Vouchere de vacanţă. Anunţ de ultimă oră de la ministerul de Finanţe, ce trebuie să ştie bugetarii

Guvernul nu ar fi început programul de vouchere de vacanţă dacă ar fi văzut HORECA drept Cenuşăreasa care nu are nevoie de sprijin, spune Adrian Câciu.
Filip Stan
28 sept. 2022, 10:25
Vouchere de vacanţă. Anunţ de ultimă oră de la ministerul de Finanţe, ce trebuie să ştie bugetarii

Vouchere de vacanţă, noi precizări de la Guvern. „Dacă Guvernul ar fi văzut în HORECA Cenuşăreasa care nu trebuie să beneficieze de sprijin, atunci nu ar fi început programul de vouchere de vacanţă”, a afirmat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, marți, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii.

„Chiar dacă a avut o serie de probleme inclusiv pe sezonul estival, probleme legate şi de marketingul corect sau incorect, asta rămâne de stabilit, dumneavoastră ştiţi mai bine dacă a fost corect din partea unora, dar totuşi zic eu că a beneficiat de sprijin şi anul acesta din partea Guvernului. Şi aici încep doar prin a readuce aminte că s-a reînceput programul de vouchere de vacanţă. Dacă Guvernul ar fi văzut în HORECA Cenuşăreasa care nu trebuie să beneficieze de sprijin, cred că nu ar fi început cu acest demers. Şi nu în ultimul rând a achitat şi datoriile care erau pe HORECA pe programul vechi”, a declarat Adrian Câciu, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Se taie ajutorul de la stat, ce bugetari pierd 1450 de lei!
Ministrul Finanțelor a afirmat că din perspectiva modului în care sectorul a performat anul acesta, statisticile arată o creştere de 48% a cifrei de afaceri faţă de 68% anul trecut, comparativ cu 2020, şi „nu ne duc într-o zonă de tragedie”.

Adrian Câciu a discutat cu reprezentaţii industriei HORECA, subliniind că există probleme legate de inflaţie, costuri la utilităţi şi sezonalitate pe anumite zone, iar schema de ajutor de stat pentru sector urmează să fie elaborată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Vouchere de vacanţă 2022. Ce poţi plăti cu ele, în afară de cazare
Șeful ANAF – Lucian Heiuş a vorbit despre parteneriatul dintre Fisc și industria ospitalităţii: „Ar trebui să fie mai apropiat decât a fost până în prezent”, cel puţin pe două planuri. „În primul rând, ANAF ar trebui să asigure servicii de mai bună calitate, atât la declarare şi la plată, dar şi la modul la care se răspunde la întrebările adresate de firmele din sector pentru clarificarea anumitor aspecte fiscale, iar în planul al doilea ar trebui să existe o colaborare mai bună pentru a lupta împotriva celor care fac evaziune şi practică munca la negru. Aceste firme fac concurenţă neloială celor din sector care respectă legea, a mai explicat Heiuș.

Vouchere de vacanţă şi bonuri de masă 2022. Veşti bune pentru milioane de români. Tichetele de masă și voucherele de vacanță, dar și tichetele de creșă și tichetele culturale, ar putea fi eliminate din categoria veniturilor salariale și astfel vor fi scutite de la plata impozitului aferent, conform unei propuneri legislative.

De ce este important: Inițiativa vine imediat după ce Parlamentul a decis că valoarea nominală a unui tichet de masă va fi, începând cu semestrul al II-lea al acestui an, respectiv de la 1 iulie, de până la 30 de lei, față de cel mult 20 lei în prezent. În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, impozitul este de 10%, astfel că angajaţii ar încasa în plus 145 de lei.

Creșterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei, dar de la 1 iunie, fusese anunțată de coaliția de guvernământ în pachetul ”Sprijin pentru România”.

În prezent, dintre biletele de valoare care pot fi oferite de angajator angajaților, doar tichetele cadou sunt neimpozabile și doar în măsura în care valoarea acestora, pentru fiecare persoană în parte, nu depășește 300 lei.

Angajatorul care oferă angajaților acest tip de beneficiu este scutit de orice taxă și contribuție la stat, iar sumele plătite pentru tichete sunt deductibile șa calculul impozitului pe profit, în anumite condiții și limite. Salariatul datorează însă impozit aferent venitului din biletele de valoare primite, care se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii pe care le datorează, acestea fiind reținute de către angajator și virate către bugetul de stat.

Vouchere sociale: Vestea aşteptată de milioane de români, în ce județe vor ajunge prima dată tichetele de 250 de lei

Acum, aleșii USR au inițiat un proiect, semnat și de câțiva parlamentari PSD și PNL, prin care doresc să se revină la situația de până la data de 1 iulie 2010, când potrivit vechiului Codul fiscal (din 2003, abrogat în 2015), tichetele de masă nu erau incluse în veniturile salariale și nu erau impozabile.

Inițiatorii arată că o astfel de creștere a veniturilor, prin eliminarea impozitării, este necesară în această perioadă în care pandemia generată de răspândirea virusului Sars-Cov-2 a determinat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, astfel încât este nevoie de o serie de intervenții pentru a acorda sprijin forței de muncă.

”De asemenea, prin liberalizarea prețurilor la energie ca măsură impusă la nivel international și european s-a generat o creștere fără precedent a prețului la energia electrică, gazele naturale, precum și la combustibil, care au avut impact atât asupra creșterii prețurilor la utilitățile publice pentru populație, precum si asupra creșterii prețurilor la bunurile de consum, determinând, în principal, o scădere a puterii de cumpărare a persoanelor. Ulterior. criza războiului din Ucraina a determinat la rândul său un impact puternic asupra prețurilor la bunurile de consum”, amintesc autorii propunerii legislative.

