în limita a 1.600 de lei pentru salariat, pentru cei care au salariul net lunar mai mic de 8.000 de lei inclusiv.

Tichetele de vacanță pot fi folosite numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala de pe Facebook care te lasă fără banii de concediu

Vouchere de vacanţă 2024. A început sezonul estival, iar mulți dintre români încep să-și facă planurile pentru concediu, mai ales că şi cardurile de vacanţă sunt alimentate. Ceva mai câștigați sunt românii care lucrează în sectorul public și care beneficiază de vouchere de vacanță, ieșind ceva mai ieftin cu realizarea concediului. Cu toate că tichetele de vacanță sunt nominale și netransmisibile, iată că pe grupurile de „specialitate” de pe rețelele de socializare sau pe platforme de vânzări, se vând astfel de vouchere, oamenii riscând amenzi destul de usturătoare.

Voucherele de vacanță au apărut în anul 2017, atunci când Mircea Dobre se afla la cârma ministerului Turismului, fiind oferite angajaților din sectorul public. Cu toate că voucherele sunt oferite ca un stimul sectorului public, iată că există persoane care, pentru că nu se pot bucura de un concediu, sau din alte motive, ajung să vândă aceste tichete, pentru a scoate un ban în plus. Pe grupurile de turism de pe rețele de socializare, și nu numai, au început să apară tot felul de oferte, de „nerefuzat”.

Ca de exemplu, un cetățean vinde un card de vacanță cu un sold disponibil de 1.600 de lei, cerând în schimbul lui 1.300 de lei. Pe de altă parte, o altă persoană vinde un card de tichete de vacanță cu 1.250 de lei, suma de pe cardul de vacanță fiind de 1.450 de lei.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără 1.450 de lei pe card. O nouă tranşă de 1.600 lei impozabili intră până în iunie

Ce spune legislația în vigoare
„Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;
b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea”, arată legea nr. 165 din 2018, care reglementează atât acordarea tichetelor de masă, cât și pe cea legată de vouchere sau tichete cadou”.

Iar legea îi sancționează și pe cei care primesc tichete de la cei care nu sunt titulari. „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă“, se mai arată în legea nr. 165.

Vouchere de vacanţă 2024. Cum să eviţi greşeala care îţi poate distruge concediul, la ce trebuie să fii atent

Vouchere de vacanţă 2024. Reglementările legale sunt clare: voucherele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și pot fi folosite doar de către titular, în baza actului de identitate. Deși acestea pot fi un ajutor substanțial în acoperirea costurilor de cazare, transport și activități recreative, trebuie să fim conștienți că unitățile de cazare nu sunt obligate să accepte plata cu vouchere de vacanță, scrie EVZ.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2024. Cum sunt afectaţi, de fapt, bugetarii: categoria care pierde acest avantaj oferit de stat

Este important să ținem cont că unitățile hoteliere care acceptă aceste tichete au obligația de a le accepta doar de la titularul înscris pe voucher. Ignorarea acestui aspect poate aduce amenzi usturătoare, de până la 13.300 de lei pentru unitățile de cazare și se dublează pentru persoanele fizice care încearcă să-și plătească sejurul cu vouchere care nu le aparțin.

De asemenea, este esențial de menționat că tichetele de vacanță sunt impozitate cu 10% și pot fi utilizate exclusiv pe teritoriul României și la unitățile de cazare partenere programului. Comercializarea acestora este strict interzisă, iar cei care încalcă această regulă se pot confrunta cu amenzi substanțiale, de până la 26.600 de lei.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite: „Statul nu-şi mai permite să le acorde, din 2025 vor fi eliminate”

Este recomandabil să verifici în permanență termenii și condițiile aplicabile voucherelelor de vacanță și să te asiguri că le utilizezi în mod corespunzător pentru a te bucura de beneficiile pe deplin. Având grijă de aceste aspecte, vei putea să te relaxezi și să te bucuri de vacanța meritată fără griji sau surprize neplăcute.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei cai militari în goană prin centrul Londrei, speriați de un autobuz
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?