Vouchere de vacanţă 2024. Toţi bugetarii pierd 20%, dar unii pierd definitiv dreptul de a primi tichete de vacanţă

Românii care rămân fără tichete de vacanță din această vară. Noi măsuri intră în vigoare de la 1 iulie.
Filip Stan
21 iun. 2024, 21:21
Vouchere de vacanţă 2024. Toţi bugetarii pierd 20%, dar unii pierd definitiv dreptul de a primi tichete de vacanţă
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanţă 2024. Au trecut alegerile, iar acum reîncepe războiul pe bani între stat şi bugetari. Până la finalul lunii, Guvernul trebuie să taie până la două sute de mii de posturi vacante. Iar România s-a angajat ca niciun spor să nu treacă de 20% în condițiile în care acum sunt sporuri care ajung şi la 80%. În plus, vara aceasta este prima în care o parte dintre bugetari rămâne fără vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

Totodată, este și prima vara în care nu toți bugetarii primesc vouchere de vacanță. Concret, vor putea merge în vacanță cu bani de la stat doar bugetarii care au salariul net mai mic de 8.000 de lei.

Se reduce și numărul secretarilor de stat cu cel puțin 20%. Iar funcțiile de conducere nu trebuie sa depășească 8% din totalul posturilor.

Și schimbările nu se opresc aici, Guvernul trebuie sa prezinte public noua lege a salarizării bugetare. Angajamentul României este ca niciun spor sa nu fie mai mare de 20%, asta deși, în prezent, sunt sporuri care ajung la 80%.

Vouchere de vacanţă 2024, valoare fixă de 1.600 de lei pe an din 2024

Voucherele de vacanță destinate bugetarilor au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an, aceasta fiind suma alocată în cazul unui program full-time. În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Este important de menționat că această facilitate se aplică doar personalului cu salarii lunare nete care nu depășesc suma de 8.000 lei. Prin urmare, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei sunt eligibili pentru a beneficia de aceste vouchere de vacanță.

Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Voucherele de vacanţă se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie știut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care au fost primite. Așadar, după 12 luni, voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul lunar.

Angajații de la stat vor primi și anul acesta vouchere de vacanță. Deși guvernul s-a lăudat că a majorat valoarea acestora de la 1450 lei la 1600 de lei, în realitate beneficiarii vor avea de pierdut pentru că tichetele se impozitează cu 20%, față de 10% cât  era până acum.

Concret, un angajat din Educație va plăti un impozit de 320 de lei pentru voucherele de vacanță, astfel încât valoarea netă va fi de 1280 de lei.

Până anul acesta, tichetele de vacanță de 1450 de lei se impozitau cu 10%, beneficiarii rămânând cu 1305 lei (contravaloare servicii turistice).

În plus, din acest an, bugetarii care au salarii nete mai mari de 8000 de lei nu mai primesc vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără banii de concediu

Vouchere de vacanţă 2024. A început sezonul estival, iar mulți dintre români încep să-și facă planurile pentru concediu, mai ales că şi cardurile de vacanţă sunt alimentate. Ceva mai câștigați sunt românii care lucrează în sectorul public și care beneficiază de vouchere de vacanță, ieșind ceva mai ieftin cu realizarea concediului. Cu toate că tichetele de vacanță sunt nominale și netransmisibile, iată că pe grupurile de „specialitate” de pe rețelele de socializare sau pe platforme de vânzare, se vând astfel de vouchere, oamenii riscând amenzi destul de usturătoare.

Voucherele de vacanță au apărut în anul 2017, atunci când Mircea Dobre se afla la cârma ministerului Turismului, fiind oferite angajaților din sectorul public. Cu toate că voucherele sunt oferite ca un stimul sectorului public, iată că există persoane care, pentru că nu se pot bucura de un concediu, sau din alte motive, ajung să vândă aceste tichete, pentru a scoate un ban în plus. Pe grupurile de turism de pe rețele de socializare, și nu numai, au început să apară tot felul de oferte, de „nerefuzat”.

Ca de exemplu, un cetățean vinde un card de vacanță cu un sold disponibil de 1.600 de lei, cerând în schimbul lui 1.300 de lei. Pe de altă parte, o altă persoană vinde un card de tichete de vacanță cu 1.250 de lei, suma de pe cardul de vacanță fiind de 1.450 de lei.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără 1.450 de lei pe card. O nouă tranşă de 1.600 lei impozabili intră până în iunie

Ce spune legislația în vigoare
„Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;
b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea”, arată legea nr. 165 din 2018, care reglementează atât acordarea tichetelor de masă, cât și pe cea legată de vouchere sau tichete cadou”.

Iar legea îi sancționează și pe cei care primesc tichete de la cei care nu sunt titulari. „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă“, se mai arată în legea nr. 165.

Vouchere de vacanţă 2024. Cum să eviţi greşeala care îţi poate distruge concediul, la ce trebuie să fii atent

Vouchere de vacanţă 2024. Reglementările legale sunt clare: voucherele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și pot fi folosite doar de către titular, în baza actului de identitate. Deși acestea pot fi un ajutor substanțial în acoperirea costurilor de cazare, transport și activități recreative, trebuie să fim conștienți că unitățile de cazare nu sunt obligate să accepte plata cu vouchere de vacanță, scrie EVZ.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2024. Cum sunt afectaţi, de fapt, bugetarii: categoria care pierde acest avantaj oferit de stat

Este important să ținem cont că unitățile hoteliere care acceptă aceste tichete au obligația de a le accepta doar de la titularul înscris pe voucher. Ignorarea acestui aspect poate aduce amenzi usturătoare, de până la 13.300 de lei pentru unitățile de cazare și se dublează pentru persoanele fizice care încearcă să-și plătească sejurul cu vouchere care nu le aparțin.

De asemenea, este esențial de menționat că tichetele de vacanță sunt impozitate cu 10% și pot fi utilizate exclusiv pe teritoriul României și la unitățile de cazare partenere programului. Comercializarea acestora este strict interzisă, iar cei care încalcă această regulă se pot confrunta cu amenzi substanțiale, de până la 26.600 de lei.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite: „Statul nu-şi mai permite să le acorde, din 2025 vor fi eliminate”

Este recomandabil să verifici în permanență termenii și condițiile aplicabile voucherelelor de vacanță și să te asiguri că le utilizezi în mod corespunzător pentru a te bucura de beneficiile pe deplin. Având grijă de aceste aspecte, vei putea să te relaxezi și să te bucuri de vacanța meritată fără griji sau surprize neplăcute.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios