Vouchere de vacanţă 2025. Cum poate un angajat să plătească mai multe vacanțe de valori mai mici

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanţă pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanţă.
Filip Stan
17 apr. 2025, 19:57
Vouchere de vacanţă 2025. Cum poate un angajat să plătească mai multe vacanțe de valori mai mici
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanţă 2025. Un angajat poate primi tichete de vacanţă pe card dacă semnează o declaraţie cu două puncte, respectiv că optează pentru a primi cei 800 lei sub formă de vouchere de vacanţă şi că se angajează ca în următoarele 12 luni să plătească cu ele maxim 50% din valoarea pachetului turistic la agenţii şi/sau unităţi de cazare autorizate/clasificate.

„În urma depunerii declaraţiei la angajator, angajatului i se încarcă cardul de tichete cu valoarea de 800 lei şi poate să îşi caute vacanţa dorită în România, recomand prin agenţiile de turism, pentru că numai noi putem adăuga, pe lângă cazare, şi masă, şi bilete la atracţii, la Festivaluri sau la excursii şi tururi locale, pachete de spa si balneare sau bilete de avion sau tren către destinaţia aleasă în România etc”, precizează secretarul general al FPIOR, Corina Martin.

 

Vouchere de vacanţă 2025. Potrivit sursei citate, angajatul poate plăti un sejur sau mai multe (fracţionate) de minimum 1.600 lei – cu 800 de lei primiţi pe card şi cu diferenţa din surse proprii. De asemenea, dacă angajatul doreşte mai multe vacanţe de valori mai mici, de exemplu pentru un sejur de 1 Mai la mare şi un altul în iarnă, la Sinaia, de fiecare dată va trebui să achite din surse proprii aceeaşi sumă pe care a plătit-o cu cardul de vouchere.

Ca şi concluzie, faţă de anii trecuţi, se pierde valoarea de 1.600 lei pe card şi se complică puţin mecanismul – dar bugetarii vor primi, totuşi, 800 de lei cu care pot continua să viziteze România, completând din resursele proprii pe care le alocă pentru vacanţa sau mini vacanţele dorite. Pentru 2026, sperăm şi vom lupta să revenim la modelul funcţional din trecut, care a adus beneficii majore dezvoltării şi promovării turismului românesc„, a adăugat secretarul general al FPIOR, Corina Martin.

Citește și

Vouchere de vacanță 2025. Ce vor fi obligați bugetarii să facă dacă vor să meargă în concediu cu tichete de vacanță. Noi schimbări decise în Guvern

Guvernul a aprobat miercuri mecanismul de decontare a voucherelor de vacanţă, a informat ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării şi Turismului, Bogdan Ivan, care a precizat că este un procedeu „foarte simplu”, care presupune ca, în primul rând, angajatul să dea o declaraţie pe propria răspundere că va cheltui pentru servicii de turism aceeaşi sumă pe care i-o va oferi statul.

Ministrul Economiei, despre voucherele de vacanţă: Fiecare angajat va declara pe proprie răspundere că îşi asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, iar el va cofinanţa cu alţi 800 de lei pachetul turistic

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat miercuri, despre noul mecanism de acordare a voucherelor de vacanţă că fiecare angajat va declara pe proprie răspundere, în faţa angajatorului, că îşi asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, într-o formă în care el va cofinanţa cu alţi 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic.

Ministrul Economiei a declarat după şedinţa de guvern că în cazul voucherelor de vacanţă, vorbim despre un mecanism foarte simplu de decontare, care a fost adus în faţa Guvernului în urma negocierilor, atât cu patronatele, cât şi cu reprezentanţii sindicatelor, cât şi cu Ministerul de Finanţe.

Bogdan Ivan a arătat că ”este vorba de o formă în care fiecare angajat va declara pe proprie răspundere, în faţa angajatorului, că îşi asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, într-o formă în care el va cofinanţa cu alţi 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic”.

Citește și: Marcel Ciolacu: „Aprobăm azi normele de accesare a voucherelor de vacanţă”. Ce au de făcut bugetarii pentru decontarea banilor

Este evident că, la finalul acestei proceduri, se va emite o factură care va putea fi verificată de către ANAF în timp real, folosind softul E-factura. Nu vom avea sincope din acest punct de vedere şi îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să fie beneficiarii acestui program să nu se joace şi să respecte legea şi angajamentul pe proprie răspundere pe care şi le iau în faţa angajatorului, cu respectarea tuturor prevederilor legale”, a spus Ivan.

El a precizat că s-a găsit această formulă cât mai simplă, pentru a nu pune presiune nici pe angajatori, nici pe angajaţi, nici pe antreprenori.

Ei vor putea să folosească aceste vouchere doar în unităţile turistice autorizate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, într-o formă în care va fi automat şi monitorizată din perspectiva Ministerului de Finanţe, în programul E-factura”, a mai afirmat Bogdan Ivan.

Ministrul a explicat şi mecanismul de acordare a acestor bani: ”Aceşti bani vor fi încărcaţi, în urma depunerii declaraţiei pe proprie răspundere, pe cardurile de vacanţă ale angajaţilor. Contribuţia netă va fi de 640 lei. Va fi un impozit total la cei 800 lei în valoare de 160 lei, care va fi reţinut de pe card în luna următoare de salariu. El va primi 800, va cheltui 800, iar pe card luna viitoare, îi vor fi reţinuţi 160 lei, aferenţi taxelor pentru cei 800 lei”, a spus el.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI