Vouchere de vacanţă. Cine sunt angajaţii de la stat care nu primesc aceste tichete 

Voucherele de vacanţă reprezintă un beneficiu pe care îl au doar angajaţii de la stat. În mediul privat, angajatorii decid dacă oferă sau nu astfel de tichete salariaţilor. De asemenea, acordarea tichetelor de vacanţă nu este obligatori nici în cazul celor care lucrează în companiile în care statul este acţionar.
Filip Stan
22 dec. 2021, 14:25
Vouchere de vacanţă. Cine sunt angajaţii de la stat care nu primesc aceste tichete 

Vouchere de vacanţă . Acordarea tichetelor de vacanţă nu este obligatorie pentru angajaţii care lucrează în companiile în care statul român este acţionar.

Vouchere de vacanţă. Semi-bugetarii nu primesc aceste tichete

Cei care beneficiază de acordarea voucherelor de vacanţă sunt bugetarii. Angajaţii din mediul privat depind doar de bunăvoinţa angajatorilor. Nici angajaţii care lucrează la fime la care statul este acţionar nu beneficiază de acordarea obligatorie a acestor tichete.

Citeşte şi VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Schimbare importantă pentru bugetari de anul viitor

Tichetele de vacanţă au început să se dea din dorinţa de a susţine turismul din România. Valoarea tichetelor este de 1.450 de lei.

Mai pot beneficia de aceste tichete şi angajaţii din mediul privat, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.

Există o serie diferențe între salariații plătiți din fonduri publice (bugetari) și cei care lucrează în beneficiul angajatorilor persoane juridice private, aici fiind incluse și companiile în care statul român este acționar.

Cea mai importantă diferență este chiar sistemul de salarizare care, în cazul celor plătiți din fonduri publice este reglementat, mai mult sau mai puțin just, printr-o lege și prin alte acte normative cu caracter special, cum ar fi cele în baza cărora sunt acordate anumite sporuri.

În cazul salariaților care au încheiat un contract individual de muncă cu un angajator care nu intră în categoria celor prevăzuți expres și limitativ de Legea 153/2017, sistemul de salarizare am putea spune că este, cel puțin teoretic, mai flexibil, mai permisiv, fiind rezultatul negocierilor colective și/sau individuale și că sunt utilizate toate facilitățile fiscale pe care legislația le permite.

O astfel de posibilitate este chiar acordarea voucherelor de vacanță salariaților, plafonul maxim prevăzut de lege fiind chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute.

Dacă în cazul salariaților plătiți din fonduri publice angajatorii au obligația de a acorda cei 1.450 lei/an sub formă de vouchere de vacanță, în cazul celorlalți nu este impusă o astfel de obligație, fiind prevăzut exclusiv plafonul maxim deductibil, iar atât acordarea în sine, cât și suma fac obiectul negocierilor, potrivit avocatnet.ro. 

Când OUG 8/2009 a fost modificată, în 2017, cei care lucrau pentru firmele la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară au dobândit și ei dreptul la voucherele de vacanță, tot cu respectarea plafonului pentru salariații „100% bugetari” – acordarea voucherelor era prevăzută și pentru ei la fel ca pentru bugetari, dar, ulterior, din cuprinsul alin (2) art. 1 al OUG 8/2009 au fost eliminate dispozițiile acestea, iar în acest moment putem spune că sunt aplicabile dispozițiile alin art. 1 alin (4), coroborate cu cele ale alin (1),  adică plafonul maxim este contravaloarea a cel mult 6 salarii minime brute pentru toți angajatorii care nu sunt prevăzuți la alin (2).

În aceste condiții, putem constata că dreptul salariaților non-bugetari și al celor „semi-bugetari” de a beneficia de vouchere de vacanță depinde de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale, iar în urma acestora vor fi stabilite, prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern regulile și modul de acordare, respectiv: numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanță și nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanță, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanță.

Angajatorii menționați la art. 1 din ordonanța de urgență, alții decât unitățile din domeniul bugetar, care acordă vouchere de vacanță beneficiarilor, vor cuprinde în bugetele de venituri și cheltuieli, aprobate potrivit legii, într-o poziție distinctă de cheltuieli, denumită ‘Vouchere de vacanță’, sumele destinate acoperirii valorii nominale a voucherelor de vacanță.

Citeşte şi VOUCHERE DE VACANŢĂ şi pentru angajaţii de la privat. În ce condiţii se acordă tichete de 1450 de lei

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Alimentele ieftine care țin de foame. Pot fi introduse în meniu chiar și în zile de Post. Nu costă mult și te scapă de orice problemă
Capital.ro
UE a dat ordin. România schimbă legea pentru toți șoferii. Ce primesc proprietarii auto
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Încălțămintea din piele are un secret. Metodă simplă pentru curățare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care iau 1.800 lei în plus la pensie în decembrie. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia, anunț ISTORIC despre pace în Ucraina. Mesaj pentru Trump: Nu se va întâmpla niciodată
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Germania intensifică deportările cetățenilor ruși care evită mobilizarea militară
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei