Vouchere de vacanţă 2025. Un angajat poate primi tichete de vacanţă pe card dacă semnează o declaraţie cu două puncte, respectiv că optează pentru a primi cei 800 lei sub formă de vouchere de vacanţă şi că se angajează ca în următoarele 12 luni să plătească cu ele maxim 50% din valoarea pachetului turistic la agenţii şi/sau unităţi de cazare autorizate/clasificate.
„În urma depunerii declaraţiei la angajator, angajatului i se încarcă cardul de tichete cu valoarea de 800 lei şi poate să îşi caute vacanţa dorită în România, recomand prin agenţiile de turism, pentru că numai noi putem adăuga, pe lângă cazare, şi masă, şi bilete la atracţii, la Festivaluri sau la excursii şi tururi locale, pachete de spa si balneare sau bilete de avion sau tren către destinaţia aleasă în România etc”, precizează secretarul general al FPIOR, Corina Martin.
Vouchere de vacanţă 2025. Potrivit sursei citate, angajatul poate plăti un sejur sau mai multe (fracţionate) de minimum 1.600 lei – cu 800 de lei primiţi pe card şi cu diferenţa din surse proprii. De asemenea, dacă angajatul doreşte mai multe vacanţe de valori mai mici, de exemplu pentru un sejur de 1 Mai la mare şi un altul în iarnă, la Sinaia, de fiecare dată va trebui să achite din surse proprii aceeaşi sumă pe care a plătit-o cu cardul de vouchere.
„Ca şi concluzie, faţă de anii trecuţi, se pierde valoarea de 1.600 lei pe card şi se complică puţin mecanismul – dar bugetarii vor primi, totuşi, 800 de lei cu care pot continua să viziteze România, completând din resursele proprii pe care le alocă pentru vacanţa sau mini vacanţele dorite. Pentru 2026, sperăm şi vom lupta să revenim la modelul funcţional din trecut, care a adus beneficii majore dezvoltării şi promovării turismului românesc„, a adăugat secretarul general al FPIOR, Corina Martin.
Citește și
Guvernul a aprobat miercuri mecanismul de decontare a voucherelor de vacanţă, a informat ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării şi Turismului, Bogdan Ivan, care a precizat că este un procedeu „foarte simplu”, care presupune ca, în primul rând, angajatul să dea o declaraţie pe propria răspundere că va cheltui pentru servicii de turism aceeaşi sumă pe care i-o va oferi statul.
Ministrul Economiei, despre voucherele de vacanţă: Fiecare angajat va declara pe proprie răspundere că îşi asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, iar el va cofinanţa cu alţi 800 de lei pachetul turistic
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat miercuri, despre noul mecanism de acordare a voucherelor de vacanţă că fiecare angajat va declara pe proprie răspundere, în faţa angajatorului, că îşi asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, într-o formă în care el va cofinanţa cu alţi 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic.
Ministrul Economiei a declarat după şedinţa de guvern că în cazul voucherelor de vacanţă, vorbim despre un mecanism foarte simplu de decontare, care a fost adus în faţa Guvernului în urma negocierilor, atât cu patronatele, cât şi cu reprezentanţii sindicatelor, cât şi cu Ministerul de Finanţe.
Bogdan Ivan a arătat că ”este vorba de o formă în care fiecare angajat va declara pe proprie răspundere, în faţa angajatorului, că îşi asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, într-o formă în care el va cofinanţa cu alţi 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic”.
”Este evident că, la finalul acestei proceduri, se va emite o factură care va putea fi verificată de către ANAF în timp real, folosind softul E-factura. Nu vom avea sincope din acest punct de vedere şi îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să fie beneficiarii acestui program să nu se joace şi să respecte legea şi angajamentul pe proprie răspundere pe care şi le iau în faţa angajatorului, cu respectarea tuturor prevederilor legale”, a spus Ivan.
El a precizat că s-a găsit această formulă cât mai simplă, pentru a nu pune presiune nici pe angajatori, nici pe angajaţi, nici pe antreprenori.
”Ei vor putea să folosească aceste vouchere doar în unităţile turistice autorizate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, într-o formă în care va fi automat şi monitorizată din perspectiva Ministerului de Finanţe, în programul E-factura”, a mai afirmat Bogdan Ivan.
Ministrul a explicat şi mecanismul de acordare a acestor bani: ”Aceşti bani vor fi încărcaţi, în urma depunerii declaraţiei pe proprie răspundere, pe cardurile de vacanţă ale angajaţilor. Contribuţia netă va fi de 640 lei. Va fi un impozit total la cei 800 lei în valoare de 160 lei, care va fi reţinut de pe card în luna următoare de salariu. El va primi 800, va cheltui 800, iar pe card luna viitoare, îi vor fi reţinuţi 160 lei, aferenţi taxelor pentru cei 800 lei”, a spus el.