Vouchere de vacanţă 2025 Măsurile de reducere a valorii voucherelor de vacanță pun frână pe turismul intern, iar diminuarea pieței interne ar putea fi compensată prin atragerea turiștilor străini, a afirmat, joi, directorul general al societății Tușnad SA, Akos Molnar, la un eveniment de specialitate.
”Cu măsurile de reducere a valorii voucherelor se pune frână pe turismul intern și, cumva, trebuie să ne orientăm către afară, mai ales că apetitul europenilor către destinațiile din Europa de Est este în creștere. Ar trebui să avem o deschidere către acești turiști și să compensăm diminuarea pieței interne cu acest turiști, prin incoming”, a menționat Akos Molnar, la dezbaterea organizată de Coaliția Pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, pe tema turismului în 2025.
De asemenea, Călin Ile, senior partner Horwath HTL, vicepreședinte al Confederației Patronale Concordia, susține că trebuie găsite metode de compensare și de atragere a altor categorii de turiști, în contextul reducerii valorii voucherelor de vacanță.
Vouchere de vacanţă 2025, scandal uriaş după noua procedură: „Mă tem că mulţi vor renunţa la ele”
”Teoretic, din 300 de milioane de euro cât a alocat statul pentru vouchere, se vor acorda doar 150 de milioane de euro. Întrebarea este dacă populația va cheltui și ea o parte din acel aport personal. Presupunem că din 300 de milioane de euro se vor cheltui doar 200 de milioane de euro, să spunem că pierdem 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă undeva la 5% din piața globală de turism. Nu este un impact dramatic. Însă, punctual, pe anumite zone, litoralul și poate în extra sezon anumite perioade din balnear, s-ar putea să fie afectate mai serios. Nu vor fi afectate destinațiile orașe, unde nu prea se foloseau voucherele de vacanță, însă stațiunile de pe litoral și cele balneare vor suferi. Depinde de fiecare, dacă vor găsi metode de compensare și de atragere a altor categorii de turiști. Nevoia uneori te învață să fii mai agil, să fii mai reactiv, în așa fel încât să-ți găsești piață. Cu siguranță, 5% la nivel global, piața va fi afectată. Sperăm să-i recuperăm prin creșterea numărului de turiști străini”, a menționat Călin Ile.
În opinia sa, eliminarea controalelor de la frontiere prin intrarea țării noastre în spațiul Schengen reprezintă o eliminare a barierei și pentru străinii care vin în România, nu doar pentru românii care merg afară.
”Existența acestor autostrăzi în partea de vest a țării permite un acces mult mai ușor și pentru străinii care vor să vină în România, nu doar pentru românii care vor să iasă. Deci avem șansa să recuperăm acel 5% prin creșterea numărului de străini și, de aceea, predicția mea era că vom fi oarecum cam la aceleași cifre ca anul trecut, cu o scădere de 5% pentru turiști români și cu o creștere, o compensare a acestor pierderi din partea străinilor”, a adăugat vicepreședinte al Confederației Patronale Concordia.
Vouchere de vacanţă 2025. Cum poate un angajat să plătească mai multe vacanțe de valori mai mici
OUG nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 prevede că instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, republicată, acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.
Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
Conform proiectului privind Normele metodologice pentru acordarea voucherelor de vacanță, pentru anul 2025, salariații din instituțiile publice care îndeplinesc condițiile din ordonanța de urgență și optează pentru acordarea voucherelor de vacanță își exprimă în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei și de a suporta suma de 800 lei din fonduri proprii, potrivit formularului prevăzut ca model în anexa proiectului.
Documentul mai prevede că unitățile emitente încheie contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, după caz, emise de autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului și care sunt valabile la data încheierii contractului.