Prin urmare, proiectul prevede includerea în sfera veniturilor neimpozabile a biletelor de valoare, respectiv și a tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creșă și tichetelor culturale.

Acestea nu vor fi cuprinse, prin urmare, în baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii și asimilat salariilor, așa cum nu vor fi cuprinse nici în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Astfel, se va aplica același tratament fiscal pentru celelalte biletele de valoare cu cel aplicat pentru tichetele de cadou, dar fără a fi precizată o limită.

”Tichetele de masă și tichetele cadou pot fi cheltuite doar în magazinele alimentare în interiorul țării și doar pentru produse alimentare/igienă, tichetele culturale pentru evenimente culturale din România, iar voucherele de vacanță pentru destinații de turism intem, neimpozitarea lor ar ajuta sectorul cultural, HORECA și afacerile autohtone care sunt pafteneri în a valorifica biletele de valoare. Pe lângă aceste beneficii, economia României ar beneficia de un impuls prin încurajarea consumului intern”, afirmă inițiatorii.

VOUCHERELE de vacanţă 2022, schimbare majoră, pot fi folosite pentru plata taberelor şcolare
Având în vedere că orice modificare a regimului fiscal ar trebui legiferată cu 6 luni înainte de intrarea sa în vigoare, proiectul este prevăzut a intra în vigoare ”cu data de întâi a celei de-a şaptea luni următoare publicării în Monitorul Oficial al României”.

Cine sunt românii care se vor bucura de vacanțe gratuite
Toți salariații încadrați în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de vouchere de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.

Plafonul maxim prevăzut de lege fiind chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute.

Pe de cealaltă parte, salariații non-bugetari sau „semi-bugetari”  pot beneficia de vouchere de vacanță în funcție de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale.

Acordarea tichetelor de vacanță urmând a fi apoi stabilite prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern regulile și modul de acordare, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor.

Vouchere de vacanţă 2022. Profesorii trebuie să plătească 145 de lei pentru a beneficia de tichete de vacanţă

Agenţii economici trebuie informaţi că au posibilitatea legală de a emite tichete de vacanţă pentru angajaţi, beneficiind de anumite facilităţi, a declarat, vineri, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la o conferinţă de presă.

Valoarea unui tichet de vacanţă poate ajunge până la de şase ori salariul minim pe economie, putând fi o soluţie pentru fidelizarea angajaţilor sau pentru atragerea lor către locul de muncă respectiv. Astfel, suma maximă poate ajunge la 13.800 de lei.

„Toţi operatorii din privat pot, aşa spune legea, emite tichete de vacanţă, care pot merge până la de şase ori salariul minim pe economie. (…) Noi trebuie să-i încurajăm prin informaţii pe operatori. Au şi beneficii, dacă sunt plătitori de impozit pe profit, suma e deductibilă.

De asemenea, pentru suma respectivă nu plătesc dări sociale. Şi poate constitui o formă, pe de o parte de a fideliza salariaţi dacă îi ai, sau dacă nu, de a-i atrage, făcându-le şi o ofertă pentru ce înseamnă concedii”, a spus Cadariu.

Potrivit acestuia, dacă într-un an prin tichetele de vacanţă din sectorul bugetar au ajuns 300 milioane de euro în domeniul turismului, din sectorul privat au ajuns doar 50 milioane de euro.

„Din ce am înţeles, în ultimul an, în 2019 sau 2020, nu pot să fac precizarea exactă, dar într-unul din ani, atunci când din tichele de vacanţă pentru salariaţii din sectorul bugetar au ajuns în domeniul turismului 300 de milioane de euro, din sectorul privat au ajuns doar 50 de milioane de euro.

Aceasta este proporţia. Şi cu ajutorul dumneavoastră trebuie să facem cunoscut acest lucru, sunt absolut convins că mulţi dintre operatori nu ştiu de această posibilitate.

De la dumneavoastră şi de la noi pot afla salariaţii, care pot solicita. Trebuie să fie un demers comun”, a declarat ministrul turismului, citat de Agerpres.

Vouchere de vacanţă și de la privat. Avantaje

Bugetarii primesc vouchere de vacanță de la stat, iar acum și firmele private pot acorda asemenea stimulente.

Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat sunt din bugetul public.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

Vouchere de vacanţă 2022, oferte speciale pentru litoralul românesc. Cât costă un sejur la Mamaia în iunie

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Vouchere de vacanță pentru angajații firmelor private: cum pot fi folosite

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Vouchere de vacanță pentru firme private

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță acordate angajaților de către alți angajatori decât instituțiile din sectorul bugetar sunt scăzute din impozitul pe profit în cazul intreprinderilor, impozitul pe venit în cazul microintreprinderilor și din impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 – “Hoteluri și alte facilități de cazare similare”,

5520 – “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”,

5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”,

5590 – “Alte servicii de cazare”,

5610 – “Restaurante”,

5621 – “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”,

5629 – “Alte servicii de alimentație n.c.a.”,

5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor” în limita unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

Cheltuielile cu tichetele de vacanță se scad din impozitul pe profit. Dacă nu ai, nu dai

În proiectul de lege cheltuielile cu voucherele de vacanță,  se scad din impozitul pe profit datorat.

Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

De asemenea, microintreprinderile care efectuează cheltuieli cu voucherele de vacanță potrivit OUG nr.8/2009 aprobată prin Legea nr.94/2014, scad sumele aferente voucherelor de vacanță acordate salariaților din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.

Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în  aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Noi obligații pentru operatorii de turism

Aceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător.

De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios