Vouchere de vacanță 2025. Este cazul Spitalului de Urgență din Botoșani, unde doar angajații cu salariu net mai mic de 8.000 de lei vor mai beneficia de acest ajutor de la stat.
Sindicatele trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că personalul medical are nevoie de aceste subvenții. Din cauza lipsei de personal, multe cadre medicale din spital nu și-au mai putut lua concedii de ani de zile. Personalul medical de la Botoșani ar fi, așadar, privat nu doar de timpul liber la care orice angajat are dreptul de-a lungul unui an, dar și de ajutorul financiar de la stat pe care să-l folosească în concedii.
„Din ce în ce mai greu reușim să asigurăm continuitatea actului medical. Aici avem cea mai mare problemă. Avem categorii de personal care în ultimii trei ani nu prea au avut concedii de odihnă. Tot acești salariați care nu au beneficiat de concedii de odihnă în ultimii trei ani sunt nevoiți să lucreze suplimentar.
Dacă vi se pare mult sau puțin, nu știu, dar vă spun că avem colegi care au peste 900 de ore de muncă suplimentare lucrate în ultimii trei ani. În condițiile în care nu au beneficiat nici de concediu legal de odihnă”, a declarat Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară, potrivit Botoșăneanul.
Dan Nechifor, prefectul județului Botșani, spune, pe de altă parte că nu au fost blocate angajările pe posturile vacante sau pe cele unice. Sindicaliștii spun, însă, că posturile nu se ocupă întrucât procedurile sunt extrem de anevoioase.
Tot prefectul le-a sugerat ca, în scopul creșterii veniturilor, spitalul să-și eficientizeze cheltuielile prin creșterea calității serviciilor medicale.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății propun aprobării Guvernului memorandumul privind planul de măsuri de reducere- eficientizare a cheltuielilor și de eficientizare a creșterii calității serviciilor medicale. Creșterea calității serviciilor medicale și măsurile pentru creșterea calității serviciilor medicale, dacă sunt strict referitoare la salariile pe care dvs. vreți să le propuneți și voiam să vă propun să faceți referire la acest articol pentru că dacă dorințele dvs. nu vor fi stipulate în acel memorandum s-ar putea să nu se întâmple nimic”, a declarat Nechifor potrivit sursei menționate anterior.
Pe de altă parte, există angajați din mediul privat primesc vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal, adică 24.300 de lei.
„Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către alți angajatori decât cei prevăzuți la alin. (2) reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel stabilit în condițiile legii”, prevede ordonanța.
Citeste si Cum se acordă voucherele pentru alimente în 2025. Mamele nou-născuților primesc 2.000 de lei pe an
Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță sau de bilete de odihnă în cursul anului fiscal. Totodată, angajații din privat care primesc tichete de vacanță nu mai beneficiază de scutirea de taxe salariale pentru decontarea serviciilor turistice, scrie avocatnet.ro