În cazul bugetarilor, valoarea tichetelor de vacanţă ce urmează să fie emise pentru 2021 ar urma să fie de 1.450 lei, iar vouchere vor fi emise doar în format electronic, se menţionează în proiect.
În cazul salariaţilor care lucrează la privat, voucherele de vacanţă se acordă în limita a şase salarii minime brute pe ţară în decursul unui an fiscal, conform OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.
Proiectul de OUG prevede sancţionarea şi a unităţilor de cazare, nu doar a agenţiilor de turism, şi chiar retragerea certificatului de clasificare în cazul în care solicită un preţ mai mare pentru vacanţele plătite cu vouchere faţă de cele plătite prin alte mijloace de plată. Amenda este reprezentată de 14 puncte de amendă, ceea ce reprezintă, în prezent, 31.220 lei .
De asemenea, proiectul prevede că din 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. În prezent, aplicarea acestei prevederi este prevăzută începând cu 1 ianuarie 2021, potrivit avocatnet.
Prevederile acestui proiect de OUG nu se aplică încă. Trebuie aprobat de Guvern şi apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Un sfert dintre români şi-au anulat planurile de vacanţă în această vară
Peste trei sferturi dintre români (77%) au fost, deja, într-o vacanţă, sau urmează să plece, în acest an, iar aproape un sfert (23%) au ales să-şi anuleze planurile din vara aceasta, arată rezultatele unui studiu realizat de o platformă online de rezervări hoteliere, scrie Agerpres.
În acest context, 49% dintre cei chestionaţi au menţionat că, la momentul actual, România reprezintă alegerea practică şi sigură atunci când vine vorba despre alegerea destinaţiei de vacanţă. Conform răspunsurilor la chestionarul Travelminit.ro, turismul intern a fost opţiunea aleasă de 88% dintre respondenţi, în timp ce aproape jumătate dintre români au în vedere locuri uşor accesibile cu maşina. De asemenea, vacanţele la munte, în special în zona Transilvaniei, se află în topul preferinţelor, cu 46% dintre opţiuni, urmate de cele de pe litoralul românesc, cu 32 de procente.