Vouchere de vacanţă 2024 şi indemnizaţia de hrană, noi reguli de calcul pentru profesori

Profesorii vor beneficia de vouchere de vacanţă în valoare de 1600 de lei în 2024. Prevederea apare în ordonanţa trenuleţ privind mîsurile fiscale din 2024.
Filip Stan
11 feb. 2024, 20:59
Vouchere de vacanţă 2024 şi indemnizaţia de hrană, noi reguli de calcul pentru profesori

Vouchere de vacanţă 2024. Indemnizatia de hrana si voucherele de vacanta pentru profesori se calculeaza prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza, se arata intr-un proiect de Ordonanta de urgenta lansat in consultare publica de Ministerul Educatiei.

Ministerul lamureste in acest fel problema privind calculul indemnizatiei de hrana in cazul profesorilor cu venituri peste 8000 lei, incadrati in regim de plata cu ora/cumul, semnalata de sindicatele din Invatamant inca din luna noiembrie a anului trecut. Atunci, sindicalistii au atras atentia ca „textul legii este interpretat in mod eronat de unele unitati de invatamant si inspectorate scolare”, atat in privinta indemnizatiei de hrana, cat si in privinta voucherelor de vacanta, potrivit portalinvatamant.ro.

Ministerul Educației pregătește o OUG pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat. Se schimbă modul de calcul pentru indemnizația de hrană și pentru vouchere de vacanță
„Tinand cont de faptul ca Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice stabileste un plafon pentru acordarea indemnizatiei de hrana prin raportare la salariile lunare nete, iar sistemul de invatamant are un anumit specific in ceea ce priveste modalitatea de incadrare a personalului didactic cat si in ceea ce priveste norma de munca, in prezent existand dificultati in aplicarea prevederilor art. 18 alin (1) din Legea nr. 153/2017,

Avand in vedere faptul ca prevederile in vigoare afecteaza o parte din personalul din invatamant, se impune adoptarea unei norme derogatorii adaptata sistemului de invatamant care sa poata fi aplicata in mod clar si predictibil, astfel incat drepturile sa poata sa fie asigurate in mod echitabil, se propune astfel ca plafonul pentru stabilirea indemnizatiei de hrana sa se raporteze la functia de baza si nu la salariile nete cumulate obtinute prin incheierea mai multor contracte individuale de munca”, se arata in proiectul de OUG.

Astfel, Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

„La articolul 18 dupa alineatul (1^1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^2) cu urmatorul cuprins:

,,(1^2) Pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea indemnizatiei de hrana prevazute la alin (1) se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza.”

Totodata, Ministerul Educatiei stabileste ca, pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea voucherelor de vacanta prevazute la art.1 alin. (2) din OUG nr. 8/2009 se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza, din luna acordarii acestora.

„Art. III

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 1, dupa alineatul (2^5) se introduce un alineat nou, alineatul (2^6) cu urmatorul cuprins:

„(2^6) Pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea voucherelor de vacanta prevazute la alin. (2) se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza, din luna acordarii acestora.”

 

Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare majoră pentru bugetari, cine mai primeşte şi de când se alimentează cardurile cu suma mărită

Vouchere de vacanţă 2024. Acest beneficiu suplimentar nu-l vor primi toţi bugetarii în acest an. Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, de voucherele de vacanţă vor avea parte doar anumiţi angajați, care nu depăşesc plafonul stabilit de ordonanţa trenuleţ. Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, în loc de 1.450 de lei, cum s-au acordat până acum conform cu OUG nr.8/2009.

Senatul României a adoptat propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de voucherele de vacanță la fel cu cei de la stat. Aşadar, peste 4 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii, spune economiştii.

Vouchere sociale pentru mai mulţi români. Când intră banii pe carduri, anunţ făcut de Adrian Câciu

Inițiatorii proiectului arătau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, şi între 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Voucherele de vacanţă sunt oferite de obicei în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi-au planificat concediile. Dar nu există o regulă generală în acest sens, fiecare companie stabilindu-și propria strategie internă.

De exemplu, unele instituţii aleg să le acorde aceste ticuete în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei. Dar marea majoritate le acordă pentru vacanţa de vară a angajaţilor.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Vouchere de vacanţă 2024, decontate şi pentru transport şi mese

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanţă 2024. Vestea anului pentru angajaţii din privat. Beneficiul extrasalarial de 1.600 de lei!

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Un bărbat atacat de urs în Sântioana, județul Bistrița-Năsăud
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!